Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Hud mraz in velika okna

Hud mraz in velika okna

Zdaj ko je res mrzlo, tudi mi doma zmrzujemo. Imamo ogromna okna, taka do tal po celem stanovanju in mraz kar sili noter. Seveda je ta skandinavska varianta super čez leto, ko je lepo sončno in svetlo, zdaj je pa kriza. Še kje tako?

hm, skandinavci glih niso znani po dolgih toplih poletjih….
prej ste nekaj narobe naredili pri gradnji.

Rolete dej dol.

Mi ogrevamo in nas celika panoramska okna nic ne motijo. Zdaj, ko je fajn mrzlo, manj luftamo in se precej pozna. Pozna se pa tudi, da smo na soncni strani in sonce greje, na severni bi bilo popolnoma drugace.

Če ni skrivnost, ste to v privatni hiši ali bloku?
Pri moji teti v Mostecu (LJ) je tudi zelo mrzlo. Kurijo na ful in nič ne pomaga.

Pri nas se pa ful rosijo ta velika okna

Imamo hišo, kjer je celoten dnevni prostor v panoramskih oknih okoli in okoli (svetla višina 2,7 m) + steklena galerija, zgoraj imajo vsi prostori balkonska okna, strešna okna na hodniku in v kopanici, nasploh je ogromno stekla povsod. Nobenih težav, še več, prav prijetno toplo nam je in sem včeraj možu rekla, da lahko toplotno nastavi na manj. Imamo pa novo skeletno hišo.

…tudi mi imamo panoramska okna po juznem delu hise. Moj nasvet; preko noci zaroletat, ali zapret zaluzije (vsaj veter ne pride do njih), preverit tesnila in kolicino plona (termopan).
Zdahle, ko sije sonce pa odroletat in v hiso spustit cimvec soncnih zarkov.
V tolazbo pa; meni je zelo prijetno ob teh oknih, svetlobo in razgledom 360dni na leto, zato ta energetski prepust tisth 5 dni nizjih teperatur z veseljem “pozrem”.
Je pa hecno, cez noc smo imeli v hisi 23 C, trenutno pa v bivalni prostor skozi stekla naziha sonce in je v bivalnem prostoru 26C

Kako pa v termopan steklih preveriš količino plona(plina?)?

Ni problem v oknih, ampak v kolicini vlage,ki na njih kondenzira zaradi razlike v temperaturi. Ena rešitev je zracenje (2xdnevno, odprite vsa okna za nekaj minut-prepih-toliko, da se zamenja zrak in ne toliko, da se ohladijo stene, tla in predmeti), ki v nizkih temperaturah se posebej razvlazi prostor. Druga resitev-nakup elektricnega razvlazevalca.

Najbrž imajo slaba okna.

Jaz ti lahko povem, da smo v eni sobi menjali strešna okna, v drugi pa ne. In v tisti zamenjani je še vedno sneg na njih – čeprav imamo 23-24 stopinj.
V drugi že par dni ni gor več snega. Pa imamo tam okoli 20-21 stopinj.

Poklices korektnega izdelovalca oken, ki je posten in te ne bo prepriceval v nabavo novih oken….sicer se, se posebej pri teh nizkih temperaturah (ce imas eno okno OK in drugo, ki je spustilo, za primerjavo) čuti ze v dlaneh in zvocni prevodnosti (vsaj tako sem sama pred casom zaznala razliko eni starejsi hisi).

Poklices korektnega izdelovalca oken, ki je posten in te ne bo prepriceval v nabavo novih oken….sicer se, se posebej pri teh nizkih temperaturah (ce imas eno okno OK in drugo, ki je spustilo, za primerjavo) čuti ze v dlaneh in zvocni prevodnosti (vsaj tako sem sama pred casom zaznala razliko eni starejsi hisi).
[/quote]
Ali pa primer; prijateljica ima 5 stresnih oken na J strani hise. Trenutno so 4 zasnezena, peto pa ne….nekaj je narobe s polnilom med stekli..

…se to…
Vecinoma se da dopolnit “stara okna”, kako je z novomi ne vem, vem pa, da so stara (20-15 let-tista, ki so danes problematicna) imela t.i. ventil. Trenutno pri svoji novih tega ne opazim.

Kje ti pobiraš te informacije?
Plina (argon) v novejših izolacijskih steklih se ne da izmeriti, kaj šele dopolniti. In vsebnost plina se z leti ne zmanjšuje. Če bi se, bi notri prihajal vlažen zrak, kar bi se hitro opazilo. Ni pa v novih steklih plin tisti, ki poskrbi za boljšo toplotno izolacijo, ampak posebna stekla.
V starejših izolacijskih steklih je bil suh zrak in, če stekla ne tesnijo več se to vidi po tem, da se prične med stekli nabirati vlaga. Edina rešitev je seveda menjava stekel.

…al sem napisala, da moja trditev velja za starejsa okna, no.
..gre za lasten primer iz prakse, ko se je celo med stekli na “termlpan”oknih nabirala vlaga in lise. Lokalni proizvajalec oken je razlozil, da “puscajo”, ker je slo za estetsko nepomembna okna (klet, hodnik), je okna “nafilal” in zatesnil.Po posegu je bila ocitna zvocna in toplotna neprevodnost, pravtako ni prihajalo do kondenzacije v prostoru med stekli.

….vsebnost plina se itak ne da izmeriti drugace, kot sem ze napisala, kot s primerjavo z dlanimi polozenih na okno ko je ßpustilo in okno ki ni spustilo….ali pa se vidi kondenz na notranji strani med stekli in lise…

Pozna kdo kakega korektnega mojstra, ki bi znal popraviti okna – na drsnih panoramskih oknih bi bilo treba zamenjati tesnila, popraviti eno kljuko, verjetno tudi kake nastavitve. Okna so aluminijasta, dvoslojna, montirana leta 2000.

Obrni se na dobavitelja-monterja -proizvajalca. A

Za zimo niso taka okna

Za zimo niso taka okna
[/quote]

Imaš zgoraj kar nekaj pričevanj, da temu ni tako.

Naša hiša z ogromnoooo stekla je skoraj ničenergijska. Termometer zunaj mogoče kaže globoki minus, ampak skozi okna na južni strani mi zdajle sonce krepko segreva notranjost. Je pa treba malo mislit seveda, kako pozicioniraš hišo na parceli.

Imaš zgoraj kar nekaj pričevanj, da temu ni tako.

Naša hiša z ogromnoooo stekla je skoraj ničenergijska. Termometer zunaj mogoče kaže globoki minus, ampak skozi okna na južni strani mi zdajle sonce krepko segreva notranjost. Je pa treba malo mislit seveda, kako pozicioniraš hišo na parceli.
[/quote]

Ni vedno sončno vreme

Pri fiziki ni filozofije ampak samo dejstva… Preslaba okna/izolacija in mraz uhaja not. Poskusite zatesnit okna, jih zastret z zaveso, če seveda zunaj ni sonca. Mi tudi imamo na južni strani velika okna, pa če je sonce kot danes je notri toplo, če ni sonca, pa je z ogrevanjem ravno tako toplo.

Če ne pa en električni radijator, v teh par mrzlih dneh vsako leto boste porabili par € elektrike in se nekih bistvenih sprememb glede na trajanje teh res hladnih dni, niti ne splača izvajat…

Sicer pa, še 2 dni, pa bojo zvončki… 😃

Ni vedno sončno vreme
[/quote]

Ni, ampak tudi ni vedno prav dolgih izjemno zimskih obdobij brez sončka. Je pa najbolj mraz ravno takrat, ko je jasno, ne ko je oblačno. Imamo pa vsi tudi ogrevanje.

Sem prejle šla za hec popolnoma odpret žaluzije. Ne dvignit, samo odpret, in je od takrat skočila temperatura na 25 st. in še raste.

Kvalitetna gradnja, kvalitetna okna, pametna pozicija hiše – top!

Pri avtorju teme je pa nekaj krepko narobe.

New Report

Close