HRANA
Maja,
Ce te prav razumem, imas problem z motivacijo. Motivacija je odvisna od tega, kako visoko na tvoji lestvici vrednot je tvoja zelja dobiti/ohraniti lepo in zdravo telo.
Meni osebno je to vrednota, zato nimam tezav s prehrano — vem kaj potrebujem, vem kaj je zdravo, in te stvari tudi uzivam.
Vrednota je torej popolnoma notranja stvar in drugi ti motivacije ne moremo dati. Ob premisleku si jo bos morda ustvarila.
Lep pozdrav,
Andrej
Pozdravljeni!
Pravilna prehrana je tista, kjer ni treba gledati in sestevati kalorij ter kjer ni potrebno nobenih dodatkov (vitamini, minerali, esencialne aminokisline itd.). To pomeni, da ima clovek veliko vec casa zase in za svoje hobije.
Seveda je pa potrebno na zacetku nekaj discipline, ampak scasoma ‘pride’ to cloveku v kri.
Hrana, ki jo tako propagiram je veganska prehrana (prehrana brez zivalskih beljakovin), ki je prav tako biolosko pridelana.
Sam ze nekaj casa jem to hrano in nimam nikakrsnih tezav – ravno obratno.
Lep pozdrav,
Alkemist
Pozdravljen!
Ne jem presno hrano. Lahko bi jo opredelil kot biovegansko hrano, kjer tudi kuham in pecem, saj s tem samo dovajamo energijo hrani. Seveda pa ne pretiravam s segrevanjem.
Veganec sem ze stiri leta in pred tem sem imel kar nekaj tezav. Zdaj pa te tezave pocasi izginjajo in pocutim se veliko boljse. Glede fizicnih opravil pa raje ne bi, ker clovek enostavno ne more verjeti. Veliko sem se ukvarjal s tekom in se se. Razlika je ocitna. Ko je telo ocisceno, lahko delam vse lazje.
Jem takrat, ko mi ‘pase’ in ne gledam, kaj mora obrok vsebovati. To je samo pranje mozganov, saj telo samo pove kaj bo ‘jedlo’. Vendar bolj, ko je telo ocisceno, bolj raznovrstno hrano jem in to brez prisile.
Dostikrat opravljam tudi fizicna opravila, ki mi gredo zelo dobro od rok.
Ker imam moznost, tudi testiram razna ‘pomanjkanja’ vitaminov in mineralov v krvi, ki pa jih enostavno ni.
Kot sem ze enkrat omenil — idealna hrana je tista, kjer ni trebo dodatkov.
Lep pozdrav,
Alkimist
Ne, ne uživam nobenih živalskih beljakovin, ker to za naše telo na tem zemljepisnem področju ni potrebno.
Se pravi nič mesa, mleka, mlečnih izdelkov, jajc, rib itd.
Metabolizem mesa vzame človeku ogromno energije, čeprav na zunaj zveni zelo nelogično. Zakaj? Kadar pojemo meso, se predel, kjer je želodec in črevesje segreje. Kaj pa pomeni segrevanje? Za cepitev vezi v zivalskih beljakovinah (strokovno imenovano so to polipeptidi) potrebujemo ogromno energije, saj moramo beljakovine ‘nasekati’ na manjše delce, a nekaj se je pa tudi sprošča. In ta sproščena energija nam da občutek moči sitosti in predvsem zaspanosti. Naj laično rečem, da je vsota (+) in (-) energije, negativna. O občutkih pa kdaj drugič.
Rastlinske beljakovine pa niso tako dolge in kar je se posebej vzpodbudno se lahko nekatere krajse beljakovinske verige absorbirajo v telo brez predhodne obdelave.
Na začetku je mogoče opaziti kakšne prebavne motnje, ampak scasoma je vse OK.
TO O PREBAVI IN POLIPEPTIDIH…. OJOJ….GOTOVO TI TEGA NI POVEDAL STROKOVNJAK… CELOTNA PREBAVA JE SEKANJE NA MANJŠE DELCE! IN NISO ŽIVALSKI POLIPEPTIDI EDINI, PRI KATERIH BI BILA ENERGIJSKA BILANCA TAKA KOT SI OPISAL, AMPAK GRE PRI VSEJ PREBAVI (BELJAKOVINE, MAŠČOBE, POLISHARIDI) ZA ISTO STVAR. NE PRAVIM, DA SEM PROTI PRESNOJEDSTVU, VEGANSTVU IPD., LE UTEMELJITEV BI BILA LAHKO MALO MANJ DVOUMNA IN ZAVAJAJOČA.
kaj praviš na to alkimist…..in kaj praviš na to,da vit.B12 nujno sodeluje pri vgrajevanju aminokislin,seveda tudi rastlinskega izvora….B12 pa ni nikjer drugje kot v živalskih beljakovinah….ti uživaš presno rastlinsko hrano 4 leta,sedaj si ravno na meji,ko še imaš nekaj zaloge B12 v jetrih….poznam veliko presnojedcev , veganov in tebi podobnih,ki ne uživajo niti rib,in so prišli po pomoč k zdravniku,PO INJEKCIJO 1000 mcg vit B12…..
Vit. B12 najdemo v spirulini, algei in fermentiranih stročnicah in žitaricah in ga je dovolj za potrebe posameznika. Za tvorbo tega vitamina potrebujemo tudi bakterije. Samo da te spomnim na rastlinojede živali, ki tehtajo več ton.
Odgovor Mani:
Slučajno sem zaposlen na takšnem delovnem mestu, kjer se vsak dan ukvarjam z metabolizmom, metabolnimi motnjami in absorpcijami (npr. celiakija, vitiligo, astma, alergije itd.) različnih snovi v naše telo. Lahko se spustim še globlje v metabolne procese, vendar ni potrebe. A nekajletne izkušnje kažejo, da se nekatere stvari v medicini ne ujemajo in čas bo pokazal svoje.
Ko je vnos v naše telo ‘pravilno’, lahko telo dela maksimalno.
Isto je z avtomobilom, mar ne?! Če v avto damo napačno gorivo, nastane kaj?
Lep pozdrav!
Alkimist vidim,da si dobro strokovno podkovan in mi je užitek prebirati te….pa vendar vem,da je vegan,ko so mu ugotovili slabokrvnost in stem v zvezi pomanjkanje vit B12,na hitro užival velike količine spiroline (dve tableti zadostujeta za dnevne potrebe)on je zaužil 2o tablet in še 20 in še 20 in se vit B12 ni “uporabil” tako kot bi bilo za pričakovati…morali so mu dati injekcijo vitamina B12 in vse je bilo v redu.
Res je,da je v fermentiranih stročnicah (soji npr.) prisoten vit.B12 (tempeh,miso pasta),tempeh-a npr.pri nas ne dobiš,moraš v Avstrijo…Alkimist povej mi v katerih fermentiranih stročnicah je še vit.B12 in kje pri nas se lahko kupi…
Rada bi vedela, kako je to utemeljeno. Dosti vem o metabolizmu in energetski bilanci in jasno mi je, da imajo presežne beljakovine na organizem negativen učinek zaradi putrifacijskih bakterij, presežne tvorbe NH3, ki obremenjuje jetra in ledvice….vendar me, čeprav praviš, da si strokovnjak, tvoje mnenje zelo spominja na propagandni veganski material, ki sem ga že kar dosti dobila v roke, ker se za to vrsto prehranjevanja zelo zanimam. Na primer: da je taka prehrana na naši zemljepisni širini mogoča? Je mogoča, a to šele v zadnjih časih, ko hrana “raste” v trgovinah. Me prav zanima, kako bi alpske zime preživeli vegani pred ne tako dolgimi časi? Tudi naše telo se v tako kratkem času ni moglo prilagoditi na vegansko prehrano in nanjo tudi ni prilagojeno. Za primer daješ velike rastlinojede živali – “večtonske” ali kako – če bi pogledali v trebušno votlino npr. ogromnega plemenskega bika, bi odkril, da njegov prebavni sistem (v razmerju) zaseda precej več njegovega telesa kot človeškega, v njem pa v simbiozi prebiva veliko število koristnih bakterij in protozojev, ki prebavljajo, kar bik poje, vgradijo v svoje telo, potem pa bik prebavi njih in dobi “živalske” (protozoji=praživali) proteine. Mikroorganizmi sintetizirajo med drugim tudi B12, in pomanjkanja le-tega prežvekovalci ne bodo nikoli trpeli, razen, če jim pomoriš njihove prijatelje npr. z dolgotrajno antibiotsko terapijo.
Rada se pustim prepričati v koristnost veganske prehrane, ampak ne s primerjavo z rastlinojedimi živalmi, ki jih je evolucija naredila take – zame je človek še vedno vsejed in taka hrana zanj edino pravo gorivo. (za primerjavo: kot bi hotel dizlarja peljati z neosvinčenim “zdravim” bencinom).
Pozdravljeni!
Prva stvar, ki jo moramo razumeti, je ta, da nobena stvar ni absolutna, se pravi 100%. Vse je relativno, kar je ‘ponovno odkril’ tudi ze Einstein. Druga stvar je zgodovina. Veliko dejstev in dokazov je, da je večina prebivalstva prej jedla vegetarijansko prehrano. Seveda ne pa Inuiti oziroma ljudje, ki nimajo na razpolago rastlinske vegetacije. Samo se nekaj, da smo si na jasnem – nobenemu nočem vsiljevati moj način prehrane. Vsak ima svoje mnenje in s komunikacijo si samo širimo obzorje, kar je edini način, da se izkopljemo iz težav, v katere smo prisli na naši ljubi Zemlji. Samo primer, ki je podprt z mnogimi strokovnimi članki: Imamo določeno površino polja in s tem nahranimo eno žival npr. kravo. Krava je za hrano 4 ljudem, a polje bi dalo hrano 100 ljudem. Če pogledamo samo iz ekonomskega stališča se splača biti veganec. Samo malo pomislimo, koliko ljudi nima kaj jesti!
Kako človek ve, da ni odvisen od kaksne vrste hrane, živila? Kako človek prepozna odvisnost? Samo tako, da za nekaj časa prekine prehranjevanje s tem živilom. Kako se odvadimo kaditi ali piti? Tako, da pijemo in kadimo naprej ali s tem prekinemo?! Mislim, da se strinjaš, da moramo te stvari prekiniti. In isto je z hrano! Človek prepozna odvisnost z nekim živilom šele takrat, ko ga neha jesti. Na svetu poznamo veliko drog in nekatere so dovoljene (to so tiste, ki povzročajo ‘počasno poškodbo’) ter nekatere, ki niso dovoljene (tiste, ki povzročajo ‘hitre poškodbe’). Kaj smatram pod pocasno poškodbo? To je obdobje 20, 30, 40 in vec let… Kako, da tega ne opazimo? Poglejmo si primer, ko so vcasih zdravili z arzenom. Bazna linija arzena je bila na zacetku recimo 0 in je bilo telo zelo dovzetno in občutljivo za minimalne količine As. Vendar vsak dan so pacientu dajali določeno količino As in bazna linija se je dvigovala. Po določenem času je bazna linija bila na vrednosti, recimo 10. Če smo v tem času dali pacientu količino As, ki jo je dobival na začetku, je sploh ni več zaznal. Občutljivost po določenem času pade oziroma bazna linija ali strokovno šum je prevelik. Takrat je pa človeku že prav normalno, da dobi še malo As. To je zelo grob primer. In isto je pri zdravilih, hrani itd. Človek nehote in nevede postane odvisnik, saj se odvisnost kaže na zelo ‘zvit’ način. Seveda hrana vsebuje še druge informacije, ki jih dobimo in naše telo dela kot noro, da ga spravi v red. Zopet primer: kravje mleko vsebuje informacije za teleta. Te informacije so: zrasti v 2 letih, bodi težak 600 kg itd. Ko pa tako mleko pije človek, vidimo, da nekaj ni v redu (dojenček izloča sluz, kiha , kašlja, dobi alergijo, vročino itd). OK, če gledamo samo spojine, ki so v mleku, ampak zraven, dobimo še kup informacij, ki so spravljene v strukturnih formulah spojin samih in seveda v DNA,…
Sama si omenila, da k nastanku B12 prispevajo tudi mikroorganizmi, ki pa jih pomorimo z antibiotiki. Jaz osebno pustim te mikroorganizme rasti, kajti bolezni oziroma obolenj skoraj več ne poznam. Če pa so že, pa minejo zelo hitro. Takrat pa telo samo zahteva naravna zdravila, ki niso v obliki tabletk ali pilul, injekcij, temveč hrane ali celo posta. Seveda današnje človeštvo pa jemlje zdravila kot za šalo. Nobeden pa se ne vpraša kaj pomeni beseda ANTIBIOTIK. Dobeseden prevod je ‘PROTI ŽIVLJENJU’. Ne bom se spuščal v razlago prevoda.
Glede prilagojenosti pa samo misel na koncentracijska taborišča. Telo se prilagodi zelo, zelo, zelo hitro. Ker če določene stvari ne dobi in če je esencialna, jo mora zgraditi v telesu. Npr. Eskimi imajo na Zemlji eno izmed najvišjih vrednosti vitamina C!!
Od kod?
Samo še komentar na vsejednost.
“Rada se pustim prepričati v koristnost veganske prehrane, ampak ne s primerjavo z rastlinojedimi živalmi, ki jih je evolucija naredila take – zame je človek še vedno vsejed in taka hrana zanj edino pravo gorivo. (za primerjavo: kot bi hotel dizlarja peljati z neosvinčenim “zdravim” bencinom).”
Od kdaj je dizlar vsejed? Kolikor vem v dizlarja lahko tankamo samo dizel, ker pa sami vemo, ce tankamo bencin se bo pokvaril. Kaj pa delamo z nasim, recimo, dizlarjem (= telesom)? Ups!!
Človek je celota, ki je vseskozi v dinamičnem ravnotežju. In vsaka sprememba na enem ‘koncu’, bo povzročilo spremembo na ‘drugem’ koncu. To je osnovni fizikalni zakon: akcija reakcija, oziroma v medicinskem žargonu: vzrok simptom.
Lep pozdrav!
Samo na hitro, ker se mi mudi. Veseli me, da si tako na dolgo odgovoril mojemu nestrinjanju s teboj. Človek NI rastlinojed (zobovje in prebavni sistem sta glavna kazalca tega ) – zakaj smo narejeni tako kot smo in nismo optimalno prilagojeni veganski hrani?
Glede B12 in antibiotikov pa… jaz sem govorila, da ga sintetizirajo mikroorganizmi v prebavnem sistemu bika, ne človeka :):). Bik ima predželodce, v katerih poteka prebava na bazi mikroorganizmov in šele potem siriščnik, ki ustreza našemu želodcu. Skoraj celo levo polovico njegove trebušne votline obsega vamp, ki je kot vrelna komora, v kateri potekajo procesi pod vplivom mikroorganizmov. Zanj B12 ni esencialen, zate pa na žalost je. Mikroflora v prebavnem sistemu človeka še zdaleč ne sintetizira B12 v zadostni količini za življenje. Zakaj človek potem nima predželodcev? Ali ni na primer kot zajci, ki še enkrat pojejo svoje lastne iztrebke, ravno zaradi mikroorganizmov in boljšega izkoristka? Zakaj so naši zobje ravno vmesnega tipa (ne grbičavi rastlinojedski in ne ostri mesojedski?
Antibiotik – beseda že pomeni proti življenju , a niso mislili tvojega, ampak bakterijskega – razumna uporaba antibiotikov je seveda pozitivna in rešuje mnoga življenja.
Dizlar je bila samo primerjava na tisto tvojo o avtomobilih. Če najdeš iz avtomobilskega sveta ustreznejšo, se priporočam.
Glede navajenosti : a veš tisto o oslu, ki se je ravno že skoraj navadil, potem pa je umrl?:)
Na zanimivo slišanje (kaj o metabolizmu bi pa vseeno rada slišala)
ja B12 se tudi proizvaja v človeškem organizmu in sicer v debelem črevesju,ga proizvajajo bakterije,na žalost je to v debelem črevesju in če bi človek pojedel svoj lastni drek,bi zagotovo užil zadosti vit. B12.Svoj lastni drek pa ni priporočljivo (če že ne kaj drugega)jesti,ker bi lahko zboleli zaradi drugih nevarnih bakterij……
Alkimist,zelo rad te prebiram ,ampak nisi me še prepričal,da ne potrebujem B12,BI PA ZELO RAD DA ME PREPRIČAŠ.
Vesel sem,da se nam je pridružila MANA!!
Mana,le še kaj napiši,komaj čakam….