hvar – zavala
Če prekolesariš Vršič- vzemi kolo- drugače raje ne.
Razen če niso v preteklih dveh letih naredili kakšnih novih cest.
Na tisti strani Hvara se po mojih ogledovanjih da počiti v miru- zame čudovit kraj, a za počiti od zunanjega sveta. Za kakšno zabavo se bo potrebno zapeljati skozi tunel, ki je že sam po sebi zabava- baje imajo poleti celo semafor- če ga niso razširili je bil to zame dogodek- vožnja na slepo skozi tunel in predvidevanje ali vidiš luči ali ne.
No vseeno je prelep kraj in ni tunel tako grozen, da tja ne bi odšla.
Plaža in morje sta čudovita in tudi prisrčnost vasice mi je bila zelo všeč.
Meni je tudi tam ful všeč, samo ne prav v “centru” Zavale, ker je gužva. Najbolj mi je všeč tam, kjer je kamp.
Drugače pa je na Hvaru lepo tudi v Milni, pa Sveti Nedelji, Ivan Dolcu. Je pa res, da na južni strani otoka vedno piha, kar nekatere moti. Pa tudi kakega posebnega življenja ni na južni strani. Iz Zavale vozi tudi čoln na Ščedro – otok nasproti). Je pa tako, da so v sezoni peščene plaže po celi obali Zavale zelo, zelo zasedene in moraš že zgodaj zjutraj zasesti prostor, pa če hočeš malo miru, moraš iti kar precej daleč ali pa se kopati na kakšnih skalah, kjer ni nobene sence. Vožnja skozi tunel je v sezoni precej mučna, ker se zna zgoditi, da čakaš pred tunelom tudi po 15-20 minut na socu:(((
Če pa želiš nočno življenje, si izberi Hvar, Jelso, potem pa na divje plaže (če boš v Hvaru s čolnom na Paklene otoke, iz Jelse greš lahko na Zečevo ter razne druge izlete). V okolici Jelse imaš prekrasne zalivčke z mivko in senco in po mojem mnenju je tam bolj primerno za družine z otrokom.
Tudi jaz že komaj čakam, da grem na Hvar in sicer v Ivan Dolac, kamor hodimo vsako leto. Kolesarjenja ti tam ne priporočam, ker so ceste zelo ozke že za dva avtomobila, tako da še en kolesar ob cesti zna biti problem:-) Drugače so se pa res modernizirali, saj je bil že lansko leto v tunelu postavljen semafor in ni bilo več možakarjev s telefončki na vsaki strani, rekli pa so, da naj bi naredili direkt cesto iz Sv.Nedjelje na Hvar, kar bi ogromno prihranili na kilometrih in seveda vožnji skozi tunel, ki pa je res zelo zanimiv, saj imajo notri shranjena vina, ker je tako hladen.
Plaže so na tem delu otoka res lepe, gužva se po navadi začne v drugi polovici julija in pa seveda, ko navalijo Italijani,…je pa fajn,…vsako leto rečem, da bom spremenila destinacijo dopusta, ampak vsako leto se vračam nazaj:-)
Lahko ti kaj več povem, če te zanima.Tudi mi bomo šli na Hvar imamo 2 leti staro punčko.Če želiš ti sporočim moj privat mail.papa Tiakaja) napisal:
> ojla,
>
> odpravljamo se na dopust z 2,5 letnico na hvar v vas Zavala.
> zanima me, če se splača s sabo vzet kolesa? kaj se da počet še
> na tisti strani hvara?
>
> pozdravček
Če ste dobri kolesarji – serpentinice do tunela so luštne
Drugače pa je v Zavali teren kot trasa za skakalnico. Strm. Če greste v kamp – tudi rolerjev ne jemljite s seboj, je makadam.
Kaj se da početi v Zavali? Luštni so večerni sprehodi po potki ob morju. Če imate čoln, se lahko zapeljete na svojo lastno plažico s kamenčki malo levo ali malo desno. Če ste surfarji – vzemite surf OBVEZNO s seboj, ker je v tem delu ful dober maestral, pihat začne okrog dvanajstih. Mi smo zvečer imeli v kampu domači kino: eni Čehi so imeli računalnik s projektorčkom, obesili so rjuho na štrik in smo imeli kino predstavo. Lahko pa se zapeljete nekaj minutk (da, tunel ima semafor) do Jelse, Hvara (že malo dalj) ali kam drugam na večerno promenado. Super je tudi “planinska” tura na bližnji hrib nad tunelom (enkraten razgled), sprehodi med polji dišeče sivke in rožmarina (prej vprašaj domačine če lahko nabereš, ne kradi),…
Ah moja dišeča Zavala, letos te verjetno ne bom videla :((((