Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Hrvati o slovenjski manjsini – za konstrutivno debato

Hrvati o slovenjski manjsini – za konstrutivno debato

Revija Globus , ki objavlja zelo verodostojne raziskave hrvaskega javnega mnenja, je nedavno izvedla posebno raziskavo glede odnosa Hrvatov do dvanajstih narodnih mansin, ki zivijo v Hrvaski. Slovencem, se sodec po tej raziskavi nic kaj dobro ne pise. Kar 42,4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} Hrvatov obcuti antipatijo do Slovencev! Bolj antipaticni so jim samo se Srbi (55.6{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}), Romi (49,9{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}) in Albanci (44{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}). Antipatijo do Italijanov obcuti le 21.9{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} Hrvatov, se manj pa do Madzarov (13{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}).

Le 21.9{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} Hrvatom so Slovenci simpaticni. Zgovorna je tudi simpatija, ki jo Hrvati gojijo do svojih nekdanjih gospodarjev. Obcutno bolj simpaticni kot Slovenci so jim Italijani (41.3{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}), Madzari (42,9{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}) in Nemci (42{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}).

Kdo ve kaj bi taksna raziskava pokazala pri nas?

Ljubezen je drugo sonce, ježek

Skoda ! Jaz sem pa zaljubljena v Dalmacijo !

Dalmatince heheh…
Nobeden me ni uspel omrežiti, ko sem bila tam..
so mi pa njihove misli včasih blizu..

drugače je pa tako..vsak narod je narod zase. Ima svojo kulturo…in nekatere mi sploh niso blizu…..

Takole javno niti ne upam napisat svojih misli o tem….tu sem zelo stroga in imam svoje poglede na to ….

…. in jaz v Dalamtince!!…. Ampak, no, šalo na stran.
Dejstvo je, od malega se ga zavedam, da so nas
vedno učili o strpnosti …. strpnosti med narodi, ki bi
si na bili bratje med seboj … in spet le strpnoti.

Ko pa smo se odločili iti vsak po svoji poti, smo postali Slovenci to, kar smo. Mali narod, ki bi več kot rad skrbel le zase, bil le sam svoj gospod, odgovarjal le sam sebi …. Radi bi bili nekaj več, kot so Srbi, kot so Bosanci, kot so Hrvatje, kot so Črnogorci … vedno smo se tudi počutili nekaj več, kar smo dajali vsakemu posebej tudi na nek način vedeti. Nikdar nismo pozabili omeniti, da smo bliže razvitemu svetu, ker smo pač v glavi “naše bivše domovine”, da smo bliže evropskemu načinu življenja in mišljenja in da na Balkan mi pač ne sodimo.

In tako se je ta miselnost vlekla, o njej so nas skušali tudi na lep način poučevati. Zdaj pa smo počasi ugotovili, da živijo v tej miselnosti tudi naši najbližji sosedje. In – kot med dvema lepima ženskama, ki se potegujeta za pozornost istega moškega, se je med nami zečela prefinjena ljubosumnost! Izkazovana na najbolj eleganten in prefinjen način, ki ga je kdaj pa kdaj že težko razumeti. Vedno pravimo, da so Srbi boljši, so vsaj direktni, veš, kaj te pri njih čaka, Hrvatje pa so zahrtbni in nikdar ne veš, kdaj ti bo zadal udarec “iz pozadine”…. etc.etc. Morda je v tem tudi kanček resnice, vendar je jaz ne bom razsikovala. Dejstvo je, da smo si tako mnenje morda z našim načinom razmišljanja in razkazovanja naših kvalitet lahko tudi zaslužili.

Dejstvo pa je tudi, da morda naši sosedje tudi tako gledajo na nas kot mi nanje. Italijani so “velika gobezdala”, naj mi bo oproščeno. En kup tuljenja in telovadbe z vsem svojim bitjem, povedanega sicer zelo malo. En kup vpitja glede odkritosti, drugače pa en kup “sra…….” in malo je iz tega za potegnit. In morda, glede čustvovanja, glede “odprtosti” so se Hrvatje res bolj našli z Italijani: oboji znajo odpreti sami sebe čisto in popolnoma, zaživijo s svojimi čustvi, močno, globoko in tukaj so si morda podobni, zato tudi taka naklonjenost. Mi, Slovenci, smo bolj vase zaprti in najbrž se tudi pri nas ne ve, pri čem smo. Držimo se bolj zase, smo bolj tista sorta ljudi, ki se ne “ofna” kar tako in morda smo malce vzvišeni, morda nas tako vidijo drugi. V kar kdaj pa kdaj tudi sama rada verjamem. Nemci pa so zelo podobni Srbom – najbrž?? Kaj pa vem. Pri obojih veš, da ko jo boš imel kasirati, jo boš kasira in to ti bodo tudi jasno, glasno in pravočasno tudi povedali. Nimajo uglajenega jezika, ne razmišljajo poetino in v skrivalnicah, so zelo direktni. Madžari??? Hm, no ja, klasa zase. Najbližji sosedje, prilagljiv narod. Vedno se se morali podrejati, prilagajati, najbrž so “zelo ubogljivi in upogljivi” in take ljudi ima “veliki boss” kar rad. Take, ki radi samo sledijo, ni pa pri njih pričakovati kakšnih posebnih zahtev in ugovarjanj.

Moje skromno razmišljanje. Moram pa povedati, resnično, da sem zelo strpna in zelo širokogrudna, kar se tega tiče. V službi so me označili za Samaritana. Naj bo. Tako pač je z menoj. Zavedam se, da sem Slovenka, močno sem ponosna na to, rada povem, kaj sem, vendar so zame narodi – ljudje. Prvo, kar v človeku vidim je to, ali je človek ali ni, nadalje pa mi ni potrebno več razmišljati, ali je Hrvat, Bosanec, Srb, Madžar …. Ko bom prisiljena izpovedati svoje stališče, bom zagotovo v veliki zadregi. Ker sem čustvena, kot so čustveni Italijani in Hrvati, ker sem ostra, kot so osri Srbi in Nemci, ker sem ubogljiva in tudi upogljiva, kot so upogljivi Madžari …. Bemti sveca, kaj sploh sem!

Čisto preprost odgovor – Slovenka!

Mariči --------------------------------------------------------------- Danes sem kradla čas. Ne počutim se krive. Srečna sem, ker to še znam. (po R.Kerševanu)

Žal , moje odkrito mnenje do njih (čeprav sem sam), mi grejo tako na k….
Res so sosedi vendar jih organsko ne prebavljam.
Tudi poslovno je z njimi teško delat ali pa celo nemogoče . fovšijo ki jo gojijo do slovencev ,sem doživel letos na morju .
Dodaten problem je Piranski zaliv .
še enkrat ,…sem brez besed in v bodoče dostikrat premišljuem ,da bi na morje šel kam drugam .
lep pozdrav!
A.

. upsss, kaj vidim, heheheheehe

Ah , jaz si pa želim kljubvsemu enkrat
v življenju doživet v živo večer v dalmatinski
vasici , ko se zbere klapa in zapoje …. kaj me
briga , kaj si mislijo in katerih vse narodnosti so .
Politika je kriva za vse razprtije , te bo pa le čas
uredil , politiki kaže , se niso sposobni zmenit in
se ne bodo še kmalu .
Jaz si želim le zapeti z njimi … pivaj klapa … pa
zaplavat po , kot nebo , modrem morju …..

Da, da, da, yeeeeessss, yeeeeees, tega si
želim tudi jaz ….. močno želim …….. peti, jesti
ribice, piti roze ….

Mariči --------------------------------------------------------------- Danes sem kradla čas. Ne počutim se krive. Srečna sem, ker to še znam. (po R.Kerševanu)

He, he pivaj klapa ..
aha dalmatinski večeri z dobro glasbo in pijačo..zna biti lepo.
pa kakšen ” hud ” dalmatinec a ?

Mariči, tule sem se spomnila na najin večer se spomniš..potepanje po rivi in Ivo ?

ko si mi pripovedovala ….vidiš ko ne pozabim….

O, spomnim, spomnim, Iva se spomnim, rive
tudi, pa diskretne svetlobe u kabanici, pa ……
uf, …….. ja, pa nočnega kopanja tudi ……………

Sem pa tako zdelana , da me tudi dalmatinc ne bi več ganu ,
samo za en sprehod ob morju bi še zbrala moči nocoj .
vama ((((((((((((((::))))))))))))))) Lahko noč .

Škoda , če bom glih dalmatinca zamudila …. pršparejta mi
ga mal ……

Lahko noč, NIoba, le odpočij si, jutri gremo
vse tri na en dooooooollllllllggggggg sprehod
po rivi, pa a srečamo koga al’ pa tud’ ne! Bo
dobro, če bomo lahko malo počvekale ……
Nočno, pa na odejico ne pozabi !

Kakšna sreča , da imamo sanje ! Odsanjam

takoj sedajle v Dalmacijo …. nočko !

Me ne no, jaz tuuuuuudddddddiiiiiiiiiiiii,
v Dalmacijo, v noč, s prozorno mesečino
obsijano, bosa po poti ob obali, kjer odložim
še nepotrebne krpice in se grem ljubit z morjem ………

Točno tako je bilo.
Ko bi ti vedela, meni je bilo tako lepo ! Nepopisno.

Čau Ježek !

Najprej zadnje vprašanje.
Prepričan sem, da bi podobna raziskava pri nas prinesla debelo drugačen rezultat. Zakaj tako mislim?

Najprej, je treba upoštevati to, da je veliko ljudi podobnih občutij kot pravi Nioba, da bi enkrat nekje v kaki vasici žurali ob kaki klapi, srkali vinček in guštirali ribe, ipd….podoba Dalmacije, kot jo nosimo v srcu še iz časov, ko smo bili ena država in ko se nam ni bilo treba ukvarjat enim z drugim in reševat probleme.
Dobri ljudje gredo seveda preko tega in v srcu nosijo le lepe stvari, ideale…

Dokaz temu je naprimer naši radijoti in televizije, ki neumorno, vsako nedeljo zvečer, vsak izbor miss ali fris, vrtijo Hrvaške izvajalce ali izvajalke.
Kar ni zame sicer nič slabega, le nekoliko “krenjeno” mi je to, glede na to, da imamo na tone mladih skupin in izvajalcev, ki se nimajo kje afirmirati.
Da ne omenjam tega, ko sem glih bil v dalmaciji, koliko Slovenski pesmi sem slišal na njihovih radiih ali tv. Kdo ugane ?

Ampak v redu, narod to posluša, roko na srce, mnogi so res dobri izvajalci in zakaj jih ne bi povabili. No, to je že ena simpatija.

Drugo kar je, mislim, da mi vseeno nismo tako obremenjeni s politiko, zamerami ipd kot oni, kar pa spet po eni strani razumem, saj je pri njih vojna pustila pač preveč posledic.

Torej mislim, da bi bil tu rezultat globoko pozitiven. Sploh, če bi bila anketa primerjalna. Madžarov recimo ne poznam nič in ne vem o njih nič.
Italijani so mi sicer simpatični, a nič več kot to, o Avstrijcih pa raje ne bi.

Me pa pač Hrvaško odklonilno mnenje močno, ne preseneča, ampak žali.
Poleg ankete ki jo omenjaš, sem namreč pred meseci spremljal oddajo Latinica, kjer so celo oddajo, podobno kot pri nas na Studio City gledalci klicali in glasovali s kom bi raje živeli. Srbi, ali Slovenci. Zmagali so Srbi, s kakimi 60:40 odstotki.

Jaz sem bil in žalosten in užaljen.
Vse kar se sedaj dogaja na Hrvaškem, me pač zanima in v srcu se tudi jaz ne strinjam s tem, da bi ljudi, ki so jim obranili domovino in svobode zdej pa pošiljali v Haag, samo zato, da bi bili “uravnotežei s Srbi, ampak, ti isti Srbi so jim požigali hiše, posiljevali ženske, jih klali, zapirali, mučili in ubijali, jim kradli domovino in zemljo in sesuvali to, kar so skozi leta gradili.
Od Karlovca do Dubrovnika, od Siska, do Karlobaga.
In oni bi raje živeli z njimi ? Halo ???
Ob dejstvu, da smo s Hrvati bojda edina dva naroda v Evropi, ki nista bila še nikoli v vojni, da nimamo nobenih večjih nerešenih stvari (razen enega zalivčka in nekaj privgarčevanih penezov, ki so pa po mojem mnenju prej predmet topovske hrane za slepilne manevre politikov na obeh straneh)
Ob dejstvu, da je bila Istra skozi stoletja en čudovit splet treh jezikov, kultur in običajev, Italijanskega Hrvaškega in Slovenskega….itd,,,da ne naštevam.

Grozno mi je ob teh stvareh.
Sploh ob dejstvu, da je moj tast Zagorac in prečudovit človek, da se z marsikom tu čez mejo in Rupe, Rijeke bolj zastopim kot z nekom it Cerknice, da bi s takimi ljudmi za šankom rešili mejo in NLB v pol ure…..se ob takih anketah in mnenjih zgrozim, pa še recepta in recnije nimam za to.

Ostaja upanje, da če in ko bomo oboji del Evropse družine držav, da se bojo ti problemi med nami zabrisali. Če bo seveda Evropa do takrat sploh obstajala.

Dobro jutro Saso,
Ej, tebe je pa zmeraj veselje prebrat ob taksnih temah.. Po pravici povedano sem kar nekako pricakoval tvojo rekacijo na to temo, hehe.. Res me vedno spravi v dobro voljo tvoje razmislanje.. Skoda, ko se ne morem vzet vec casa in ti enakovredno odgovorit..

Pa bom ze nekaj naklofal na brzino. Verjetno je se res polno lepih spominov na Hrvasko morje.. Ja in veliko malih Slovenckov je bilo spocetih pod sotori, na plazah in v bungalovih Lepe njihove..Mislim, da je prav, da nosimo v srcu samo lepe spomine, na nevsecnosti pa da pozabimo. Samo nisem siguren, da bi bilo danes pri nas kaj bistveno drugace mnenje.. So mediji z Joskom Jorasom in tistimi tremi ribici precej zastrupili javno mnenje.. Saj je bilo to kar nekaj tednov prva tema vseh porocil, tako pri nas kot pri njih! Res smo srecni drzavi. ce nimamo vecjih problemov od tega… Zato trenutno tudi Slovenci ne ljubimo posebej Hrvatov, ne znamo pa verjetno tako pristno sovraziti kot oni. In oni ne sovrazijo samo nas tu, antipaticna jim je celo nasa manjsina pri njih. In ta manjsina je povsem nepoliticna, komaj vemo zanjo.. V ranjki Avstriji je bila Reka se slovensko mesto, ves tvoj konc je gravitiral nanjo, tudi moja mati, ceprav Slovenka, je bila rojena tam.. Kje so zdaj ti Slovenci in kaj so naredili, da so tako nesimpaticni Hrvatom, da so jim sipaticnejsi Madzari, ki so jim bili gospodarji skozi stoletja v Ogerski in Talijani, ki so ze enkrat vzeli istro in Dalmacijo in se vedno niso izgubili apetita po njihovem morju in otokih?

Tisto latinico sem gledal tudi jaz. Najbrz se bos tudi ti strinjal, da je na mnenje gledavcev odlocilno vplival z svojimi globokoumnimi izjavami nas “plemeniti” predstavnik v studiju…

Glede glasbe je nedavno Predin pojasnil v njihovem casopisu, da njihovo glasbo rabimo, ker sami ne zmoremo in znamo proizvesti toliko in taksnega sunda… Sund gor ali dol, men je marsikdaj njihovega vsec.. Enako kot ti sem z Hrvatii v vsakodnevnem kontaktu in imam nekaj dobrih kolegov med njimi. Dobrih ljudi je povsod in prav je tako..

Vojna je res pustila grde posledice.. Mislim, da bolj psihicne kot materialne.. Zaneteno sovrastvo bo se dolgo zivelo, posebej, ker ga s pomocjo medijev in ektremistov skrbno negujejo… Bemti saj se onega izpred 60 let niso pozabili, pa je tu ze novo in sveze…

Glede Haga pa mislim, da je potreben.. In mislim, da dela nepoliticno.. , zato pa izpada navidez tako krivicno in pristransko.. Hrvati so bili in jih vecina se je prepricana, da ce branis svojo domovino ne mores storiti vojnega zlocina.. Zato te stvari z Hagom tako dozivljajo.. Povsem normalno je bilo “da si pokupio civile iz podruma, postrojio jih i pobio. Evala ti vojskovodo, pjevamo tebi u cast”.. Janko ni obtozen za tistih pedeset Srbov, katerih trupla je v “upotrebivom stanju” predal Kanadcanom, niti za tistih nekaj sto vojakov, ki so ostali mrtvi po grmovju. Odgovarja naj bi, ker ni preprecil poboja 39 starcev in poziga kaksnih stosesdeset his.. Kar se his tice je sploh cudna stvar.. Najvec jih je poruseno po vojni..Na deset tisoce! Najbolj so bile popularne “kuce-kabriolet”, ki so jih dvigovali v zrak kar s plinsko jeklenko.. “Ko ima vremena vadit prozore i vrata sa pajserom?”Tolko, da mal uravnatezim tisto, kar si napisal ti o Srbih in je seveda tudi vse res..

Strinjam se, da je tezko razumet nekatere reci, ker so pac taksne kot so.
Vazno je, da ostaja upanje, da so vse stvari resljive z dobro voljo.. Ja, ce ces kaj dobit, moras biti pripravljen tudi kaj dat…. Ceprav je upanje majhno, je se vedno upanje..

Ljubezen je drugo sonce, ježek

Kako lep stavek, Ježek….čeprav majhno, je še vedno upanje…..

Res je kar praviš in to sem vedno trdil.
Hudo je, če braniš domovino in si lahko, mogoče nehote, kmalu zaslepljen in “drogiran” od euforije, oziroma divjaštva in ti je vseeno in človeško življenje ne pomeni nič….žal.

Je pa grozljiva razlika “čistit” neko območje vojaško, letalsko, artilerijsko, ali pa pobijat ljudi po podrumima, ipd…..vsekakor.

Glede intervijuja, se definitivno strinjam, da je “težo” rezultatu dal plemeniti, pa vseeno me je prizadelo.
Pač, moramo vedet, tako mi kot oni, čemu so razni plemeniti namenjeni.
Trenutno je najbolj hvaležna tema v državi malo udrihat čez Hrvate. Uspeh zagotovljen. Da bi kaj resnega se zmenili ali ukrenili, bi bilo že preveč.
To prinaša same skrbi in slab spanec, pa nič “točk”.

Plemeniti se je naprimer prvič prebil v parlament na račun “izganjanja” vse “tujcev” iz Slovenije, na naslednjih volitvah udrihal čez cerkev in vračanja gozdov, potem se pa postavil na stran “zatiranih” Srbov, ki jih je napadel Nato. In še vedno je v parlament prišel.
In ker je prebrisan politik, bo s to kampanijo za predsednika zopet izkoristil na stotine interviujev, zastonj reklame, slik, prenosov, za samopromocijo in promocijo lastne stranke.

No in pri njih je tega še več.
Res, kaj nam je bilo treba….kot praviš….pol Reke je Slovenske, tu imam sodelavce na meji, mater vsak drugi ima vsaj osnovno šolo končano na Reki, pol žlahte imajo dol, pogrebe v Jelšanah še vedno opravljajo še za 4 vasi ki so na Hrvaški strani, ipd….

Ne vem.
Zaradi ljudi kot si ti, ki se deklarirajo kot taki, ki imajo v srcu atomski reaktor :)))))))))) (bravo ) imam upanje, da bo prišel dan, ko bo bolje.
Zaradi takih naprimer, kot je še en tjavendanovec, Gabrijel, ko komaj čaka da padejo meje, da bo lahko svoja jabolka vozil v Reko in Trst na tržnico, kot je to pri nas vedno bilo.

Na točki kjer delam, na križišču v Podgradu je točna sredina med tema dvema mestoma. 27 km do Reke in 27 do Trsta. Kakšna čudovita pozicija in kakšna prednost bi to lahko bila. Žal so vmes 2 meje in tri države, čeprav je mentaliteta zelo podobna povsod. Kraško-brkinska.
A obe mesti z zaledjem imata vsako po 300,000 če ne več, prebivalcev.

In vsa naša jabolka in kruh in jajca in mleko in ne vem kaj še vse bi lahko izginila v te dve “luknje”, če bi stvari tekle tako, kot bi želeli dobri ljudje.
A ni vrag, da ne pride tudi ta dan……

New Report

Close