Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis in sicer – z vejico ali brez?

in sicer – z vejico ali brez?

Zanima me, ali se pred besedno zvezo ‘in sicer’ piše vejica ali ne. Primer:

‘Grem na obisk in sicer k teti.’ ALI ‘Grem na obisk, in sicer k teti.’

(Malo brez veze stavek, a vseeno.)

Ko sem brskala po forumu, sem opazila, da eni uporabljate vejico, eni ne.

HVALA!

Vejica je!
Pred “in sicer” mora absolutno stati vejica. Tisti, ki je ne pišejo pač nimajo prav. 🙂

ja, pa v stavku “Tisti, ki je ne pisejo, pac nimajo prav” je pred “pac” vejica;)

🙂
Imaš prav.
Se posipam s pepelom.:)

Pred IN SICER se VEDNO piše vejica! Brez izjeme.

Zakaj takšna aksiomizacija? Kot sem že navedel, v jezikoslovju ni nič absolutnega. S takimi pavšalnimi odgovori ni preveč zdravo nastopati.

In sicer je to posebej nevarno, kadar je hitro mogoče najti protiprimer brez vejice 😉

Ciril Kosmač: Pot v Tolmin, poved 665 v sobesedilu:
“Janez, mlajši brat, tisti ki še zdaj živi v norišnici, ga je spravil v grob in sicer tako, da ga je spravil v vodo.”

Če bi tu vstavili vejico pred IN SICER, bi jih bilo odločno preveč. Niti pred KI je ni.

Da ne govorim o tem, da je pred IN SICER lahko tudi pomišljaj, podpičje, tropičje ali pa enostavno nič.

Pa še slavistična pojasnitev problema. Kadar je pred in sicer vejica, govorimo o pojasnjevalnem priredju. Primer: Otroka smo dali v varstvo, in sicer ga. Kovač vsako jutro prihaja ponj. Vezniki za to priredje so še to je, in to, to se pravi. Pred vsemi temi vezniki pišemo vejico.

Lep pozdrav.

Ne ga srat, MP! Zakaj pa potemtakem nisi ti napisal/-a vejice pred in sicer? Mater, pozablja na eno izmed najbolj pomembnih sintaktičnih pravil!

New Report

Close