imetniki elektičnega talnega gretja!
Vem, da to ni ravno tema za ta forum, ampak vendarle. Tu vas je največ. Stvar, moje vprašanje, s katerrim se doma ta čas ubadamo pa je takšno imeti ali ne elektično talno gretje v kuhinji (pod ploščicami). Gre pa za mansardno stanovanje, ki smo ga sedaj adaptirali v starejši hiši (tu je lesen pod, na katerem je lesena vezana plošča). Nanje bi dali električno talno gretje v lepilni masi (verjetno je potrebno posebno lepilo ??). Gre za velik prostor (kuhinja, jedilnica in dnevna soba), v katerem bo na tleh parket, razen v kuhinjskem delu, kjer bo “največ” packarije. Tam bodo ploščice. Električar pravi, da ga skrbi, da bodo ploščice lahko odstopale oz. celo pokale. Keramičar pa pravi (sicer po telefonu), da ne vidi smisla v gretju, ker so ploščice položene na les, ker je spodaj kurjen prostor, tako da ne bi smelo biti hladno.
Da se bomo lažje in pravilneje odločili, bi prosila še za vaše izkušnje: priporočate ali odsvetujete. Pa še nekaj, ploščice so drage kot žafran, zato se bojim pokanja, odstopanja …
Hvala za vse vaše izkušnje, nasvete, sugestije …
In vse dobro v 2006!
Moja mama ga ima v zimskem vrtu in v kuhinji. V kuhinji je super, v zimskem vrtu pa… se je nekaj na talnem pokvarilo. In mama je kupila res ta boljše ploščice… zdaj pa je bilo vse potrebno ven trgat… Skratka: sranje.
pazi le, da bodo tako ploščice kot tudi polaganje prvovrstno, pa nič takega ne delaj na črno – z računom imaš garancijo.
lp
Ploščice se mi zdijo še najbolj primerne za kuhinjo, saj se hitro pomijejo in je seveda fino če so tople – ogrevane.
Če ti keramičar pravi da bodo pokale ploščice od ogrevanja , ga TAKOJ zamnjaj ke nima pojma kaj dela. Ploščice so najbolj primerne za vse vrste talnega ogrevanja in prodajajo posebno tekočino katero se zameša med lepilo in fugirno maso da je le to bolj prožno in ne poka.
Mi imamo že 7 let talno o. in smo že takrat imeli keramičarja ki je to vedal , danes pa mislim da naj bi vedeli že vsi!!!
Glede polaganja na les bi bila pa tud jest skeptična in bi povprašala v prodajalnah za ploščice o vrstah lepila in sigurno nebi poslušala le mojstrov!!
PA še to, če niso ploščice ogrevane in tud če je spodi toplo so pozimi hladne
, če pa dalj časa stojiš na njih ( ko kuhaš) pa verjeten ni najbolj prijetno…
Ne posluši mojstrov , ker vedno delajo po liniji najmanšega napora in zahtevaj da naredijo tako kot ti želiš
ali poišči drugega!
Srečno in toplo v novem stanovanju!
Hval Frizurca in Elaine,
se bom temeljito pozanimala. Sedaj je še čas. Pa da mi ne bo kasneje žal. Saj bom imela parket v prostoru, ampak tam, kjer se kuha, moči … bi raje imela kaj bolj trpežnega in lažjega za čiščenje.
Vem, da je pri nas specifična sitacija, ker gre za les in ne za beton, ampak gotovo se da kaj narediti. Seveda je za to potrebno znanje mojstrov in poznavanje materialov.
Hvala vama in ostalim za nasvete.
Bom pa vesela še naslednjih mnenj.
Vsem pa želim eno čim bolj prijazno leto (na vseh področjih vašega življenja).
Jaz mam v kuhinji ploščice s talnim in precej široke fuge cca 0,7 cm temno rjave (ploščie so reliefne in posledično nimajo ravnih robov) pa nimam nobenih problemov s čiščenjem fug.
Talno je pa super, lim je sicer malo dražji, ti bo že keramičar razložu. Men je super, saj so ploščice drugače kar hladne.
Parketa ne moreš non stop pomivat z mokro cunjo zaradi laka.
Srečno
W.
Ploščice so glede čiščenja super, se strinjam. Smo jih pa imeli doma pri mami in smo se imeli priliko prepričati, da so precej trde in tudi hladne za dalj časa gor stati.
Tako da jaz imam zdaj v svoji kuhinji parket in mi ni žal. Če bo treba, ga bom čez leta dala prebrusit in polakirat ali pa če bo potrebno tudi zamenjat. A mi ta strošek v primerjavi z večjim udobjem ni odveč. No, zaenkrat se parket čisto dobro drži.
imamo približno 55 let staro hišo, ki smo jo lani skoraj v celoti obnovili. hiša ima napol vkopano klet, nad kletjo je visoko pritličje, vmes betonska talna plošča. nad pritličjem je mansarda, vmes pa je lesena talna plošča.
v pritličju imamo kuhinjo, dnevno, wc in kabinet s kopalnico, vse v ploščicah, pod ploščicami pa talno o.
v mansardi imamo otroške sobe, spalnico in kopalnico. povsod, razen v kopalnici smo položili klik-pluto (podobna laminatu, le da je mehkejša, bolj prijetna na otip in niti slučajno tako glasna pri hoji in igranju). v kopalnici so, jasno, ploščice. v celotni mansardi imamo radiatorsko ogrevanje, ker bi za vodno talno ogrevanje potrebovali vsaj 7 cm prostora, mansarda pa je že tako zelo nizka, le 230cm.
tudi mi smo poslušali ‘pametne nasvete strokonjakov’, ki so nam pravili, da saj če so ploščice položene čez les, bodo tople oz. ne tako hladne kot če bi bile položene na beton…. saj mogoče je res, pa vendar NIKOLI (predvsem v zimskem času) ne bi stopila z boso nogo iz plute na ploščice, takšna je razlika v toploti…
Imam(o) keramiko v celi kuhinji, pred elementi pa položeno el. talno gretje (sem se bal, da bo hladno).
V desetih letih smo imeli talno vklopljeno 1x, ker se je izkazalo, da je nepotrebno, ker je spodaj moj “kujavnk”, ki je ogrevan.
Res pa je, da imamo vsi copate, ki imjo centimetrske podplate iz filca. Kuham pa tudi, tako da tole ni neka teorija oz. da bi ostale zeblo.
Če pa že talno, potem naj bo kvaliteta (v bistvu je Zorman iz Komende edini, ki ga bo izvedel tako, da boš mirna).
LP J.