Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek hujšanje za nosečnico da ali ne?

hujšanje za nosečnico da ali ne?

imam kar precej kg preveč 100kg pri 167cm
sem ravnokar zanosila in bi rada malo shujšala da ob porodu ne bom imela 130 kg
rada bi shujšala 10 ali 15 kg
zanima me ali je hujšanje v nosečnosti škodljivo za plod sploh v prvih mesecih? kake so lahko
posledice? je katera od vas hujšala načrtno v nosečnosti?
se lahko poslužujem ločevalne diete?
prosim za odgovore in nasvete hvala

Mislim, da hujšanje ne pride v poštev.

Lahko pa paziš na prehrano in vnos in greš na koncu roditi z istimi kg. Otrok bo dobival iz tvoje rezerve, da pa bi se šla neko hudo dieto pa po moje ni pravi čas.

Itka ti lahko slabost pobere kak kg……

kolegica jih je tudi imela okoli 100 in ob porodu jih je imela 98, ko jeprišla iz porodnišnice pa okoli 90.

lp, mojca

Ej pa kaj je s tabo… pa kje imaš pamet???
Sigurno kaka provokacija, ker ena normalna tega ne bi napisala. Bolano do konca.

Če ena 100 kilska zanosi… lahko ob porodu ima samo 110 kil in ne 130. Zakaj bi se morala sploh zredit za 30 kil.

nova
Uredništvo priporoča

mislim, da se lahko greš ločevalno, ker boš itak dobivala vsa živila. Malo merkaj pa je

ni provokacija velik jih poznam k so se zredile po 20 kg med nosečnostjo dobro 30 je mogoče res pretiravanje ma a lahko škoduješ plodu s hujšanjem ali ne?

Mislim da bi to vprašanje morala postaviti komu bolj poklicanemu za dajanje tovrstnih informacij. Načeloma ločevalna ne bi smela biti toliko problematična glede na to, da dobivaš vsa potrebna hranila. Je pa drugo, če bodo slabosti in ti kakšna hrana ne bo “dišala”.

triglavčica dva sončka pod Triglavom sta nam polepšala življenje 25.02.2006

seveda lahko škodiš plodu s hujšanjem.

Nikar na dieto
Čeprav morajo nosečnice paziti na prehrano, pa to ne pomeni, da morajo slediti predpisani dieti. Študije so pokazale, da hujšanje na plod vpliva negativno. Zaradi tega, ker je plod prikrajšan pri hranilnih snoveh, njegova rast in razvoj ne potekata normalno, zelo stroge diete pa lahko povzročijo prezgodnji porod. Študije so pokazale tudi, da so ženske, ki so med nosečnostjo hujšale, trikrat pogosteje rodile otroke z nižjo porodno težo.

Ja seveda se lahko zredijo, če jejo za tri namesto normalno. Če ješ normalno kot prej se ne moreš zrediti za 30 kil.

Če boš hujšlala med nosečnostjo in bo telo dajalo manjko otroku… se bo poznalo tudi na tvojem zraku…. razen, če znaš živeti od prane.

Raje poskrbi za pravo kombinacijo hrane. Veliko zelenjave, sadja, polnovrednih živil in izloči bele zadeve.

Sicer pa… ti kaj hujšaj…. saj gre za tvojega otroka in tvoje zdravje.

Odsvetujem hujšanje med nosečnostjo!!! Jesti je pa potrebno bolj zelenjavo, sadje..ne pa čokolade, krofov, čipsa….pa več gibanja!
Prijetno in zdravo nosečnost želim tebi in otroku!

DVOJINA JE ZAKON!

Ker očitno ne znaš sama nič pobrskat po spletu… evo……:

Novice.Dnevnik.si Novice/Zdravje
Ženske, ki med nosečnostjo telovadijo in hujšajo, ogrožajo zdravje svojega otroka
Zdravje – torek, 05.08.2008 10:55
Tekst: (tp), Daily Mail

London – Med nosečnicami se je pojavil nevaren trend, ki zapoveduje telovadbo in hujšanje med nosečnostjo ter prepoveduje nabiranje kilogramov v času, ko je to nekaj nujnega in normalnega. Pod vplivom zvezdnic, ki tudi med nosečnostjo ostanejo vitke, ženske tudi med nosečnostjo štejejo kalorije in telovadijo

Namen hujšanja in telovadbe v času nosečnosti ni povezan z izgubo odvečnih kilogramov po porodu, pač pa je povezan z željo bodočih mamic, da se že med nosečnostjo ne zredijo. Ženske s „pregoreksijo“ se ponašajo s tem, da s hrbtne strani sploh niso videti noseče. Nositi normalne kavbojke v drugem trimestru nosečnosti pa je postal nekakšen dosežek.

Cilj „pregoreksičnih“ nosečnic je ostati tako suh kot Nicole Kidman, ki je bila tudi po porodu videti vitka. Nevaren trend pa podpirajo tudi oblikovalci nosečniških oblek.

Naporna telovadba in hujšanje lahko resno škoduje zdravju nerojenega otroka. Dojenček potrebuje ogromno količino hranljivih snovi, ki jih ima mati shranjene v svojem telesu in jih dobi prek zdrave prehrane. „Pregoreksičnim“ nosečnicam primanjkuje kalcija, ki ima pomembno vlogo pri kvaliteti otrokovih kosti in zob.

http://www.mojmalcek.si/teme/nosecnost/49/teza_v_nosecnosti.html
Nosečnost ni čas za hujšanje!

Seveda nosečnost nikakor ni čas, med katerim bi ženska smela hujšati in slediti kateri od modnih in običajno zelo enostranskih diet. Študije namreč kažejo, da s hujšanjem rastoči plod ne le prikrajša za potrebne hranilne snovi, temveč tudi preprečuje normalen razvoj in rast nerojenega otroka, poleg tega pa lahko hujšanje, zlasti ob zelo restriktivni dieti, povzroči celo prezgodnji porod ali mrtvorojenost. Sodeč po študijah so ženske, ki so v nosečnosti hujšale ali so imele izredno nizko telesno težo, trikrat pogosteje rodile otroke z nižjo porodno težo.
Vsekakor morajo nosečnice imeti v mislih, da s hrano ne vzdržujejo le lastnega organizma, temveč tudi rastoče novo življenje, ki potrebuje za svoj razvoj in rast le najboljše. To pa lahko dobi le s kakovostno in zadostno prehrano.
Če ste noseči tudi vi in vam je težko ob misli na to, da boste v pičlih nekaj mesecih izgubili s tako težavo prigarano postavo, se zavedajte, da boste po porodu nekdanjo postavo kmalu dobili nazaj, če boste jedli pametno in uravnoteženo ter sledili preprostemu režimu telovadbe. Zaradi povečanja teže v nosečnosti ni prav nič izgubljenega.

Nosečnost in hujšanje
Jul 15th, 2009 | Avtor admin | Kategorija: Hujšanje
Nosečnice morajo paziti, da se ne zredijo preveč. Seveda pa to še ne pomeni, da morajo biti na karšnikoli dieti. Ravno nasprotno! Diete v nosečnosti vsekakor odpadejo.

V nosečnosti je priporočljivo jesti večkrat po malem. Poudarek naj bo na sadnju in zelenjavi. Ženske, ki v času nosečnosti pretirano skrbijo za prehrano, tvegajo zdravstvene težave pri razvoju otroka. S hujšanjem lahko otroček v trebuhu utrpi veliko škodo, saj ne bo dobil potrebnih vitaminov in ostalih hranljivih snovi, ki so potrebne za razvoj. Hujšanje v nosečnosti lahko pripelje tudi do prezgodnjega poroda.

Mit, ki pravi, da morate jesti za dva, je zastarel. V času nosečnosti potrebuje ženska le okoli 10 do 15 odstotkov kalorij več kot takrat, ko se nahaja v “normalnem” stanju.

V času nosečnosti je priporočljivo upoštevati pravila zdrave in uravnotežene prehrane. Med nosečnostjo se priporoča tudi veliko gibanja. Redna telovadba pomaga nadzirati telesno težo mater.

Med nosečnostjo pridobljene kilograme naj nosečnice začnejo odpravljati po porodu. Da se bodo lažje znebile odvečnih kilogramov pa se je koristno že med nosečnostjo prehranjevati zdravo, kakor tudi skrbeti za redno telesno aktivnost. Tiste nosečnice, ki bodo to upoštevale, bodo po porodu hitro izgubile pridobljene kilograme, ki so se nabrali v času nosečnosti.

Verjetno pri 100 kg nimaš ravno najbolj zdravih prehranjevalnih navad. Če misliš s hujšanjem to spremeniti in se zdravo prehranjevati je pa to ravno to, kar se priporoča tudi nosečnicam. Sigurno nisi mislila stradanja ali nekih radikalnih diet. Če se boš zdravo prehranjevala je povsem možno, da bodo kg šli malce dol in ne gor, kar pa še vedno ni nič slabega, ker za otroka imaš čisto dovolj zalog, z zdravo hrano pa bo tudi on samo pridobil.

pr 100 kg zgotovo nimas zdravih prehranjevalnih navad in ce bos med nosecnostjo delala le na zdravem nacinu prehranjevanja, bos zagotovo shujsala. Sicer pa je enkrat tudi dr,Pusenjak pisal o tem, ce je nosecnica ze itak pretezka (se pravi pri recimo 170 cm nekje od 75 kg in vec), se ji v nosecnosti NI POTREBNO zrediti nic!

Naj mi nekdo prosim razloži kako se lahko človek tako zanemari, da ima pri višii 167 cm 100 kg???!!!
Adijo pamet, res!
In ti bi sedaj hujšala???
Kaj si pa prej delala?
In kar verjamem,da ko boš šla rodit jih boš imela 130, če ne več.Pa daj no imej se rada, no.

Ti boš v bistvu shujšala, če boš šla na normalno, zdravo pestro prehrano. Potrebe po kalorijah se med nosečnostjo povečajo za približno deset odstotkov, nič več.
Torej, če boš šla na normalen zdrav jedilnik, je to to (oziroma morala bi iti, ker otrok potrebuje vitamine, minerale in ostalo v ustreznih količinah, to pa lahko pokriješ samo s primerno – zdravo – prehrano).

Jaz se ločevalne ne bi šla. Baje lahko vpliva. Sicer ne vem kako, ampak ok.

Je pa seveda tako, da lahko paziš na prehrano, oz. se to tudi priporoča! Nič hudega ne bo, če se ne boš zredila nič v celi nosečnosti. Jaz sem imela nekaj kil več kot ti in se nisem zredila niti za kilogram. In to v dveh nosečnosti. Poznam pa dva primera, ko sta ženski res shujšali in vedno je bilo vse ok.

Jej več sadja, zelenjave, pa bo! Ne pretiravaj, pa boš zadovoljna.

najdi si priporočila oz. dieto, ki velja za nosečnice z diabetesom in se tega drži – zredila se ne boš nič oz. minimalno, po orodu pa boš imela vsaj 10 kg manj kot pred porodom

hej!!!!

Naj takoj na začetku povem da ste nekatere res zlobne, pač tale punca je povprašala samo za nasvet ali je dobro ali ni….. ok res da ni dobro hujšat v nosečnosti sam mogoče je imela punca kakšne druge načrte vendar jo je nosečnost malce presenetila. draga moja nosečnica nikar se ne obremenjuj na izgled pač imaš takšno konstrukcijo telesa in s težavo spraviš par kilogramov dol. Ti pa svetujem da uživaš hrano tako kot si jo do sedaj, tu pa tam spusti kakšno čokoladico pa bo ;). Jej več zelenjave in sadja in to bo to… Nikar ne glej kakšna boš na vzven, si to kar si in vrjemi tako te imajo ljudje tudi radi o tem sem prepričana…. Lepo nosečnost ti želim!!!!!!!!!!!!!!!!

Jaz: ob zanositvi 124 kg, tik pred porodom 116 kg, par dni po porodu 108 kg.

Pol sem se pa nazaj redila. Ker sem dojila sem imela izločevalno dieto (atopični dermatitis) in vsak obisk pri pediatru je pomenil, da sem izločila še ene 5 živil. Vem, da sem pol marsikateri dan jedla samo kruh z eno marmelado in sojino mleko. Lahko bi sicer jedla marsikatero hrano, ki se jo kuha, pa sem nad tem čisto obupala, ko sem po 5x prekinila kuhat kosilo, pa nobenga, da bi mi mal pomagal in je bilo v glavnem par živil na repertoarju, otrok pa tut kar zahteven… in sem se nazaj redila … da ne narediš ti iste napake jaooooo meni. Dermatitis je bil en brezvezen flek 2×4 cm, ki je pol sam od sebe minil, jz pa nimam motivacije, da nazaj prešaltam na tisti stil prehranjevanja.

Med nosečnostjo sem najprej od 2 m do ene 5 m komaj kaj jedla, ker mi je bilo grozno slabo. Popila sem malo vode in bi kar bruhala. Poskusila sem z visokobeljakovinsko hrano in zelenjavo, tudi sadje, zelo malo ogljikovih hidratov in je bilo za silo. Pri 7 m gestacijski diabetes in sem jedla na 3 ure isto dieto in imela sladkorje max 5,2, včasih pred obrokom 3,2 in po 3,7 (to je bilo prav smešno), sem se pa počutila zelo močno in sem kar dosti pohajala, kolesarila, opremljala sva stanovanje. To hranjenje na 3 h in zelo majhni obroki je bilo sprva zelo težko, ene tri tedne je bila kriza, potem sem se pa super počutila. Spomnim pa se, da sem bila vmes včasih lačna sploh zvečer, prav nenormalno lačna, da take lakote v življenju še nisem občutila, kot da prej nikoli nisem bila zares lačna (v bistvu sem se prej skrajno neredno prehranjevala). Tudi zdaj take lakote nikoli ne občutim. Takrat sem nato pojedla nek majhen beljakovinski obrok in je bilo. Na UZ mal pred porodom mi je rekla, da se mi je stanjšala trebušna stena, vene na rokah so mi izstopile, prej se jih ni videlo v špehu, pridobila sem na mišični masi, čeprav tudi že prej nisem bila čist brez – imam pač tako delo.

To je moja izkušnja. Teorijo obvladam, prakso kdaj tudi, večinoma pa mi ne gre 🙁

Drugače pa:
V nosečnosti je hujšanje lahko škodljivo za otroka, ker se sproščajo neke snovi- sem pozabila kaj že- in lahko okvarijo možgane, otrok je lahko majhen, če si podhranjen na začetku nosečnosti lahko celo splaviš… Na netu imaš kar dosti literature, poglej obesity + pregnancy. Debel človek je namreč isto lahko podhranjen, če recimo je samo makarone, je definitivno beljakovinsko na nuli in ima zato potrebo, da še več je in je v začaranem krogu – še vedno pa podhranjen.

Nosečnica naj tudi ne bi na novo začela z nekimi fizičnimi obremenitvami, ker je krvni obtok že zaradi nosečnosti same najmanj za tretjino bolj obremenjen. Najbolje, da se posvetuješ z ginekologom in se zelo natančno dogovoriš za dieto.

Zanosila s 108 kg, rodila s 100, po porodu 91 kg.
Jedla sem skoraj identično kot prej, gibala sem se identično kot prej, nisem imela diabetesa, edino kar je bilo drugače, je bilo to, da NOBENEGA ogljikovega hidrata niti videti nisem smela. Ne riža, ne krompirja, ne kruha, niti sadja ne, jedla sem zeleno zelenjavo in meso – tega bi požrla na kile, če se ne bi nadzirala, sploh drobovine, krvavic, svinjske pečenke – samo ultra nezdravo meso. Samo ovitek od čokolade sem videla, pa sem že letela bruhat.

Vse štrene, ki ste jih napletle, veljalo zgolj v primerih,ko je ženska že sicer slabo prehranjena in stežo pod zdravo mero. Pri nosečnici z normalno telesno težo ali celo kako kilo viška ni popolnoma nobene bojazni – to velikokrat poudarja Pušenjak!- d abi plodu česarkoli manjkalo. Plod je najpopolnejši parazit in njega čisto nič ne zanima, od kej vzame, on vzame. Četudi mami pogrize kosti, dobesedno. Seveda je živ norc, kdor se v nosečnosti in s 120 kilami loti nekega novega športa. Pa ne toliko zaradi same nosečnosti, probem so poškodbe, ki so lahko razlog za operacije rtg slikanja ipd., kar je v nosčenosti problematično. Drugače pa hujšati v nosečnosti na ZDRAV – poudarjam ZDRAV! – način ni prepovedano. Z mano je bila nosčea ženksa, ki je bila tako pretežka, da se nosečniškega trebuha ni videlo sploh in je z UZ sploh niso mogli pregledati. Vsakič so v APN naravnost tulili nanjo, ampak vsakič je prišla še za kilo težja na pregled. Tega recimo pa resnično ne razumem. Mislim, da je že začela s prek 130 kg, s koliko je končala, si ne znam predstavljat, kako je ordila, pa še manj. Sama sem čakal na pregled, ko je ena od zdravnic vpila, če s esploh zaveda, da lhko na porodu umreta oba, ona in otrok, ker si nihče ne bo upal delati CR na tako maso sala, vagianni porod pa je zanjo tudi znanstvena fantastika. Kasneje je nisme več videla, upam, da se je odbro izteklo za oba.

Malo sem zašla: recimo dieta, ki se jo dobi pri nosečniški sladorni je krasen recept za zdravo hujšanje ine ne more nikomur škoditi. Preverjeno, 100x!

Nekje sem zazasledila, da je ena zapisala kako se lahko nekdo tako zanemari, da se zredi za…..

Na kratko ti bom zapisala mojo zgodbo. Zanosila pri 60 kg, 163cmetrih, rodila in po porodu imela 71kg, takrat sem že vedela da ima moj otrok genetsko napako, ki ni združljiva z življenjem, saj so to ugotovili dober mesec pred porodom. Dojenčica se je borila 47 dni, preden je za vedno zaspala, kaj je delalo z mojimi živci in hormoni, si sploh ne moreš predstavljat. Zdaj skoraj dobro leto po porodu jih imam 80 in to ne samo zaradi požrtije ampak zaradi živcev in tablet. Zato ti iz svojih izkušenj povem, da se ti ni treba zanemarjat, da se zrediš, ker ne moreš sam vplivat na svoje hormone.

“noseča hujšala bi” ti pa na takšne stvari med nosečnostjo raje ne misli, jej bolj zdravo in ko boš v rokah držala svojega zdravega in živega otroka se ti bo j***** za nekaj tistih pridobljenih kilogramov.

Če boš obdržala zdravi način življenja, ki ga boš dobila med nosečnostjo, ti bodo kile počasi skopnele, bolje bo tudi za tvoje zdravje in počutje. Po porodu bo čas za “hujšanje” zdravo prehranjevanje.

New Report

Close