Huda depresija
Pozdravljeni, prosim ne me obsojat ampak iscem nasvet kako se izkopati iz tega brezna, namrec ze 5 let se spopadam z depresijo, ki je vsekakor lahko recem posledica hudega stresa. Jemlhem tudi antidepresive, veliko sportam, imam nekaj prijateljev, ki sem jim povedal, da se spopadam s tem in me razumejo, pa vendar, problem je od kar sem zbolel za to boleznijo niti ne morem razmisljati, kot da obstaja ena blokada v glavi. Dejansko sem na robu obupa, kaj storiti? Vsem ki imate to izkusnjo najlepsa hvala.
Jaz bi ti svetovala naravo. Sprehod, meditacija, gibanje. Živali, če imaš možnost peljati psa iz zavetišča na sprehod, skrbeti za kunca, mačko,… Si siguren, da gre za depresijo in ne izgorelost? Antidepresivi so morda v najhujšem obdobju rešitev, a dolgoročno ne stavim na njih kot najboljšo opcijo. Umetnost je tudi dobra terapija. Poišči kakšno umirjeno dejavnost, ki te sprošča in ne obremenjuje.
Včasih so imeli otroke in delali so pa cele dneve. Depresije niso poznali. Povej, kaj od tega zate drži?
[/quote]
Kaj niso poznali? Pa še kako so jo poznali. Le zdravilo se je ni in ni se uporabljalo tega izraza. Včasih so rekli, da je nekdo umrl od žalosti, ko je končno podlegel depresiji. Zato ne kvasi bedarij.
Avtor, edina rešitev je, da predelaš ta stres skupaj s psihiatrom. Kaj je bilo, zakaj je bilo, kaj te muči danes in kako to premagati. Noben kurčev šport, nobene tablete, nobena narava, nobene živali, nobeno delo, bla bla bla….. To so samo mašila, začasna pomoč, ki pa ne odpravi vzroka, zato depresija ne izgine. Ti moraš ugotoviti, kaj te muči in kako to premagati. Pika. Sam ne boš zmogel, traja že predolgo, zato pot pod noge in k terapevtu.
Kaj niso poznali? Pa še kako so jo poznali. Le zdravilo se je ni in ni se uporabljalo tega izraza. Včasih so rekli, da je nekdo umrl od žalosti, ko je končno podlegel depresiji. Zato ne kvasi bedarij.
Avtor, edina rešitev je, da predelaš ta stres skupaj s psihiatrom. Kaj je bilo, zakaj je bilo, kaj te muči danes in kako to premagati. Noben kurčev šport, nobene tablete, nobena narava, nobene živali, nobeno delo, bla bla bla….. To so samo mašila, začasna pomoč, ki pa ne odpravi vzroka, zato depresija ne izgine. Ti moraš ugotoviti, kaj te muči in kako to premagati. Pika. Sam ne boš zmogel, traja že predolgo, zato pot pod noge in k terapevtu.
[/quote]
[/quote]
Yeah, good luck predelovati so s psihiatrom. Obravnava je običajno dolga 5 – 15min in večina jih sploh ni terapevtov.
Če že imaš uvedene AD, potem je smiselna pot dober klinični psiholog.
Sem iz stroke in priporočal bi predvsem to, čeprav boš nekaj časa morda čakal. Odvisno kako prioritetno ti bo zdravnik napisal na napotnico.
Očitno AD ne delujejo dovolj dobro – spremeni dozo ali zamenjaj, vendar ne na svojo roko, posvetuj se s psihiatrom, ki jih je predpisal.
Potem pa, in tole je nujno, terapija. AD bodo uredili kemijo, ki je trenutno porušena, vendar se bo ob istem življenskem stilu, načinu razmišljanja in vzorcih, vse ponavljalo in nadgrajevalo.
Ne računaj na psihoterapijo pri psihiatru, tega ne delajo. Poskušaj na napotnico (vendar so čakalne dobe strašno dolge) ali pa privat. Obstaja nekaj brezplačnih/subvencioniranih variant, drugače je ura cca 40-60 eur. Išči pa nujno certificiranega psihoterapevta (recimo relacijski, transakcijski, geštalt, psihodinamski) s certifikatom slovenske krovne zveze. Bog ne daj kakšnih “life coachev” ali kvazi svetovalcev.
Situacija ni nerešljiva, sploh ne, bo pa treba delat. Srečno!
[/quote]
Ma beži no, psihiater. Zdravila in slično.
Ne!
Tepi telo in duša bo zdrava. Tepi pomeni delo in gibanje.
Najbolje je fizično delo in gibanje po naravi.
Nekaj se mi ne poklapa. Praviš, da ne moreš razmišljati in obenem, da delaš zelo zahtevno strokovno delo. Ne vem, kaj ti je, najdi si predvsem psihoterapevta. Vsi ti, ki jih poznam in so na AD, jim ne gre na bolje, ampak so kot ene čustvene restline. Kot bi v sebi nosili polno bolečine, žalosti in ostalih negativnih čustev in namesto da bi jih predelali in izpljunili, se zadevajo z AD, da jih ne čutijo. To je moje videnje zunanjega človeka. Tisti izgoreli so pa tudi čudni patroni, ki si ne znajo postaviti prioritet v življenju in se ženejo za napačnimi stvarmi, ki nimajo povezave s srečo in mirnim harmoničnim življenjem.
Yeah, good luck predelovati so s psihiatrom. Obravnava je običajno dolga 5 – 15min in večina jih sploh ni terapevtov.
Če že imaš uvedene AD, potem je smiselna pot dober klinični psiholog.
Sem iz stroke in priporočal bi predvsem to, čeprav boš nekaj časa morda čakal. Odvisno kako prioritetno ti bo zdravnik napisal na napotnico.
[/quote]
Iz kake stroke pa si, da priporočaš kl.psihologa? Kolikor vem so ti dobri za razna testiranja, za razrešitev duševnih konfliktov pa so psihoterapevti.
Za ozdravljenje depresije priporočam, da zmanjšaš stres. Tu ti lahko psihoterapevt pomaga prepoznat, kaj doživljaš kor vzrok stresa in da se začneš manj sekirat. Nekatere teorije so, da depresija nastane kot posledica poškodovanih dopaminergičnih povezav, kot posledica stresa.
Prevec sporta lahko depresivnemu spet skodi, če zasleduje kake dosezke, boljs so uizi sprehodi, ipd.
Depresija je potlačena jeza.
Pojdi v terapevtsko svetovanje, išči take ljudi, ki jih priporoča stroka, pazi se mazačev.
Februar je najtežji mesec za nas depresivce. Nikoli se depresije ne rešiš, vendar jo lahko nadzoruješ z raznimi športnimi aktivnostmi, sprehodi, dobro družbo, skrbjo za drugo živo bitje… zelo pomaga odnos z osebo, ki se ji lahko zaupaš in odpreš, občutek da si lahko ti ti, brez obsojanja. Pot k ozdravitvi ni rožnata. S terapijo boš prišel do težkih spoznanj iz svojega otroštva. Spopadel se boš s spoznanji kot je jeza do tvojih staršev, nepredelane otroške rane, včasih se izrazi zamera na kakšni banalni situaciji, kot je odvzem igrače… sicer kasneje uvidiš širši kontekst, kamor je to vpeto.. skratka, terapija je nujna za zdravljenje depresije, vendar ni sproščujoča kot gledati sončni zahod, masaža ali sex. Je poglobljeno delo, polno bolečih spoznanj, vendar te ne bodo pahnila v globjo depresijo. Pomagalo ti bo odvijati misterijo občutka depresije. Sprva se bo čutilo kot kratke trenutke, da si dobro, kasneje bodo pogostejši.
Traja. Upam, da boš imel dovolj denarja. Je drago, a drugače ne gre.
Seveda se rešiš depresije!
Evo mene, že 8 let sem super, pa sem vmes doživela hude izgube.
Ce imas nekaj lastnega notranjega občutka in dobre prijatelje za kvaliteten pogovor, ne potrebuješ ne zdravil, ne strokovne pomoči.
Meni se je uspelo izvleči iz črne luknje, treh tednov postelje in joka brez razloga, ko sem komaj prišla do stranišča, brez zdravil, pol leta je trajalo, da sem se spravila kolikor toliko na noge, pa se leto in pol nekje, da sem se popolnoma pobrala in se postavila na novo.
Dobro, da ti je uspelo. Za sedaj. Meni ni. Vsak dan znova se moram bodriti. Traja več kot 25 let. Vmes sem bila dobro, ker je bila żivljenjska situacija dobra. Z ločitvijo so stare, nezdravljene rane prišle na plano. Morda imaš sedaj dobro obdobje, a ko bodo šle stvari navzdol, si ena od glavnih kandidatk, da bodo šle stvari po isti poti. Potlačiti ni isto kot predelati. Jaz obvladujem samo s pomočjo terapije. Na začetku sem rabila AD, a jih nato opustila.
Naravni antidepresiv – https://nplink.net/jiilhu5z Priporočam!