Ima kdo refluks ali zgago że leta?
Imam refluks, pokašljujem, malo že s hrano omejujem, saj imam zgleda preveč kisline, na cajte. Takoj pomagajo tablete, oboje, antacidi in tisti,npr za 3 mesece ala controloc. Pa vendar ne morš to žret celo leto. Zanima me – ima to kdo že dolgo in kakšne so posledice po parih letih. Ker čeprav ni zelo hudo, me skrbi,zaradi kisline, pa razjede, da o najhujšem ne razmišljam.
Če ne želip končati z adenokarcinomom želodca, ki ima porazno prognozo, je zdravljenje nujno. Ogromno se da narediti s hrano – redni obroki, majhni obroki, izogibanje rizičnim živilom, kjer se le da, kadar pa vseeno ne gre, pač redno jemanje antacidov. ki NIMAJO starnskih učinkov, saj se v 3 urah izločijo iz telesa. Druga stvar – umirjeno, zadovoljno življenje, kolikor se le da brez stresa. Tretja stvar – dobro bi bilo ugotoviti, ali je prisoten tudi heliobakter in če je, ga je nujno odpraviti. Meni je zelo pomagalo pitje rmanovega čaja, metinega čaja – če drugega ne, razredčiš kislino. Zalegla mi je zelo tudi kura s kefirjem, ki sem ga sama delala doma.
Z refluskom živim 21 let, vendar ga redno nadziram in ko se pojavi kislo spahovanje, TAKOJ vzamem antacid in pošlihtam prehrano.
Jaz se z refluksom bolj ali manj uspešno borim že nekaj časa.
Kar se hrane tiče, nekih blaznih omejitev itak nimam, se že tako trudim jest zdravo. Bolj kot omejevanje pri vrstah hrane, je pri meni pomembno, da se ne najem preveč. Ker potem je pa hudo.
Pri meni so boljša in slabša obdobja, najhuje je spomladi in jeseni, ko se menja vreme. Takrat grem na tedensko ali 14 dnevno kuro s Nolpazo ali Controlocom in je potem načeloma kar nekaj časa mir.
Stanje se občutno poslabša tudi, kadar jemljem kakšne druge tablete, npr. protibolečinske. Ker imam migrene, to ni ravno redko. Po posvetu z zdravnico, sedaj vzamem npr. Controloc skupaj s protibolečinskimi tabletami in je bolje.
Če pa se slučajno prenajem ali pa mi kakšna hrana obleži v želodcu, mi pa še najbolj pomaga Rennie.
Sem bila tudi na gastroskopiji in niso odkrili nič, vse b.p. v želodcu, edino refluks. Imam pa okužbo s heliobactrom, ampak se je gastrolog odločil, da glede na to, da ni kakšnih čirov na želodcu in podobnega, je ne bo zdravil.
Redni manjši obroki, vsaj 5x dnevno, dovolj tekočine, spanje z vzdignjenim vzglavjem, zadnji obrok 3-4 ure pred spanjem. Ne smem pojesti preveč naenkrat, niti ne smem izpustiti obroka, oboje mi povzroči težave. Ne smem mlečnih izdelkov kot so sir ali skuta, verjetno imam alergijo.
Pred tem sem morala biti stalno na tabletah, sedaj samo še občasno. Pa kontrole vsakih par let, gastroskopija.
Moj mož se zaradi ohlapne zaklopke z refluksom ubada že več let.
Žal mu izogibanje razni hrani in več manjših obrokov ne pomaga vedno. Ima boljša in slabša obdobja.
Kakorkoli on že leta jemlje zdravila Ortanol, vsak drugi dan eno tableto pol ure pred obrokom. Mu je veliko boljše in obdobja, ko mu kislina nagaja so veliko redkejša.
Žal pri njemu brez teh tablet ne gre. Je pa res, da ima dokaj stresno službo.
Hčerka je stara 8let in ima refluks in hiatalno hernijo.Redno pije Acipan,pred njim je imela Ultop,a ji ni odgovarjal.Dokler pije Acipan je v redu,ne pokašljuje in kisline skoraj ni,takoj ob prenehanju se ji vidno poslabša.S samimi obroki smo dosledni ( torej več manjših ) in hrana ki ne povzroča kisline.Tudi jaz se sprašujem kako bo vsa nadaljna leta s to zgago in kilo? Ima pa tudi alergijo na mleko in jajca,tako da upam, da vsaj to s časom izzveni.