hranjenje živil v hladilniku
Spet se jezim, ker je sir dobil plesnivo oblogo. Hranim ga zavitega v originalni plastični ovoj, pa še v vrečko sem ga dala, da se vonj ne širi.
podoben problem imam z zelenjavo – paprika, bučke, kumare… Če jih dam v vreče in v hladilnik, zelenjava propada. Če jo dam v hladilnik brez vreč, se širi vonj.
Kaj ve naredite???
Zelenjavo dam v Tupperware posodo, tisto, ki ima na dnu resetko – pravokotna posoda. Se neprodusno zapre, kondenz se nabiva pod resetko – malo tudi na pokrovu – ko posodo odprem obrisem pokrov. Se mi zdi, da se tako tudi svezina malo podaljsa. Jaz sem zadovoljna.
Za sir pa pravzaprav ne vem. Najpogosteje ga imam zavitega v tisto prozorno folijo za zivila, ker ga kupim vedno samo manjsi kos, ga hitro pojem, nima casa splesneti. Tupperware posoda da sir se meni ni obnesla – sem probala z vecjimi kosi sira, pa je splesnelo.
Mislim, da sir ne sme biti neprodušno zaprt, če je že načet zavitek – mora vsaj malce “dihati”. Jaz ga običajno zavijem v alu folijo in ne stisnem preveč.
Sir, ki je še originalno zapakiran se pri meni kar dolgo ohrani. Se je pa že zgodilo, da sem v trgovini videla, da je bila v originalno zaprtem ovitku že plesen. V glavnem pa je bolje jesti čimbolj svežo hrano, od sirov, jogurtov itd. čeprav je pri sodobnih izdelkih rok uporabe precej dolg, je kljub temu bolje čimprej porabiti.
Za zelenjavo pa je tudi po mojih izkušnjah ena boljših posod taperware z spodnjo mrežico. Vrečka je zelo slaba rešitev – morda bi bilo bolje, če bi bila vakumsko zaprta? Sicer pa se zelenjava najbolje hrani v temnejšem hladnejšem suhem prostoru na zraku – primerna shramba ali klet (v bloku običajno to ni mogoče).
To posodo dobiš lahko samo preko zastopnikov, morda tudi malce pobrskaš po spletu. Sama jo imam že dolgo (jaz imam okroglo, moja mama pravokotno), trenutno nimam nobenega kontakta s prodajalci.
Mislim pa, da lahko uporabiš katerokoli plastično posodo, vzami malo večjo, na dno nekaj položi, da bo vsebina malce dvignjena in da bo krožil zrak – mislim da je to bistveno, ne pa znamka posode. Kondenz ki se nabira mora odtekati. Sicer pa ne delaj velikih zalog zelenjave, kakšen dan pa bi morala počakati tudi samo zložena v spodnji predal hladilnika.
Morda pa tudi tole ni “neumna” izbira – vakuumske posode – tudi te imajo na vojlo dodatno mrezico za odcejanje – so pa precej cenejse od tupperwara. v bistvu dobis cel set za ceno ene posode (no, vsaj taksne, molo bolj konkretne…)
Od te firme imam sicer sekljalnik za cebulo in je suuuuper zadeva – z njim sekljam tudi naprimer korencek za minestro. Pa zeleno. Pa gotovo bi slo se kaj drugega…
Ja, jaz tudi razmišljam. Ravno prej sem se pogovarjala s sodelavko, ima tele iz zgornjega linka in pravi da je krasna zadeva. Včasih ostane malo sveže zelenjave, shraniš v tole posodo in ostane sveža nekaj dni. Pa jagode se bodo začele…. Vakuum je le vakuum.
Cenovno pa tudi ni primerjave s tupp.
Gor je ze veliko nasvetov. Ampak po it. TV sem zasledila prozorne vrecke, ki so prav za zelenjavo ( dihajo); pokazejo razliko med zelenjavo v navadni in oni drugi. Kupila jih se nisem, a zelenjavo sem ze dobila v njej…in bila res zadovoljna. Je mogoce se katera zasledila?
Sicer ocisceno, oprano in osuseno zelenjavo hranim vedno v posodi s pokrovom ( centrifuga) ali v tisti za mesenje in vzhajanje testa. Oboje Tooperware. Kaksna dva dni ali se vec ostane lepo sveza.
Lp
Danes sem res malce pozabljiva:)
Mislim, da je tudi stvar hladilnika. Ko sem dobila nov hladilnik, sem si vse nasvete in risbice natancno ogledala. Znam na pamet:).
Ce je verjeti proizvajalcu, je moj hladilnik idealen za raznorazno hranjenje:), se zlasti za ohranjanje svezosti, primerne vlaznosti zelenjave in sadja. Imam dva velika predala na dnu, ki sta pod stekleno ali plasticno polico skoraj hermeticno pritisnjena. Ob vrhnji ploskvi sta dve premikajoci se loputki…lahko odprem reze ali pa zaprem. V teh dveh predalih hranim odprto sadje in vecje kose zelenjave. Ko dam melono ( mocna aroma), reze zaprem in vonja res ni nobenega.
Sir ima prostor na vratih, spet pokrita dva predalcka. Sir ostane ovit v tistem papirju, ki ga dobim v trgovini. Nekaj casa je se vedno neizsusen in ne plesnjiv. Res ga pa ne kupujem za vec kot tri dni.
Lep pozdrav
Babi, se spomnim reklam za Elektrolux – ta je bil menda primeren za shranjevane zelenjave (npr solata) – “kar tako” – brez dodatne embalaže.
Jaz imam seveda navadnega “izbrala sem Candy” :-)).
Gotovo je precej odvisno tudi od vrste hladilnika.
Pozdravček na primorsko!!
Naj še jaz primaknem svoj nasvet, ki se ga verjetno nobena ne bo držala, ker je bolj starinski. Vendar se pri meni obnese že dolgo, dolgo…
Sira ne kupujem na zalogo, kar pa ga, ga zavijem v folijo za živila, dam v plastično posodo, ki je namenjena za hladilnik in vzdrži tiste štiri dni za kolikor ga pač kupim. Pa je že vzdržal tudi ves teden.
Z zelenjavo ravnam takole: takoj ko jo prinesem iz trgovine ali s trga, jo zavijem v časopisni papir. Zeleno solato (sedaj bo kmalu na vrtu, upajmo-:))) najprej na časopisnem papirju odtečem, ker je včasih preveč napojena, potem jo nalahno zavijem prav tako v časopisni papir in vtaknem v plastično vrečko. Zelene solate ne dam v hladilnik ampak v shrambo oz. klet. Včasih tudi na balkon na senčno stran. Ostalo zelenjavo prav tako takoj vzamem iz plastičnih vrečk, jo tudi narahlo zavijem v časopisni papir in dam v spodnji predal hladilnika ali pa na senčno stran balkona v hladilno torbo. Vendar kupujem zelenjavo dvakrat na teden. Zalog ne delam. Plastične vrečke pospešujejo gnitje.
Raznih toopware posod nimam, so pa najbrž v redu. Če bi bile kvadratne oblike, bi jo kupila, ker jo je lažje pospraviti, okrogle mi jemljejo preveč prostora.
LP
Hej!
Glavnato solato, endivijo, glavnati radic, zeleno… ( ko dobim kaj vec) tudi hranim v casopisnem papirju; pozimi na balkonu, drugace v shrambi. Ko nese hcerka v Anglijo – zaloga, vedno casopis. Sem tudi jaz “stara sola”.
Rezani radic, berivka pa je prenezno, zato takoj operem in…. kot zgoraj opisano.
Sonce, tudi moj in se nekateri imajo to poudarjeno kot Elektrolux…zaenkrat
verjamem :)))
Lep pozdrav. Pri nas je koooncno tak krasen soncek:)
Jaz imam že pet let vakumske posode od Zepterja. Meni se resnično dobro obnesejo. Vanje shranjujem vse, od salame, sira, zelenjave,mesa…
Živilom podaljšam rok trajanja. Najbolj se to pozna pri piščančji salami.Prav tako sem navdušena nad aromo kave, ki jo imam shranjeno v plastični posodi. Vedno, ko odprem posodo tako lepo zadiši, kot bi odprla svežo vrečko.
Mogoče sem malo manj navdušena nad posodo za kruh.
Ko bodo posode obrabljene ( denar za njih se mi je že večkrat povrnil ) bom zagotovo spet kupila te.
LP
Babs
Posodo za sir od Tupperwara moraš redno “zračit”. Da se ne nabere kondenz. Pri nas nima časa splesnit, ker ga moj poje kolikor ga vidi:))
Glavo solate pustim kar nezavito, tudi v Candyju:) Se mi je posoda za zelenjavo spodaj že zdavnaj polomila, pa nikoli ne najdem časa, predvsem pa volje, da bi šla po novo. V ta nemen sem dala v hladilnik dve pleteni košarici – in moram rečt, da se mi zdi krasno! Tudi paradišniki obstanejo nekaj dni, bučke, kumare ini malancani po cel teden.
Navadno pa solato pa ponavadi takoj natrebim in v Tuppreware.
Rešetka oz .valovito dno je namenjeno temu, da se voda nabere tam in v posodi ustavri “mikroklimo”, ki je ugodna za solato:))) Tako nekako so nas naučili, da je treba razlagat. Včasih sem delala Tupp., sedaj pa ne poznam nobene zastopnice več:))) Še sreča, da je moja zaloga posode res ogromna:) Še za darila se še vedno kaj najde:)
Hvala Kate!
Gospa, ki je že pred več leti prodajala to posodo, je imela v svojem katalogu samo take velike, okrogle in prav zato jo takrat nisem kupila. Potem sem te posode kar odmislila in se nisem zanimala zanje. Taista gospa se s to prodajo ne ukvarja več. Prosim, če mi lahko poveš, kje lahko to posodo kupim v prosti prodaji, če je to mogoče. Ali jo ima tudi Merkur? Sprašujem, ker nisem iz Lj. Hvala še enkrat in lep pozdrav!
Solato vedno hranim v predalu v hladilniku. V predal dam na dno nekaj plasti papirnatih brisač, da posrkajo odvečno vlago in zdrži kar nekaj dni (tudi do tedna).
Ko vzamem sir iz originalne embalaže ga vedno nezavitega hranim naprej v hladiniku. Navadno ga pojemo v 7 do 10 dneh. Zadnji koščki so že kar suhi, vendar nikoli ne splesni. Suh sir se tudi zelo dobro riba. Tega potem porabim za pico ali pa potresem po testeninah.
Zadnjič sem dobila kozji sir in ker je mož zatrjeval, da mu sir smrdi sem ga zavila v alufolijo (narahlo). Po 14 dneh je bil še brez plesni, pa tudi izsušil se ni.
Moja stara mama so vedno sir hranili v shrambi v papirnatem ovoju. Ko je bil sir že zelo suh so ga naribali na drobno in potem že naribanega hranili v odprti skledi še nekaj dni. Pojedli so ga za popoldansko malico z kosom kruha. Tudi jaz imam zelo rada drobno nariban sir z kosom belega kruha.
Za sir, kruh in zelenjavo priporočam posodo Tupperware, zares zadovoljne boste, če jo boste uporabljale v skladu z navodili. Sem svetovalka za Tupperware, sem z Obale, vendar delam po vsej Sloveniji. Lahko me pokličete na 031 231 016 ali mi pišete na mail [email protected]