Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Hujšanje in tek

Hujšanje in tek

odločila sem se za hujšanje in zraven tek komb. s hojo saj sem brez kondicije…
ene 4x na teden 5 km je verjetno premalo?

vzami si raje najprej časovi cilj – 20minut in nato podaljšuj čas, vmes boš moralal kombinirat tudi s hojo, če si brez kondicije. Priporočam intervalno vadbo, ker najbolj dvigne metabolizem tudi ure po treningu, pa pravilna prehrana seveda, preberi si kako stran o teku.

Z gibanjem in rekreacijo ne moreš shujšat, to je samo dopolnilo za boljše počutje, večjo kondicijo, mogoče oblikovanje telesa. Z eno uro res intenzivne vadbe (recimo tek, da pretečeš najmanj 10 km) pokuriš 500 kalorij, kar je ena tamala milka oziroma še malo zmanjka. S 5 km štirikrat na teden boš pokurila bornih 800 kalorij na teden, to je ena tamala čokolada in pol.

Pri hujšanju je ključno spremeniti prehranjevalne navade, torej predvsem jesti manj! Za začetek si zmanjšaj porcije in se izogibaj sladkarijam oz. vsemu, kar vključuje sladkor, pa boš že veliko naredila. Seveda je ob tem pomembno tudi gibanje in super, da boš začela. Tek in hoja – na začetku naredi toliko, kot zmoreš, ne se preveč zaganjat, ker se ti bo zagnusilo. Izberi si traso, dolgo 5 km, in jo enkrat prehodi ter si izmeri približen čas. Recimo, da bo to ena ura. To ti je potem orientacija in spodbuda, da bi ta čas skrajševala vedno bolj in bolj, na kakršen koli način že.
Gibanje je super, ker ta čas ne ješ :), ker spodbuja presnovo in prebavo, ker se prepotiš in izločiš strupe, koža se ti polepša, ker se ti sproščajo ugodni hormoni in se potem počutiš bolje.

Oba odgovora sta površna, saj je avtorica lepo napisala, da bi rada hujšala IN migala, da kombinira tek IN hojo…

Če si šele začela je to nadvse odlično! 4x na teden, po 5km je super, strokovnjaki priporočajo začetnikom, točno to kar počneš tudi sama, torej kombinacijo teka in hoje.

Sicer pa pojma nimam, koliko si stara, visoka, koliko tehtaš, ali si prej kaj športala, koliko poznaš tek, ali imaš pravo opremo (copate), kakšno tehniko teka imaš, skratka, tu je še veliko vprašanj in možnih različnih odgovorov. Če imaš preveč 20kg, 5kg, 40kg, ali 2kg? si stara 20 let, 44, 18, ali 50? Kaj sicer ješ, se čustveno prenajedaš, ali si dobila kak kg po porodu, skratka….na vsako od teh različic je možen povsem drugačen odgovor.

Sama sem začela teči pri 42 letih, pri 80kg teže in višini 170. Prvo leto nisem izgubila niti enega samega kg, ker sem imela podzavesten občutek, da dovolj migam, da sem veliko porabila in da lahko pojem več hrane…tako je trajalo preden sem dojela v čem je štos. Hkrati pa sem tekla po recimo pol ure, 4-5x na teden. Šele ko sem zmanjšala količino hrane in povečevala tek, sem počasi a vztrajno hujšala.

Tečem že 7 let, za mano je že nekaj celih maratonov (42km) in še vedno tečem z užitkom, 5-6x na teden od 5km med tednom pa do 20 ali 30 in več km čez vikende. Ampak do teh cifer sem prišla čisto počasi in postopoma. Prvo tekaško leto, leto in pol nisem šla na nikakršne tekme ali kaj podobnega, tekla sem za dušo, šele, ko so se začeli topiti kilogrami sem si upala na prvo 10-ko, pa naslednje leto na 21 in potem na pravi maraton. Tek mi veliko pomeni, saj mi je poleg hujšanja pomagal še pri marsikateri težavi, čustveni, zdravstveni….

Srečno, odlično ti gre in nadaljuj tako, tekaških forumov in strani je kolikor hočeš,…..

In sem ji lepo odgovorila, zakaj je dobro migati. Če kdo površno bere, si to ti.

Uf, kako moraš enim razlagat da je 1+1=2, če ne, ne razumejo…. napisala si: da se z gibanjem ne da shujšat, ko pa je avtorica izrecno napisala da HUJŠA IN TEČE, torej, ne pričakuje hujšanja le od gibanja, temveč dopolnjuje TEK S HUJŠANJEM. Razumeš zdaj, ali ti narišem, da resnično površno bereš…..Z gibanjem in spremenjeno prehrano, se še kako da shujšat, izgubljene kalorije so izgubljene kalorije, ne razmišljajo vsi o Milkah dokler tečejo…..in ne jejo vsi milke… tudi sicer ne.

Resno.

New Report

Close