Hvala za hiter odgovor???
Že nekaj časa me muči, kako se za odgovor zahvaliti nekomu, ki ti je odgovoril zelo hitro.
1.Hvala za hiter odgovor.
No, saj odgovor ni hiter, ampak je gospod pač hitro odgovoril.
2.Hvala, ker ste mi hitro odgovorili.
OK, samo, v tem primeru se zahvališ le za hitrost, ne pa tudi za odgovor sam.
Ideje dobrodošle.
Hvala.
Lej, če rečeš, hvala za hiter odgovor, je to povsem ustrezno, ker pač besedna zveza hiter odgovor ne more pomeniti kaj drugege kot to, da je bil odgovor hitro posredovan vpraševalcu. Odgovor kot tak pač ne more biti niti hiter niti počasen , tako kot ne more biti na primer hrana kot taka hitra ali počasna, ampak je lahko le hitro pripravljena, torej hitra hrana.
Naj povem z drugimi besedami: Če ti rečeš, hvala za hiter (kakovostni pridevnik) odgovor, to pomeni točno to, kar ti misliš reči: torej, zahvaliti se nekomu, da ti je odgovor napisal, polek tega pa še povdariti, da ste mu hvaležni tudi za to,da vam je odgovor posredoval v kratkem času.
Zato je vaša argumentacija dvomljivosti prvega primera napačna, kajti kot sem rekel, odgovor sam na sebi ne more biti hiter.
Kar se pa tiče drugega primera, se pa sliši tako, kot bi hoteli reči: Hja, odgovor je sicer butast in mi nič ne koristi, ampak vseeno hvala, ker ste si vzeli čas in mi ga napisali. Skratka, zveni malce dvomljivo.
Lep pozdrav!