Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek ima kdo doma kakšen primer

ima kdo doma kakšen primer

Ima kdo kakšen primer eseja? Če imate, vam kasneje pustim kontakt, kamor mi lahko pošljete.
Hvala!

koliko daš? imam, zastonj ne dam, ker sem vlagal v to čas, energijo in znanje.

Ne bi prepisovala,
le primer,
kako napiše se esej,
bi jaz potrebovala.
Denarja nimam,
da bi vam ga dala,
tudi jaz esej bi rada napisati znala:)

Pesniti že znam:)

http://solajenora.krneki.org/iskanje/?i=esej&p=0

evo, kopiram iz….

Osnovno vodilo pri pisanju eseja je, da v uvodnem delu postavis trditve (v uvodnem delu, ne pa nujno tudi v samem uvodu), jih preko glavnega dela razclenis in o njih diskutiras, v zakljucku pa podas glavne ugotovitve, ki morajo temeljiti na prej zapisani razpravi.

V uvodnem delu je vedno dobro (v enem ali dveh stavkih) avtorja dela in delo umestiti v neko literarno obdobje in navesti, kaj je za tisto obdobje najbolj znacilno. Nato se moras posteno zamisliti nad tem, v cem je glavna poanta odlomka – ali obravnava kaksno moralno dilemo, se da iz nje razbrati kaksne posebnosti v odnosu med liki, morda karakterna osebnost prav specificnega lika, morda gre za kaksno zanimivo misel… To je pac tisto, kar moras biti sposoben razbrati. Ko to dojames, moras samo se na konsistenten in enoumen nacin priti do teh zakljuckov.

Ce interpretiras odlomek, potem najprej v grobem orises dogajanje. Pri tem se cim manj sklicuj na preostali del knjige, saj ga poznas samo ti, tisti, ki esej bere, pa ne (taksna je predpostavka). Morda samo orises glavne okoliscine, ki so pripeljale do situacije, ki jo opisuje odlomek. Nato podas kratko obnovo odlomka, v katerem opozoris na najbolj bistvene stvari v zgodbi. Izogibaj se zapisnikarski obnovi, recimo `marjan je janezu dejal, da je njegov odnos do lokalne skupnosti slab in da je to najverjetneje posledica satanisticnih nagnenj njegove zene; na to je janez jezno odvrnil, da naj se marjan lepo briga zase in si svojo lokalno skupnost nekam vtakne, kar je marjana mocno uzalilo in je janezu prisolil zausnico, janez pa mu je nato s dobro merjenim karate udarcem presekal goltanec’. Rajsi napisi nekaj v stilu `rdeca nit odlomka je spor med Marjanom in Janezom. Marjan zagovarja to in to, Janez zagovarja to in to. Iz Marjanovega odnosa je razvidno, da se bolj briga zase, kot za druzbo, medtem ko je Janezu druzba pomembnejsa… bla bla bla…

Zakljucek potem ni obnova tvojega teksta, ampak odgovor na vprasanje, kaj je avtor zelel s svojim besedilom povedati in zakaj je to tako pomembno, da je ta tematika pristala celo v eseju za poklicno maturo.

IN

SAMOSTOJNI ESEJ

1. Najprej napišeš svoj naslov, ki si ga izmisliš glede na to o čem odlomek govoririnese ti 1 dodatno točko

2.Napišeš v kakšno besedilno vrsto spada in kaj je za to besedilno vrsto značilno:Besedeilo je epsko, ker pisatelj pripoveduje….

3.V parih stavkih napišeš povzetek odlomka..NE OBNOVE!!

4. Izpostaviš problem dogodka in ga razložiš

5. Izpišeš dva primera iz odlomka katerega tudi razložiš med tem ko razlagaš problem dogodka…s tem le še bolj razložiš problem

6. Aktualizacija-poveš kako je s tem v današnjem času(in podaš primer:to se je zgodilo tudi moji prijateljici….) ali pa besedilo primerjaš z nekim drugim besedilom

7.Zaključek

8.Kratek povzetek celotnega tvojega eseja

P.S-dodaten list, ki ga dobiš je prazen zato da si nanj lahko napišeš ta koncept, da slučajno kakšno točko ne pozabiš

A ne pišejo esejev zdaj že v OŠ?

Za 50 eur, te naučim pisati esej ( zlati maturant ) ali ti napišem, napiši kontakt..

New Report

Close