Hura, budnica
Pri nas je bila ob šestih budnica, potem uro in pol “žegnanje glasbil” od hiše do hiše, zdaj je pa že narezek in za najbolj utrujene prva pomoč (kisla juha).
Čez kako urco si pridejo žene po svoje muzikante in si vsevprek voščimo (pre)živel prvi maj…
Na mlaju je bila salama, ribica v tunki in pletenka rujnega. Pa pri vas?
Živel 1. maj, 01.05.2025 ob 06:42
Veseli me, da se ohranja ta običaj.
Ti grem zdajle dve pokrovki ob ušesa nabit pofukanc komunajzarski z oidlično plačo v JU al pa pač izjemno pokojnine še iz časov rajne Yuge. Pol ti bom pa činelo v rit zataknil. Pa se na urgenci veseli prvega makja zlodej jebeni,
Po FB vidim, da je bila budnica v Podlehniku, pri nas mir in tišina, eno tako rajsko jutro.
1.maj, praznik dela, delavstva mi enako deluje kot 8. marec in še kak tak “praznik”, ko pravzaprav praznujemo kaj? To da smo kot družba v 21.stoletju še vedno v nekih delitvah? Delimo se po razredih, spolu, rasi, naciji, na leve in desne, pametne in neumne….na tiste prave in one druge, ki jih je potrebno prevzgojit, preobraziti, spremeniti tako, da bomo mi zadovoljni?
Hmmm, torej praznik koga ali česa? Praznik nezadovoljstva s tem, da obstajajo ljudje, ki ne razmišljajo tako kot mi, niso pravega spola, rase, družbenega razreda?
Lep sončen dan vsem, preživite ga čimbolj lepo in povezovalno!