Ima kdo shih-tzuja? Zanima me kakšne izkušnje imate z njimi?
http://sl.wikipedia.org/wiki/Shih-tzu
Meni je zadnjič pitbula zgrizel do kože.
Kolega ga je mel. Bil je velik pocrtek, zlo rad se je vozu z avtom (če si samo omenil da greš nekaj z avtom je bil pri tebi. Isto če si kaj stikal okrog avtomobilskih ključev. če si se mu zameril, je dal rep dol in zanj nisi obstajal. Na kolenih si ga lahko prosu, on pa nikome ništa. S sosedovo mačko ni glih najbolje klapal, je pa res, da je bla mačka velika tol kt on, no če je bil ostrižen, je bilo razmerje on:mačka 1:2
Striči se pa res ni pustil, pa tud dost igriv je bil. Bil je poglavar, bog, batina, high command, njegovo veličanstvo… skratka presežek vseh presežkov
Mi imamo shih-tzu psičko Dajo že 9 let in imamo zelo dobre izkušnje z njo. Sicer ima vsak kuža svoj karakter, ampak nekatere lastnosti so jim vseeno skupne. Potrebujejo veliko nege zaradi dlake, ki nikoli ne neha rasti, še najbolj so srečni, če so čist na kratko postriženi. Kljub temu jim dlaka ne odpada, ker so hišni psi in nimajo poddlake. Pozimi je fajn, da ima kakšen pasji plašček, da ga ne zebe. Ne rabijo dolgih sprehodov, ker so bolj lenuhi (nekaj med psom in mačko), zelo radi se crkljajo. Zaradi kratkega smrčka ponoči radi smrčijo. Ker jim dlaka sili v oči, se jim rade vnamejo (v tem primeru jih ne vozite k veterinarju, ampak si nekako priskrbite Tobrex – antibiotik za človeške oči, ampak edino to jim pomaga!). Naša psička je taka bolj zadržana, nikoli ne laja na druge pse, prej se umakne in potuhne. Zelo ima rada mačke (one njo malo manj, hehe ) in je zadržana do ljudi, ki jih ne pozna. Sicer pa rabi dosti ljubezni in pozornosti, tako kot večina psov. Naveže se na lastnika, ki z njo preživi največ časa, jo hrani in neguje. Mi imamo tudi dojenčka (no, zdaj je punčka že postala 1 leto stara malčica) in psička je otroka sprejela zelo lepo. Glede prehrane je treba paziti, tako kot pri večini pasem.
Veliko veselja z novo psičko vam želim in imejte jo radi – to jo bo najbolj osrečilo!
Mi ga imamo tudi. Star je 2,5 leti. Zelo prijetna pasma, skoraj nikoli ne laja. Naš se rad giblje, hodi z nami tudi v hribe (ne predolge ture) – to je odvisno, kako ga navadiš. Strižemo ga na 2 meseca, ker nismo tako vztrajni s česanjem, da bi lahko imel daljšo dlako. Pa tudi njemu bolj paše krajša. Zdravstvenih problemov zaenkrat še ni imel. Vzamemo ga s sabo na smučanje, na morje v kamp. Priporočam nakup.
Drugače je pravilni vrstni red tak, da najprej preveriš, kakšen je kuža, šele nato ga nabaviš.
Upam, da ste se pozanimali glede legla in da kuža ni iz kakega puppy-milla oziroma brez rodovnika (ker ga itak ne rabi) in tako dalje, da se ne ponavljam spet s tem teženjem okrog izbire.
Poznam dva šicujčka, oba sta petardi in rada hodita. Imajo pa precej zdravstvenih težav, zato je pomembno, da ne vzameš prvega, ki ti ga ponudijo. Ušesa, dihala, hrbtenica (podoben problem kot pri jazbečarjih), pa še neka avtoimunska bolezen, pri kateri mu izpada dlaka in propadajo mišice.
Od teh dveh šicujev je eden popolnoma zdrav (star 9 let), drugi ima kronične težave z ušesi, očmi in zobmi, tako da je sigurno dvakrat na leto pri veterinarju. Ko se dobro počuti, je pa res energijska bomba na štirih nogah.
Mi ga imamo zdaj 3 leta, nobenih težav, zelo prisrčen pes, nikoli ne zarenči če mu kaj ne paše, ampak se umakne, laja skoraj nikoli. Z nami gre na počitnice na morje ali hribe, dlake ne pušča, strižemo ga na 1.5 meseca, včasih pri frizerju, včasih pa sami doma.
Tako da, jaz ga priporočam, je res takšen prisrčen ljubljenček cele družine.
Naša Luna je stara 2,5 leti. Ne laja če smo doma, če nas ni, sosed pravi da laja, če sliši koga ki gre mimo hiše. Igriva z otroki, hodi z menoj v hribe brez težav, potrebno jo je striči na 3-4 mesece, ne pušča dlak, do drugih psov prijazna in se pred njimi uleže na tla. Nobenih težav, vodljiva, prijazna do otrok in ljudi, tako da priporočam. Če bi bila vsaj še žena taka ;-))