hrvati
Hrvati imajo, vsaj zame, nekaj super stvari, ki jih nima nihče na svetu. Imajo najlepšo obalo, kar sem jih do sedaj videla, in sem videla špansko, portugalsko, francosko, mehiško, ameriško, italijansko in obale severnih morjih. Potem imajo Severino in Oliverja. In imajo najboljše sosede na svetu – Slovence. Zagotovljen vir prihodka, pa zato ne rabiš nič naredit. Ima še kakšna država na svetu tako naravno ekonomsko zaledje kot Hrvaška? Četudi se streljaš, slovenci pridejo. In ti rešijo cel letni nacionalni proračun. Ste mogoče že videli na Hrvaškem jedilni list v slovenščini? Ko vprašaš, če ga imajo, te pogledajo, kot da si jim povedal neslano šalo. Ampak moj mož vztrajno teži, za jelovnik v slovenščini. Povejo mu, da ga nimajo. On spet ne more verjet: “Kaj, nimate? Kaj bom pa zdaj? No, se bom potrudil potem v hrvaščini. A friška riba je sveža riba, ali suši? Ne bi cele čaše vode, samo kozarec. Salata je solata ali čabata? Ker on bi solato, zeleno.” Še vedno se ne morem navaditi, da mi v mediteranski deželi ne prinesejo olivnega olja, ampak unega, motornega, za pomfri pečt.Imajo pa super kruh. In njihovo morje diši kot “mediteran, kot je nekoč bil.”
Simpatije in antipatije dol ali gor, tu je neka usodna privlačnost.
Se močno strinjam z vsem, kar si napisala.Res je žalostno, da nimajo jedilnikov v slovenščini, glede na to, da je 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} gostov slovencev.Je pa razlika , kje letuješ.V Istri smo mi slovenci nula, v Dalmaciji je drugače.Tam priznajo, da smo slovenci glavni vir njihovega prihodka.Pač tako je mi-mi ne maramo njih, oni pa nas ne.In tako bo najbrž še dolgo-dolgo (žal).
Ne strinjam se. Slovenci, pa tudi kdorkoli drug, ne more resiti njihovega letnega proracuna. Mislim, da pozabljamo, kako zelo Hrvati ne znajo trziti, kar imajo. Kot pozabljamo, koliko hotelov so prodali in komu so jih prodali. Kaj na hrvaskem je se hrvaskega. Ne strinjam se, da imajo najboljse sosede. Nas, Slovence. Niti smo mi dobri sami zase. Niti smo dobri do njih, vecina nas tako ali tako Hrvatov ne mara. Ter obratno. Kar pa se nerazumevanja jedilnikov tice … Ljudje se vedno tako radi pohvalimo, kako znamo kaksen jezik. Anglescino znamo vsi, ceprav se mnogim zelo hitro ustavi. Veliko jih zna nemcino, ceprav dlje od nein ne pridejo. Ampak hrvaskega jezika pa nihce ne razume. Ker si zelo nobel, ce ne razumes, kar govorijo “juznjaki”. Poznam Slovence hrvaske krvi, ki sovrazijo Hrvate in vse hrvasko. Nic mi ni jasno.
Pa kdo te je vprašal, če se strinjaš?
Debela Zofa piše glose, da se nasmejimo, ne pa da spet beremo tvoje pametovanje.
Mater, si ti ena antipatična ženska.[/quote]
Se pravi, lahko se strinjas, strinjati se pa ne smes? Glede na to, da tisti, ki je sporocilo zacela s strinjam se, nisi napisala, da Debela Zofa tega ne pise zaradi strinjanja in nestrinjanja. Sicer pa … Da, vemo, da sem ti zelo antipaticna. Vemo, da po forumu isces moja sporocila in nanje odgovarjas z zaljivkami. Vemo, da se zelo zanimas za moje spolno zivljenje. Vse to vemo. Je se kaj novega?
pa še nekaj imajo, ampak to pa res, brez šale, pa naj reče kdo kar hoče: in sicer, zelo dobro nacionalno TV in oddaje, posebej pogovorne (Latinica, Nedeljom u dva, Otvoreno itd. itd.), ki jim naša tv skropucala niti do kolen ne sežejo… naši tv-jevci bi se definitivno lahko malo zgledovali po njihovi tozadevni kvaliteti…
Počasi pa že mene tole moti, gospa grbavkacc. Tudi meni niso vsi simpatični pa jih ne provociram na vsak njihov napisan stavek. Edino, če mi pride čez rob kot sedajle pri tebi. Na vsako napisano besedo Žogice je tvoj kontra. Pač ne beri, kar piše Žogica pa bo. Tudi jaz tvojih ne bom več, če bo za žogico, ker bom že vedela, da je itak provokacija.
Forum bi naj bil namenjen prosti izmenjavi mnenj, nasvetov, brez nestrpnosti do kogarkoli.
Pa brez zamere.
V upanju, da ne bo sedaj provokacija prešla name te lepo pozdravljam.
Pa kdo te je vprašal, če se strinjaš?
Debela Zofa piše glose, da se nasmejimo, ne pa da spet beremo tvoje pametovanje.
Mater, si ti ena antipatična ženska.[/quote]
Umiri se, ženšče zoprno. Pa kaj ti je? Če ti je Žogica zoprna, nehaj brati njene komentarje. Če pa ti je zoprna, bereš njene komentarje in jih še komentiraš, pomeni preprosto, da si ji fovš v dno duše.
Sedaj pa nehaj moriti na MONu in si najdi kakšen drugi hobi, kjer boš sproščala svoje frustracije. Npr. tek, kjer boš sama s sabo in ne boš riskirala, da boš spet morila še komu.
Tako je, imajo dalec najboljso nacionalno televizijo v bliznji okolici. Zal ima samo se dva kanala, ko je imela tri je bilo pa to … Vse, kar si si lahko zazelel, si nasel na njihovi televiziji. Na enem programu odlicna pogovorna oddaja, na drugem dober film in na tretjem zanimiva tekma. Cel vikend program do jutranjih ur. Njihova lastna produkcija izjemna. Izbor filmov in serij odlicen. Jaz slovensko televizijo, ce ze jo, zagovarjam s tem, da nas je malo. Tudi Hrvatov ni veliko, pa … Cela rec ni primerljiva.
jaz….. referendum ni prav nič vplival na kakovost programa RTV SLO…..kakovosti ni že dalj časa, le zakaj bi se trudili, če pa evrčke dobijo v vsakem primeru….
WildWind
zdaj pa nekaj ne razumem- na hrvaškem vam je všeč vse( no razen jedilnikov)- se pravi imajo najlepšo obalo, najboljšo nacionalno televizijo, najboljše glasbenike, da o avtocestah in o jamskem človeku sploh ne govorimo- ja kaj za vraga še počnete tu, dejte se preselit v ljepu našu- aja sloveci ste pa vas ne marajo- eh, jebi ga, vega pač ne morete imeti
Ljudje, ne se kregat! Še teh nekaj oseb v temle postu, ki se je tako simpatično začel, se medsebojno podj*****, lovi za besede in daje kontre čisto ven iz konteksta. Pa smo tu gor menda sami ‘naši’. Brez Hrvatov ali kogar koli zunaj naših mej smo se, kot kaže, sposobni med sabo žreti do nezavesti. Kaj je šele, ko svojo negativno energijo na dopustu sproščamo
na tujih natakarjih in prodajalcih … Se res ne da drugače?
Podpisem.
Vzemimo primer svetovnih in evropskih nogometnih prvenstev. Slovenska televizija/televiziji morata vedno posredovati pri kabelskih ponudnikih, da se blokira hrvaska televizija. In ne samo sami prenosi tekem, kar je upraviceno, tudi oddaje pred in po tekmah. Zakaj? Ker toliko ljudi raje celo rec spremlja na hrvaski televiziji. Pa to niso samo gledalci hrvaske nacionalnosti, ampak pravi Slovenci, ki bi po logiki ze zaradi jezika morali zadevo gledali na slovenski televiziji. Ker pa so oddaje bedno zastavljene, ker so reporterji mnogokrat slabsi …
Slovenski ministri ljubijo Hrvaško
Kljub nenehnim sporom s Hrvaško je pol slovenske vlade dopustovalo pri južnih sosedih
Hrvaški časnik Jutarnji list piše, da je kar polovica ministrov Janševe vlade letošnji dopust preživela na hrvaški obali. In to kljub temu, poudarjajo, da je poslanec SD Marko Pavliha konec januarja po enem od številnih zapletov v slovensko-hrvaških odnosih vladi predlagal, naj Slovencem javno odsvetuje, da letos preživijo počitnice na Hrvaškem. Njegovih nasvetov niso upoštevali niti navadni državljani, še opažajo novinarji hrvaškega časnika, saj so Slovenci tako kot vsako leto tudi letos množično romali v Istro, Kvarner in Dalmacijo.
Medtem ko je premier Janez Janša z Urško Bačovnik letoval v Bovcu, je kar osem od njegovih 17 ministrov obiskalo naše južne sosede, še piše Jutarnji list, tako da je bilo moč med popotovanjem vzdolž obale narediti brošuro “kdo je kdo v slovenski politiki”.
Po pisanju časnika je tako minister za gospodarstvo Andrej Vizjak dopustoval na otoku Pagu, kjer je bilo videti tudi župana Maribora Franca Kanglerja. Obrambni minister Karl Erjavec svoj dopust redno preživlja v vasici Karigador blizu Umaga, za katero pravi, da je njegov drugi dom, za hrvaško obalo pa se je odločila tudi ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman.
Minister za javno upravo Gregor Virant se je soncu z družino nastavljal na Korčuli, minister za promet Janez Božič je tri dni preživel v Premanturi na jugu Istre, minister za šolstvo in šport Milan Zver pa se je odpravil južneje, do Vodic pri Šibeniku, piše časnik.
Podaljšan vikend v Istri je preživel minister za kmetijstvo Iztok Jarc. Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan je jadral po Jadranu, medtem ko se je predsednik DZ France Cukjati odločil za enega od dalmatinskih otokov, piše Jutarnji list.
Nekateri so se Hrvaški izognili
Časnik poroča, da na hrvaški obali med drugim niso dopustovali zunanji minister Dimitrij Rupel, ki po lastnih besedah od osamosvojitve dopusta nikoli ni preživel na Hrvaškem, predsednik vlade Janez Janša, ki je s svojo partnerko Urško Bačovnik dopust preživel na slovenskih vršacih in pod njimi, ter predsednik države Janez Drnovšek, ki preučuje francosko srednjeveško cerkveno arhitekturo. Hrvaški se je izognil tudi minister za okolje in prostor Janez Podobnik, ki bi imel po pisanju Jutarnjega lista ob vstopu na Hrvaško zaradi kazenske prijave, ki je proti njemu sprožena zaradi incidenta na meji pred tremi leti, lahko celo težave.
http://24ur.com/naslovnica/ekskluziv/zanimivosti/20070819_3103973.php