Hud padec Bitcoina in še naprej pada!
No, valute držav izdajajo države in zanje tudi bolj ali manj garantirajo.
Rabim, da nekdo potegne paralelo med “starimi” valutami, tudi školjkami, ki naj bi bile prvo menjalno sredstvo in tem kriptočudežom. Kaj je zadaj, da ima vrednost? Samo želja nekaterih ljudi, da bi to imeli, karkoli je že “to”? Kaj bo pa potem, ko ne bo nikogar več to zanimalo?
Če zlato izgubi vrednost, ki mu jo pripisujemo, je še vedno kovina, s prima lastnostmi, lahek za uporabo, obdelavo, dober prevodnik in ne rjavi ter se lepo blešči. S školjkami se tudi lahko okrasiš, če ti paše tak stil, tudi če nimajo nobene pripisane vrednosti. Kaj pa s temi coini? Za kaj so pa ti dobri? Zakaj bo kdo hotel to imeti, če nima nobene pripisane vrednosti?
A je to res tako težko po kmečko napisat? Nihče tukaj še ni tega napisal. Samo posmehovanje/zaničevanje, ker to sprašujem in tega ne vem. Naj nekdo napiše, če sploh kdo ve!!!
Razen seveda, če moraš za to biti vernik. Oni ne rabijo vedeti zakaj, niti kako, samo da nekaj je, pa so zadovoljni. Pa vsaj povejte, da moraš biti vernik, bom vedla, kam popredalčkat. 🙂
Kaj pa je država? A je to mogoče kaj naravnega ali nekaj, kar si je čovek enostavno izmislil, tako kot bitcoine? Zakaj obstoj države znaš utemeljit, obstoja bitcoina pa ne? Da gre preprosto za zadevo, ki si si jo je človek izmislil, tako kot že milijardo stvari od pamtiveka? Za kaj so coini dobri? A odgovor, da za plačevanje, ni dovolj dober zate? Mogoče trenutno še ne vsega, ampak to se zelo hitro spreminja. To je vsekakor naslednji korak. Potem, ko boš lahko s tem nekaj kupila, bo tvoja radovednost potešena?
Seveda, da ne! Kdo pa to bere, razen študentov ekonomije? Ravno zato rabim kmečko razlago. Sem inženirske smeri, tako da sem bolj navezana na materialno. Se pa nekoliko zanimam za numizmatiko in zgodovino in so mi zaradi tega nekateri fenomeni pretekosti poznani.
Moraš biti poznavalec makroekonomije, da si sposoben slišat, kaj je bitcoin? In kaj je za njim?
Seveda, da ne! Kdo pa to bere, razen študentov ekonomije? Ravno zato rabim kmečko razlago. Sem inženirske smeri, tako da sem bolj navezana na materialno. Se pa nekoliko zanimam za numizmatiko in zgodovino in so mi zaradi tega nekateri fenomeni pretekosti poznani.
Moraš biti poznavalec makroekonomije, da si sposoben slišat, kaj je bitcoin? In kaj je za njim?
[/quote]
Valute spadajo v področje makroekonomije. Zanimaš se za numizmatiko? OK, potem pa povej zakaj je najdražji kovanci dosegajo ceno nekaj milijonov USD?
[/quote]
Valute spadajo v področje makroekonomije. Zanimaš se za numizmatiko? OK, potem pa povej zakaj je najdražji kovanci dosegajo ceno nekaj milijonov USD?
[/quote]Potem pa pridemo do tega zakaj je Martin Kroan nosilnsol ne bitcoine ane
Za kovance se večinoma ve, kje so jih naredili in koliko. Nekateri rimski vladarji so vladali samo par tednov in temu primerno, so naredili zelo malo kovancev z njihovo podobo. Samo ti kovanci nimajo objektivne vrednosti. Če boš stal na pločniku in ponujal en tak redek kovanec mimoidočim za jurja, boš zelo težko našel koga, ki ti bo toliko plačal zanj, razen, če boš naletel na numizmatika.
Pri znamkah je podobno. Na ceno vpliva naklada, motiv, posebna zgodba in bazen ljubiteljev, ki zbirajo nek teritorij, pretisk morda štempelj. Ampak še vedno so to materialne reči, ki nekaterim posameznikom iz različnih razlogov nekaj pomenijo.
Tukaj jaz ne uspem najti paralele, samo razlike z bitcoinom.
“No, valute držav izdajajo države in zanje tudi bolj ali manj garantirajo.” ta stavek je zelo pomemben. Si pozabila kaj se je dogajalo v času finančne krize? Koliko vprašanj ali so prihranki varni v bankah? No potem so rekli, da država jamči do 100.000 EUR. Se je sploh kdo vprašal kaj pomeni to jamstvo in v kakšni obliki? Verjetno nihče.
Zlato se zelo malo uporablja v industriji. Prvi razlog zato, ker je predrago. Drugi razlog, zato ker obstajajo cenejše kovine oz. zlitine z boljšimi lastnostmi. Zlatu se izogibajo če se le da razen tam kjer gre za prestiž in je nekdo to pripravljen plačat. Za industrijo je bolj pomembno srebro, paladij, platina. Največ zlata kot material uporabljajo zlatarji.
Mario Draghi štanca evre kot za šalo, ZDA štancajo dolarje itd. Najbolj iskren odgovor Allana Greenspana je bil, da ZDA lahko poravnajo vsak dolg zato, ker lahko vedno natisnejo denar in plačajo dolgove.
Seveda zelo pazljivo gledam(o), kaj se dogaja naokrog in se trudimo učiti iz preteklosti. Najnovejša lekcija je ciprska, da ti preprosto vzamejo vse nad eno mejo, kar imaš v banki. Lahko te oropajo z inflacijo, ki ti uniči vse prihranke, lahko določijo zemljiški maksimum, lahko podržavijo podjetje ali delnice, lahko enostavno pridejo pote in te odpeljejo v lager (no, prej so sicer Nemci sprejeli ustrezno zakonodajo, ki je to omogočala), lahko ti nabijejo pošastne davke na dedovanje. Saj zato se svetuje, da imaš premoženje razdeljeno v različne reči, v krizah ene padajo, druge rastejo. Jamstvo lahko pomeni, da bodo ljudje nad neko mejo, dobili državne obveznice “za rit obrisat” ali pa bodo te čez čas, ko se reči umirijo, imele kakšno vrednost. Ampak spet, če bo taka kriza, bo pa zlato podvojilo ali potrojilo vrednost… In na koncu, ko sistem res razpade, pride na plan stara vrednost zlata. Se ponavlja in ponavlja.
Samo, kje je tukaj prednost kriptodenarja? Saj kupujemo lahko z vsemi valutami, ki so že. Pa tudi, če bi bila to edina valuta za trgovanje na netu, kdo bi hotel to kupovati, ker je vrednost tako nestabilna.
še nekaj časa bo nestabilna, zato je trenutno v večini to le naložba, oz. ena od naložb. Tisti, ki so vanjo verjeli v začetku, že žanjejo miljončke, ostali pa .. kakor komu paše. Kupi če se ti zdi ok, al pa ne kupi, mencanje pa nima nobenega smisla, pol raje kupuj 2000let stare kovance, če imaš tolk denarja seveda 🙂
a kdo vlaga v DASH?
Za kovance se večinoma ve, kje so jih naredili in koliko. Nekateri rimski vladarji so vladali samo par tednov in temu primerno, so naredili zelo malo kovancev z njihovo podobo. Samo ti kovanci nimajo objektivne vrednosti. Če boš stal na pločniku in ponujal en tak redek kovanec mimoidočim za jurja, boš zelo težko našel koga, ki ti bo toliko plačal zanj, razen, če boš naletel na numizmatika.
Pri znamkah je podobno. Na ceno vpliva naklada, motiv, posebna zgodba in bazen ljubiteljev, ki zbirajo nek teritorij, pretisk morda štempelj. Ampak še vedno so to materialne reči, ki nekaterim posameznikom iz različnih razlogov nekaj pomenijo.
[/quote]
Bitoinov je 21 milijonov, omejena količina. Večina jih je že izrudarjenih, nekaj milijonov jih je še ostalo. Matematična formula, matematična pravila, “uganka” kakorkoli temu rečemo je tako zastavljena da je za vsako kodo potreben čas, če omrežje zazna, da bi se “uganka” rešila v krajšem času kot je zastavljeno se zviša težavnost “uganke”. To prilagajanje in zagotavljanje časa, ki je določeno v kodi je povezano s pravili transakcij. To je na kratko obrazložitev. Ne bom šel v podrobnosti obrazložitve, ker je tega preveč.
Seveda zelo pazljivo gledam(o), kaj se dogaja naokrog in se trudimo učiti iz preteklosti. Najnovejša lekcija je ciprska, da ti preprosto vzamejo vse nad eno mejo, kar imaš v banki. Lahko te oropajo z inflacijo, ki ti uniči vse prihranke, lahko določijo zemljiški maksimum, lahko podržavijo podjetje ali delnice, lahko enostavno pridejo pote in te odpeljejo v lager (no, prej so sicer Nemci sprejeli ustrezno zakonodajo, ki je to omogočala), lahko ti nabijejo pošastne davke na dedovanje. Saj zato se svetuje, da imaš premoženje razdeljeno v različne reči, v krizah ene padajo, druge rastejo. Jamstvo lahko pomeni, da bodo ljudje nad neko mejo, dobili državne obveznice “za rit obrisat” ali pa bodo te čez čas, ko se reči umirijo, imele kakšno vrednost. Ampak spet, če bo taka kriza, bo pa zlato podvojilo ali potrojilo vrednost… In na koncu, ko sistem res razpade, pride na plan stara vrednost zlata. Se ponavlja in ponavlja.
Samo, kje je tukaj prednost kriptodenarja? Saj kupujemo lahko z vsemi valutami, ki so že. Pa tudi, če bi bila to edina valuta za trgovanje na netu, kdo bi hotel to kupovati, ker je vrednost tako nestabilna.
[/quote]
Ne omejuj se na plačevanje P2P, ne omejuj se na BTC… kriptovalut je precej, nekatere imajo jasno določen namen, industrijo, branžo ki jo bodo pokrivale, večina je po mojem mnenju namenjena špekulacijam in zato bodo odšle tako kot šumeča tableta, ki jo vržemo v vodo. Nekatere bo regulativa odstranila s trga itd.
Kdo bi to hotel kupovati? Tisti, ki razumejo zakaj gre, kam gre razvoj in investirajo in pa seveda tisti, ki jih zanima predvsem ali samo trgovanje.
Pa spet so se uspešno izognili definiciji, kaj bitcoin sploh je in za kaj bi ga kdo rabil/hotel.
Wikipedia zna lepo odgovoriti kaj je natrijev glutaminat, kdo je Sofie Scholl, razlaga o bitcoinih je pa nerazumljiva. No, če zna kdo po kmečko razložiti, kaj definira bitcoin in za kaj se ga rabi, se priporočam. Tista priporočila o tem, da naj raziskujem pa, hvala ne, sem preveč materialistično usmerjena, da bi se mi zdelo privlačno s tem se ukvarjat. Zanima me samo kot “kurioziteta”, kot temu reče moj mož.
Če pa kdo zna razložiti, pa prosim, šele to bo razblinilo sum na poncija, ena od lastnosti teh shem je v tem, da so razlage “produkta” noro komplicirane in da nihče dobro ne ve, zakaj sploh gre. Vsi udeleženci vidijo samo dobičke, in drvijo h koritu/v zakol, odvisno na katerem mestu so.
[/quote]
kakšne neumnosti pa ti pišeš?
BTC je ena, prva od več sto kriptovalut. To je valuta, kot evro ali dolar, le da je digitalna (a veš, tko kot je digitalni podpis, tist, ki ga uporabiš, da se logiraš v spletno banko al pa v edavke) ampak ker je še bolj nova, išče svoj prostor pod soncem in vrednost niha.
Valuto lahko kupuješ, jo prodajaš kot delnice, lahko si pa z njo kupiš čevlje al pa zobno pasto, če češ, simpl, ane?
[/quote]
Simpl če bi bilo res, samo trgovin, ki ga sprejemajo je komaj za prste ene roke, ne moreš plačati položnice, ne moreš na tržnico, ne moreš v trgovino tista ena gostilna, ki ga pogojno sprejme je v ljubljani ti pa recimo iz maribora, ne moreš na kavo, ne moreš plačati počitnic itd itd Skratka imaš milijone v Monopoli denarju, ko igro nehaš pospraviš denar v škatlo vzameš 2€ in greš na burger, taka je realnost, ti gospodje, ki vse prepričujejo v svoj prav mešajo brezgotovinsko poslovanje s virtualnim namišljenim denarjem, brezgotovinsko se plačuje v nacionalni valuti države kjer plačuješ, ta bit pa kroži med temi naivneži.
Pravljica,Cesarjeva nova oblačila.
BTC je ena, prva od več sto kriptovalut. To je valuta, kot evro ali dolar, le da je digitalna (a veš, tko kot je digitalni podpis, tist, ki ga uporabiš, da se logiraš v spletno banko al pa v edavke) ampak ker je še bolj nova, išče svoj prostor pod soncem in vrednost niha.
Valuto lahko kupuješ, jo prodajaš kot delnice, lahko si pa z njo kupiš čevlje al pa zobno pasto, če češ, simpl, ane?
[/quote]
Simpl če bi bilo res, samo trgovin, ki ga sprejemajo je komaj za prste ene roke, ne moreš plačati položnice, ne moreš na tržnico, ne moreš v trgovino tista ena gostilna, ki ga pogojno sprejme je v ljubljani ti pa recimo iz maribora, ne moreš na kavo, ne moreš plačati počitnic itd itd Skratka imaš milijone v Monopoli denarju, ko igro nehaš pospraviš denar v škatlo vzameš 2€ in greš na burger, taka je realnost, ti gospodje, ki vse prepričujejo v svoj prav mešajo brezgotovinsko poslovanje s virtualnim namišljenim denarjem, brezgotovinsko se plačuje v nacionalni valuti države kjer plačuješ, ta bit pa kroži med temi naivneži.
[/quote]
Blagor tebi, ki tako hitro oceniš vrednost neke valute, čeprav (predvidevam) nimaš niti možnosti, da bi poskusil vlagati vanjo.
[/quote]
[/quote]
Imaš prav, pusti BTC pri miru, ni to zate. Pusti pri miru, uporabljali bodo tisti, ki hočejo. Se bodo že zmenili med seboj katera trgovina, banka itd. bo uporabljala. Bo tako v redu?
[/quote]
Bitoinov je 21 milijonov, omejena količina. Večina jih je že izrudarjenih, nekaj milijonov jih je še ostalo. Matematična formula, matematična pravila, “uganka” kakorkoli temu rečemo je tako zastavljena da je za vsako kodo potreben čas, če omrežje zazna, da bi se “uganka” rešila v krajšem času kot je zastavljeno se zviša težavnost “uganke”. To prilagajanje in zagotavljanje časa, ki je določeno v kodi je povezano s pravili transakcij. To je na kratko obrazložitev. Ne bom šel v podrobnosti obrazložitve, ker je tega preveč.
[/quote]
A sedaj jih je že 21 milijonov, iz 16 na 21 hmm a je prišlo do inflacije pa se jih je nekaj virtualno naložilo, neverjetno kako se množi k hrčki.
No, tale je to meni razumljivo razložil.
http://www.mladina.si/152713/bitcoin-zgodba-o-pohlepu/?cookieu=nok
Tule se pa “poznavalci” hvalijo z obratno psihologijo.
No, vsako tele ima svoje veselje.
Upam, da vas bo veliko obogatelo in bo naša država postala država super bogatih ljudi, ki bodo v maniri novih bogatašev izdatno trošili…
[/quote]
A sedaj jih je že 21 milijonov, iz 16 na 21 hmm a je prišlo do inflacije pa se jih je nekaj virtualno naložilo, neverjetno kako se množi k hrčki.
[/quote]
To je zato, ker ne znaš brat, bo treba še enkrat počasi prebrat in istočasno vklopiti možgane. Namesto, da bi ta čas za tipkanje neumnosti bil uporabljen za raziskovanje bi ti bilo veliko lažje razumeti. 21 milijonov jih je možnih že od samega začetka, od tega je dobrih 16 milijonov že izrudarjenih. Kateri del ni jasen? Ta tematika ni o tem kolikokrat se pere brisače, rjuhe ipd. če je tematika pretežka pojdi na kakšno lažjo. Na tem forumu jih precej.
Me veseli, da si našla obrazložitev, ki je potešila tvojo radovednost in da ti je vse jasno. Ti si zadovoljna, mi smo zadovoljni. Ni lepšega.
[/quote]
Jp, vsi boste bogati, nobenemu ne bo treba več delat. Ti kar čakaj in leži, sami pravite da je treba nekja let čakat, da se pozna :-), zna bit da ti bo kavč do takrat pregnil in ga takorekoč hudič vzel. Ne vem pa kako boš v trgovini obraložil, ko boš šel po novega, “veste, tega vašega denarja nimam, sem ga dal za namišljen denar, ki ga imam sedaj veliko, moj denar so pa posamezniki koristno porabili, so ga vložili v svoj prestiž, tako da moj namišljen denar zdaj veliko velja”. 🙂
[/quote]
To je zato, ker ne znaš brat, bo treba še enkrat počasi prebrat in istočasno vklopiti možgane. Namesto, da bi ta čas za tipkanje neumnosti bil uporabljen za raziskovanje bi ti bilo veliko lažje razumeti. 21 milijonov jih je možnih že od samega začetka, od tega je dobrih 16 milijonov že izrudarjenih. Kateri del ni jasen? Ta tematika ni o tem kolikokrat se pere brisače, rjuhe ipd. če je tematika pretežka pojdi na kakšno lažjo. Na tem forumu jih precej.
[/quote]
Malce nervoze je čutiti pri teh bitkojnarjih… no, mogoče se mi pa samo zdi… 😉