Ima same 5ke in hoče za frizerko
ali bi kaj rekli, 17.02.2023 ob 10:28
Nečkinja ima v OŠ same 5ice (vsaj zaključene že vsa leta). Vse NPZje je odpisala nad 90%. Zraven šole ima kar nekaj dejavnosti in očitno še uspe šolo zraven vozit z minimalno vloženega časa.
Sedaj hoče na srednjo frizersko. To jo baje edino veseli in druga noče počet v življenju pa konec.
Kako bi vi reagirali, kot starši?
Pustite jo, naj sledi svojem veselju. Kot frizerki ji ne bo popolnoma nič hudega. Če niso vsi naši otroci diplomirani je tudi v redu, danes so tako ali tako tako majhne razlike v plačah med diplomirani in zaposlenimi v določenih poklicih, da nima smisla tiščati otroka na faks, če jim ni do tega
Japajaaa, 17.02.2023 ob 13:44
Anonimno 5171, 17.02.2023 ob 12:07
Sedaj obstaja tehnicna sola smer frizerski tehnik. Torej ni vec triletna, temvec 4 letna sola, po kateri gres lahko naprej tudi na visjo ali visoko solo. Naj izbere to.
- Kje obstaja frizerski tehnik? V SLO ne. Samo 3-letna šola.
Seveda obstaja, ne bluzite. Np.https://www.sc-krsko.si/index.php/frizerski-tehnik-pti
jajajajajaja, 17.02.2023 ob 10:53
Hvala bogu, bo odprla svoj s.p., salon in bila na svojem celo življenje, sam svoj šef. Praktičnega znanja lahko pridobi ogromno. Frizerja pa bodo ljudje vedno rabili. Vprašaj, a bi ti pustila robotu, da te striže, barva?
Bravo!
Podpreti njeno odločitev. Moja hči je zobotehnik, en letnik za celo Slovenijo, sprejemni izpiti, pogoji, vse opravljeno, po odličnem zaključku je ugotovila, da tega ne želi. Sedaj dela kot trgovka, z dobro plačo, uživa.
Ne vem sicer kje je ta oš in koliko so njene petice vredne v resnici. Njihoova vrednost bi se pokazala na gimnaziji. Če je deklica zelo bistra, ji na tej šoli zagotovo ne bo všeč, ker bo krepko pod njenim nivojem. Znanje in sošolci. Nekdo ji je napolnil glavo kako bo zaslužila kot frizerka in ona vidi pot po liniji najmanjšega odpora. Mislim, da potrebuje realen pogovor s kom tretjim. Teh prehodov, ki jih predlagate do fakultetr pa hvala, da ne bo več. Seveda gre lahko na frizersko, če si to želi postati, samo naj malo stopi na realna tla.
ja, bi nekaj povedala:
Zase se brigaj. Si katastrofalna teta! Pa kaj potem, ce ima same petice?!?!?? Ce ze zdaj ve kaj bi rada pocela v zivljenju, je na boljsem kot 80% osnovnosolcev. Tvoja edina pravica je, da jo podpres in ji zacnes iskat modele in kasneje stranke. Ali pa se s svojo zadrto toksicnostjo odstrani iz njenega zivljenja
Pri 14 nimajo ravno predstave kaj pomeni kakšen poklic. Vidijo tisto kar hočejo videti. Jaz sem tudi na vsak način hotela na sr. veterinarsko, bila sem odločena, da bom imela zavetisce za mucke in kuzke. Na sreco so me preusmerili na gimnazijo (takrat smo še ubogali starše in učitelje) in po 4 letih je bila veterina pozabljena, studirala sem cisto nekaj drugega in doma nimam niti ene živali. Sem zeelooo vesela, da so me spravili k pameti.
Kot prvo, se ti v to nimaš kaj vtikat, ker ni tvoj otrok. Pa tudi če bi bila tvoj otrok, moraš pustiti, podpirati in stati ob strani.
Kot drugo, zelo malo je otrok, pri tej starosti, da sploh vejo kaj si źelijo početi v življenu.
Samo podpirat, slovenski sistem šolstva pa je zelo dobro narejen. Začneš s 3 letno poklicno šolo, končaš pa lahko z doktoratom. Marsikje v tujini temu ni tako.
No lepo vas prosim, nic nimam proti frizerkam, moja frizerka lepo zivi, ima salon v lastni hisi, 3 otroke, skoraj nikoli ni rabila varstva zanje, ker pac dela doma, kar vemo, da je luksuz…avta sploh ne rabi, delo si razporeja sama, dela pa res skozi cel dan, vmes lahko skuha kosilo, pozimi, ko je sneg se ne rabi nikamor vozit, vemo, da to veliko pomeni, res pa je, da mors priti do tja. Prav tako tudi uciteljem ni slabo, placa je lepa, vedno prosti vikendi, prazniki, pocitnice vsake dva meseca, tako da komu lepse?? Poznam sorodnico, vse zivljenje dela v solstvu, nic ji ne manjka, celo poletje fraj, vikend na morju, videla celo evropo skozi solske izlete, nobenega mobinga, tako, da oba poklica sta uredu, ce te veseli. Sama delam v bancnistvu, placa slaba, cel dan v pisarni, tezave s hrbtenico, tako da tolk o tem, kaj je pa s frizerstvom narobe 🙂
Bila otrok mame s točno takim razmišljanjem in prisiljena iti na gimnazijo. Za moj poklic je sicer bilo treba še na fakulteto, 6.stopnja. Prišla tja totalno brez strokovne podlage in z en kup brezveznega splošnega znanja. Zame je bila gimnazija del mladosti, ki se je nikdar ne spominjam rada. Po gimnaziji sem takoj odšla od doma in še danes brez slabe vesti mami povem, da mi je uničila sladka 16ta.
Nikar otroka silit. Tut po srednji poklicni šoli še vedno lahko naredi splošno maturo in gre študirat. Bo pa vsaj njena odločitev. Do česar ima pravico.
Čebela_adela, 17.02.2023 ob 11:53
sesalec komp, 17.02.2023 ob 11:31
Čebela_adela, 17.02.2023 ob 11:26
gledam soseda, 17.02.2023 ob 11:12
Sosedov pubec in moja odličinjakinja sta bila v OŠ sošolca.
On je šel na frizersko, moja gimnazija, potem na pedagoško.
On delal na črno za prijatelje in znance že od 2 letnika in zapravljal po 500+800 eur mesečno za svoej potrebe , moja rintala na gimnaziji.
Potem je nekaj let delal pri raznih frizerajih + na črno doma.
Moja še vedno gimnazija +faks.
Sedaj sta stara 26.
Tipček ima svoj salon + postavljeno novo hišo + pomaga staršem (ki v njegov posel in hišo niso nič kaj vložili, ker že sami nimajo).
Moja naredila pedagoško + magisterij in kolobari vsako leto med šolami – letos je uspela celo dobit 30 urni delavnik.
Da gre na svoje lahko samo sanja. Hiša? Pozabi.
nimajo vsi takih možnosti. koliko frizerk pri 30 še vedno dela nekje v tujem salonu in plačuje najemnino za stol za to, da lahko svoje stranke tam frizira. pa koliko ur zastonj dela morajo naredit po praksi za neke salone samo zato, da dobijo štempl za šolo….
ni glih tak, da imaš asfaltirano pot do bogastva, če frizersko končaš
da ne govorim o tem, kako imajo pri 40 + vsi artritis in komaj roke dvigujejo…
seveda ni lahko in v vsakem primeru je treba delat, tudi iztrošenost se lahko kar pozna. Če bo šla pa za učiteljico pa je res, da fizično ne bo trpela, četudi bo zanič, je odpustiti ne bodo mogli.
kot da je to edina preostala opcija.
dejstvo je, da je otrok pred vstopom v SŠ star 14-15 let in si bo mogoče do 18 še petkrat premislil. nič ne zamudi, če gre po bolj vijugasti poti. bo imela pa dosti bolj odprte opcije pri 18 s končano srednjo šolo, kot pa s končano poklicno frizersko, če ji biti frizer potem ne bo več opcija.
Bila otrok mame s točno takim razmišljanjem in prisiljena iti na gimnazijo. Za moj poklic je sicer bilo treba še na fakulteto, 6.stopnja. Prišla tja totalno brez strokovne podlage in z en kup brezveznega splošnega znanja. Zame je bila gimnazija del mladosti, ki se je nikdar ne spominjam rada. Po gimnaziji sem takoj odšla od doma in še danes brez slabe vesti mami povem, da mi je uničila sladka 16ta.
Nikar otroka silit. Tut po srednji poklicni šoli še vedno lahko naredi splošno maturo in gre študirat. Bo pa vsaj njena odločitev. Do česar ima pravico.
Ocene niso pomembne, pomembno je, da najdeš nekaj, kar te v življenju veseli, ker boš to potem lahko delal dlje časa in zraven normalno živel.
Kaj ti pomaga fakulteta in doktorat, če si potem brez službe ali pa, če imas srečo in končano naravoslovje, te potem zaposlijo v kaki firmi za 1200 eur plače za kar garaš cele dneve.
Bravo punca! Sledi svojim sanjam!!
Midva z mojim imava oba visoko izobrazbo, tudi doktorat, službi veznani na projekte, hišo lahko samo sanjava, garava cele dneve. Če bosta otroka vodoinštalater in frizerka, sva zmagala.
Sosed vodoinštalater je doma vsak dan ob 14. ali prej, kak dan ali 2 na teden si pa kar fraj vzame. V mojem domačem kraju je frizerka mojih let odprla svoj salon, pri 40. je že kupila stanovanje 20-letnemu sinu in drugemu sinu uredila cel štuk v domači hiši, ki jo tudi ima. Oba sinova imata že otroke in službo, ker je ona poskrbela za njuni eksistenci. Ena “navadna” frizerka na vasi.