Ima same 5ke in hoče za frizerko
ali bi kaj rekli, 17.02.2023 ob 10:28
Nečkinja ima v OŠ same 5ice (vsaj zaključene že vsa leta). Vse NPZje je odpisala nad 90%. Zraven šole ima kar nekaj dejavnosti in očitno še uspe šolo zraven vozit z minimalno vloženega časa.
Sedaj hoče na srednjo frizersko. To jo baje edino veseli in druga noče počet v življenju pa konec.
Kako bi vi reagirali, kot starši?
Nič narobe. Danes stane povprečno frizer (barvanji, striženje in fen frizura) tam-tam med 60 in 80 eur. Zdaj pa zračunaj koliko zasluži na mesec.
Ne dolgo nazaj je bilo objavljeno, da je 10 najbolj izpostavljenih frizerjev v SLO imelo milijonske promete.
So pač taki časi, ko morejo biti vsi tipi top na zunaj in to je dober posel.
Visažistke vzame za en make-up 80 eur.
Prej se bo vozila z bemfelnom kot ena, ki bo gulila klopi 8 let.
Anonimen0077, 26.02.2023 ob 16:07
Ti bom odgovoril osebno. Tudi jaz sem bil vseskozi odličnjak in so starši želeli, da grem v gimnazijo in na faks. Mene je od nekdaj privabljalo ukvarjanje z lesom in sem odšel na lesarsko šolo. Trenutno pri 38 letih imam svojo mizarsko delavnico, kjer delam z srcem in sem sproščen. Naročil imam za več kot 6 mesecev vnaprej in skupaj z družino zelo lepo živimo. Včasih moraš poslušati svoj glas, drugo pa je če se vpišeš nekam zaradi napačnih razlogov, ker velikokrat pri tej starosti še ni dovolj realnosti. Jaz svoje strasti do lesa ne zamenjam za nič- je pa res da moje delo vsebuje tudi zelo veliko znanja, natančnosti in razmišljanja izven boxa, ker le z inovavijami in drznostjo si lahko uspešen in dosežeš dodano vrednost. Lp
Od kod ti denar za lastno mizarsko delavnico? Ti stroji niso poceni.
Anonimno 5735, 24.02.2023 ob 12:42
Naj dela obe hkrati.
V realnosti bo na frizerski delala le strokovne predmete in prakso, ostalo ji bodo ‘priznali ‘ iz gimn.
Tole je edini pravi nasvet.
Naj dela obe soli hkrati. Ce ze misli, da bo frizerka.
Nic ni narobe, da hoce v frizeraj. Pa jo res frizerstvo toliko zanima? Je to res njena zivljenjska strast?
Poznam nekaj mladih ljudi, ki so inteligentni, a jih zanimajo kozmetika, lasje, nohti in podobno, bi kao delali to. To so ljudje, ki so ob koncu osnovne sole poskusili delati v teh svojih hobijih in vam povem, da je vztrajal samo en od vseh njih, ostali so ugotovili, da ne bi celo zivljenje prali las, pilili nohtov, nanasali puder in podobno, samo en je vztrajal in ta je dejansko z vsem svojim umom v tem, zanima ga vse, izobrazuje se dodatno o vsem, sledi vsemu, to je tista strast, ki je otroku ne smes vzet, tiste hobi zelje pa naj probajo, naj delajo 2 soli hkrati, pa da vidimo, koliko dolgo bodo res vztrajali.
Koliko ur na teden preživi v frizerskem salonu?
Če vsaj 10 ur na teden v zivo gleda frizerke pri delu in potem doma se 7 ur na teden frizira vse sorodnike in prijateljuce, potem nimate kaj, to je to. V nasprotnem jo pošljite vsako popoldne za 3 ure sedet v frizerski salon, vsaj za ene 3 mesece, pa boste videli, koliko je še navdušena nad tem poklicem.
Čebela_adela, 17.02.2023 ob 11:26
gledam soseda, 17.02.2023 ob 11:12
Sosedov pubec in moja odličinjakinja sta bila v OŠ sošolca.
On je šel na frizersko, moja gimnazija, potem na pedagoško.
On delal na črno za prijatelje in znance že od 2 letnika in zapravljal po 500+800 eur mesečno za svoej potrebe , moja rintala na gimnaziji.
Potem je nekaj let delal pri raznih frizerajih + na črno doma.
Moja še vedno gimnazija +faks.
Sedaj sta stara 26.
Tipček ima svoj salon + postavljeno novo hišo + pomaga staršem (ki v njegov posel in hišo niso nič kaj vložili, ker že sami nimajo).
Moja naredila pedagoško + magisterij in kolobari vsako leto med šolami – letos je uspela celo dobit 30 urni delavnik.
Da gre na svoje lahko samo sanja. Hiša? Pozabi.
nimajo vsi takih možnosti. koliko frizerk pri 30 še vedno dela nekje v tujem salonu in plačuje najemnino za stol za to, da lahko svoje stranke tam frizira. pa koliko ur zastonj dela morajo naredit po praksi za neke salone samo zato, da dobijo štempl za šolo….
ni glih tak, da imaš asfaltirano pot do bogastva, če frizersko končaš
da ne govorim o tem, kako imajo pri 40 + vsi artritis in komaj roke dvigujejo…
Res je. Ni tako enostavno, kot zgleda. Ne samo artritis, tudi druge zdravstvene težave imajo frizerji zaradi dela s kemičnimi preparati in vdihavanja strupenih hlapov. Seveda nekateri tudi obogatijo, ampak takšnih je morda par procentov. Ostali delajo za minimalca za druge, da si prigarajo mizerno penzijo. Popoldne lahko res zraven še fušajo, ampak kaj imajo pa od življenja? Treba je širše gledati. Če ima človek pamet in mu gre učenje dobro od rok, je vsekakor boljše delati nekaj intelektualnega. Tudi sicer začne inteligentnega človeka umsko nesimulativno delo sčasoma dolgočasiti, ga ne izpolnjuje in slabo vpliva na njegovo samozavest. Pa tudi presedlati na drug poklic je enostavneje iz intelektualnega na obrtniški kot obratno. Prekvalificirati se je lažje. Imaš v Max 1 letu ta poklic. Intelektualnega pa ne. Zanj je treba opraviti celotno šolanje, študij.
- Odločitev je pač njena in pri tem ji pač pri tem pomagaj . Kakor se bo osločila tako bo pač imela . Čeprav je ogromno frizerskega kadra in ni tako lahko pridobiti stranke kot si eni zamislijo. Ja dosti trda pot do nekega zaslužka,če kdo misli,da je to lahko. Sicer nisem frizerske stroke vem pa kako je s tem. Zato pusti ,da se odloči sama kako bo saj naprej v šolo lahko gre kadarkoli bo hotela.
Kot profesorica, ki se je 5 let ukvatjala tudi s kadri v podjetjih, bi to 100% podprla.
Šole ne bi smele biti povezane z ocenami, ampak z zanimanjem in načrtom za prihodnost.
Če bo po frizerski želela nadaljevati, se lahko še vedno vpiše v višje letnike, gre na maturitetni tečaj in od tam kamorkoli naprej.
Poskrbite le, da bo imela dovolj intelektualnih inputov: naj popoldne obiskuje kak tečaj jezika, šah, karkoli.
Srečno!
Anonimno788, 28.10.2023 ob 15:22
Res je. Ni tako enostavno, kot zgleda. Ne samo artritis, tudi druge zdravstvene težave imajo frizerji zaradi dela s kemičnimi preparati in vdihavanja strupenih hlapov. Seveda nekateri tudi obogatijo, ampak takšnih je morda par procentov. Ostali delajo za minimalca za druge, da si prigarajo mizerno penzijo. Popoldne lahko res zraven še fušajo, ampak kaj imajo pa od življenja? Treba je širše gledati. Če ima človek pamet in mu gre učenje dobro od rok, je vsekakor boljše delati nekaj intelektualnega. Tudi sicer začne inteligentnega človeka umsko nesimulativno delo sčasoma dolgočasiti, ga ne izpolnjuje in slabo vpliva na njegovo samozavest. Pa tudi presedlati na drug poklic je enostavneje iz intelektualnega na obrtniški kot obratno. Prekvalificirati se je lažje. Imaš v Max 1 letu ta poklic. Intelektualnega pa ne. Zanj je treba opraviti celotno šolanje, študij.
Veliko frizerjev ima težave s hrbtenico, hernijo ipd.
Če imaš rad svojega otroka mu boš pustil delati kar želi.