Info o državnih obveznicah
bozomon, 10.02.2024 ob 12:47
Peter pan, 10.02.2024 ob 12:40
bozomon, 10.02.2024 ob 12:32
Peter pan, 10.02.2024 ob 12:21
bozomon, 10.02.2024 ob 11:38
Peter pan, 10.02.2024 ob 11:24
bozomon, 09.02.2024 ob 17:37
Kupi raje zlato… meni na pamet ni prislo da bi te obveznice kupoval… pa še obrest… ni sans. Kot ti pravim… zlato. pol unce dobis za jurja… ves da bo sla cena za 2e na gram letno gor… po tamalem.
Cena zlata gre lahko gor, lahko gre pa tudi dol. Če bi kupovali v daljšem obdobju bi glede na podatke zadnjih 100 let imeli pokrito inflacijo …
Obstaja pa majhen. ‘catch’. Zlato morate imeti nekje varno shranjeno in upoštevati morate tudi nekje 7% strošek transakcije pri takšnih manjših količinah. Nakupna in prodajna cena se namreč precej razlikujeta.
SElam alejk!
Tebe se pa spomnim… kdo upravlja NLB… ja upravni odbor, ne…
Kdo pa drug…
glede zlata..
Ja žeee. Samo zame je boljse kot obveznica… IOU ali pa proof of work. Ves da je boljse zlato.
A smo rekli vceraj… legice, igrice, tehnicne stvari, pa bome i zlato se kupuje v tujini. Njima papir a nama stvari… oni naj majo obljubo. Maš drgač stran gold.de.
Sem vceraj prav sel gledat kolk je pol unče na morotu. 1003 filharmonik… odkup nevem 935€…
Je drag premium oz pribitek. Vstop kakorkoli…
Ampak lej… zame vseeno boljse zlato kot obveznica… sicer ne vem ce ga rabis al kako se pride do njih ampak KDD racun stane…
Tudi v tujini je cca 7% razlika med nakupno in prodajno ceno. Živim v tujini in ga občasno kupujem…
Zakaj točno je za vaš to “ustreznejši” naložbeni razred?
ČLouk… če tko gledas kao “drug mora placat vec” potem je vse nateg… tudi podjetje. Delnice… to ti je spet od drugega odvisno. Samo po sebi podjetje ne. Ok bos izdelal vec… delavc mora izdelat vec. In spet nekdo mora kupit vec. Al pa storitve… moras nekomu vec storitev plasirat… vec koncnih uporabnikov rabis… dnar je drazji, ne poceni… ce tko gledas potem ti je prvo to ponzi… mas lokal bife karkoli… nekdo ti mora prit tja.
Podjetja, ki zaradi svoje superiorne dejavnosti, ustvarjajo in posledično delijo dobičke so vedno bila v vsej družbenih sistemih. Obstajala bodo tudi če jaz in ti ne bova nikamor investirala….
Mene zanima, zakaj je zate konkretno zlato boljša naložba, kakor pa npr. Nepremičnine, Zemlja, Delnice, Obveznice, Menice…
To je osnovno vprašanje za vsakega investitorja.
Ja z 10000 tisoc lahko kupi samo garazo. A si glup ti.
Ne popustas ti ne popustam ja
Oba hocva bit pametna.
Lej za 10000 nimas izbire… evo jst sm reku cca 75% zlato ostalo bitcoin…
Kak portfeljcek bi pa ti naredil za to?
Meni je pac boljse drzat neko vsoto v zlatu. Rajs mam za 5 tisoc zlata kot pa pet tisoc €.
Če bi hotela investirati v nepremičnine, bi lahko kupila tudi delež podjetja, ki se ukvarja z nepremičninami. Ali pa recimo njivo…. tisto sem napisal samo za primer.
Torej imaš najlepšo naložbo brez posebnega racionalnega razloga, temveč zgolj zato, ker ti “všeč”. Ali je to pametno?
Sicer moram priznati, da nisem nikoli zares razumel investorje, ki hkrati investirate v crpto in zlato. Zakaj hudiča, bi radi investirali v najbolj in najmanj tvegan razred istočastno? Da se potolažite, ko izgubite v prvem?
Da bi lahko rekli kam naj gospa investira bi mogli poznati njeno življenjsko situacijo, časovni horizont in pripravljenost na tveganje.
Gospa se je že odločila, zanima jo samo optimalna višina vložka. Po napisanem je zanjo optimalna naložba v višini, ko še ne plača davka iz obresti….
Peter pan, 10.02.2024 ob 13:03
Če bi hotela investirati v nepremičnine, bi lahko kupila tudi delež podjetja, ki se ukvarja z nepremičninami. Ali pa recimo njivo…. tisto sem napisal samo za primer.
Torej imaš najlepšo naložbo brez posebnega racionalnega razloga, temveč zgolj zato, ker ti “všeč”. Ali je to pametno?
Sicer moram priznati, da nisem nikoli zares razumel investorje, ki hkrati investirate v crpto in zlato. Zakaj hudiča, bi radi investirali v najbolj in najmanj tvegan razred istočastno? Da se potolažite, ko izgubite v prvem?
Da bi lahko rekli kam naj gospa investira bi mogli poznati njeno življenjsko situacijo, časovni horizont in pripravljenost na tveganje.
Gospa se je že odločila, zanima jo samo optimalna višina vložka. Po napisanem je zanjo optimalna naložba v višini, ko še ne plača davka iz obresti….
ŠTaje
Jesil se zajebo pa kupio obveznice a???
Zdej pa u piramido vleces… vas bo vec.
Sej delnice nlb si tudi… stari…
Lej… prvo kamata. Ze to je rdeca zastavca. A drugo… ovi sto vladaju da mi razpolazu parama??? Pa starga kolesa jim nebi dao za cuvat. Za cobana niso. Ovce da cuvajo.
Zakaj investiram v zlato in kripto. Dejansko evo roko na srce… ne vem. Sem ti rekel. Rekli kao ce to imas, si nešto…. ce nimas si kao ništa…
Nateg. Trik. Za cim bos sel.
Pise v kuranu da je Salomon videl konje… al so mu jih prpeljal… in se je navdusil… pa se je streznu cez trenutek.. je rekel… umjesto Gospodaru, ja ljubav pokazujem prema blagu.
hahahah, tale tema me je pa v dobro voljo spravila
bozomon je pokazal, da se ni za zajebavati z njim okrog denarja in vrednostnih potencialov
bravo bozomon, svaka čast
dejansko so zadeve takšne, kot jih je bozomon ponazoril
in zakaj me je spravilo v dobro voljo?
Zato, ker mi je veselje, ko še kdo vidi zadeve takšne, kot so in ne strelja nek bullshit
———–
Kar se tiče odgovora na temo se opravičujem avtorici, ker ne bom podal nobenih podatkov o tem po čemer sprašuje, saj se tudi nagibam, k tem, da se ne izplača ponujen nakup, edino, če smo striktno matematični in odmislimo vse kar je bilo že povedanega o tem na forumu, pač je lahko sprejemljivo, če se nekdo odloči za nakup maximuma, ki je določen. Edino pri tem je nek , seveda, če ne bo neprijetnih presenečenj, po domače povedan nekaj dobička, zastonj keš. Sicer pa ne.
—————-
Pa še mal glede Bitcoina in ponzi sheme, kot nekateri radi natolcujejo. Tako, kot je bozomon omenil vse je nekako v tem, nekdo mora plačat, biti tisti, ki prinaša pa nima veze ali se gre za gostilno al pa Bitcoin.
Glede BTC. Tudi tu je odkrivanje novih BTC vedno dražje, težje, zato je tudi višja cena pričakovana. Saj večji vložek za to, da nekdo ima BTC kliče sam po sebi, da ta, ki BTC pridobi le tega ne bo prodajal pod ceno, kot pa je njega stalo, da ga je pridobil.
Tako je tudi v drugih zadevah in BTC ni izjema.
————
Zlato najstarejše plačilno sredstvo znano celemu svetu. “deluje” med vojno in v miru.
Po pregledu je ne le ulovil inflacijo ampak je nad njo. Zato je zlato bolj faktor za ohranjanje vrednosti večini vlagateljev in ne za kovanje dobičkov. Med tem, ko Bitcoin sploh še ni izrazil svoje “zverine” (tudi delno šptekuliram), ki jo ima v žepu. Delnice so pa spet špekulacije in dokaj navidezna vrednost, če gledamo konkretno osnovo in temelj.
Po domače povedano, če bi vzeli v primer ene izmed najdražjih delnic podjetij in hoteli dejansko spremeniti izračunano , prikazano vrednost skupnega premoženja, podjetja, ki naj bi ga prikazovale delnice in ga hoteli realizirati, izplačati, bi bilo to nemogoče. Saj je NAVIDEZNO in ne realno prikazano. To pomeni, da tega denarja, ki naj bi ga delnice skupno prikazovale sploh ni na voljo v primeru 100% pretvorbe iz delnic v denar.
bozomon, 10.02.2024 ob 12:56
SUperiorne dejavnosti… lej… nevem kolk bos razumel… jst pravim… pac jst ciljam na kupce ki imajo otroke… zlorabljam to. Dejansko tko recem. Ker bo otrok videl to in to v soli in bo potem otrok oceta drkal da mu kupi…
In isto ti je npr alibaba. Oni nic ne proizvedejo… iz teh stevilk ki jih kupci nastemplajo oni kao proizvedejo. Brez drugih oni nic ne proizvedejo.
Seveda je to ok podjetje… hocem ti povedat da je ce gledas kot ti pravis, vse ponzi.
In dejansko je vse nateg.
Lej. Jst z zlatom nimam kaj. Nosit ne smem. Zene da je okitim nimam. Lah si sam u rit porinem.
Zakaj mam?? Rekli kao ce mas to si nesto… ce nimas si kao nista…
Nateg ce mene uprasas.
Mislim, da ne razumete nekaterih osnov ekonomije. Podjetja v osnovi ustvarjajo dodano vrednost v družbi. Poleg tega so seveda tudi negativne eksternalije. Če bi proizvajalo le slednje, bi že zdavnaj propadlo. Tudi naftna podjetja, ki osesnažujejo planet dostavijo kupcem zelo pomemben izdelek: Energijo. Brez nje pač ni sodobne civilizacije….
Trditi, da je to razlog je precej nesmiselen. Lahko vlagate tudi prej bolj “družbeno sprejemljivo” in se npr izogibate igram na srečo, tobačni industriji….
V končni fazi. Ste se sploh vprašali kakšen visoko energijski in okoljsko sporen proces je pridobivanje zlata?
Peter pan, 10.02.2024 ob 13:14
Mislim, da ne razumete nekaterih osnov ekonomije. Podjetja v osnovi ustvarjajo dodano vrednost v družbi. Poleg tega so seveda tudi negativne eksternalije. Če bi proizvajalo le slednje, bi že zdavnaj propadlo. Tudi naftna podjetja, ki osesnažujejo planet dostavijo kupcem zelo pomemben izdelek: Energijo. Brez nje pač ni sodobne civilizacije….
Trditi, da je to razlog je precej nesmiselen. Lahko vlagate tudi prej bolj “družbeno sprejemljivo” in se npr izogibate igram na srečo, tobačni industriji….
V končni fazi. Ste se sploh vprašali kakšen visoko energijski in okoljsko sporen proces je pridobivanje zlata?
LEj v enem stavku negiras v drugem potrjujes… morajo dostavit…
Znaci samo po sebi je nic. Lahko oni zase nacrpajo nafto…
Evo darci je brez slovnicnih napak napisal.
Darwin
Kaj, ko bi se za začetek vsaj malo izobrazil vsaj kako crypto tehnično deluje?
Bitcoin se ne “rudari”, temveč so novi kovanci nagradi za potrjevanje transakcij v matičnem registru!
Da nimaš nobenega uporabnega nasveta tudi ravno ni skrivnost. Za pridobitev znanja so potrebne najprej določene izkušnje, teh nekdo ki nima presežnih sredstev pač ne more dobiti….
Lahko pa seveda še naprej “nabijaš” o Utopični družbi….
Ne bluzi z družbeno sprejemljivo, če pa hoče folk kupovati obveznice lastne” države. Posojati denar “lastni” državi, kjer mu ta posojeno poplačuje z obrestmi. Kako je to družbeno sprejemljivo, če posojaš svoji hiši, od katere pričakuješ poleg glavnice povrnjene še obresti ob enem si pa ti tisti, ki v samem fundamentu finančnega priliva hiši zagotavljaš hiši finance, da jih ta sploh ima?
Sam sebi posojaš in sam sebi odplačuješ. Sam sebi daješ in sam sebe izčrpuješ, se pufaš itd. Vau ful družbeno sprejemljivo. NE SERI KLAMF ČE SI ŽEBLE JEDU
bozomon, 10.02.2024 ob 13:19
LEj v enem stavku negiras v drugem potrjujes… morajo dostavit…
Znaci samo po sebi je nic. Lahko oni zase nacrpajo nafto…
Evo darci je brez slovnicnih napak napisal.
Zakaj bi sam sebe negiral? Vsaka dejavnost ima pozitiven in negativen vpliv na družbo. Če je slednja višja od prve je navadno že v osnovi prepovedana.
Zanimivo, da vas nič ne boli otroško delo in kolonialne svinjarija, ki so npr. neposredno povezane z pridobivanjem zlata …
Peter pan, 10.02.2024 ob 13:21
Darwin
Kaj, ko bi se za začetek vsaj malo izobrazil vsaj kako crypto tehnično deluje?
Bitcoin se ne “rudari”, temveč so novi kovanci nagradi za potrjevanje transakcij v matičnem registru!
Da nimaš nobenega uporabnega nasveta tudi ravno ni skrivnost. Za pridobitev znanja so potrebne najprej določene izkušnje, teh nekdo ki nima presežnih sredstev pač ne more dobiti….
Lahko pa seveda še naprej “nabijaš” o Utopični družbi….
JA dejansko je utopična
Eto kupu si delnice nlb… mas naftno ploscad…
Ljudje ne hranijo depozitov tuki… placilnega prometa ni… zakaj je ona tam na salteju? Zase??? Za drugega. Kaj pa ce ga ni??? Isto nafto… jst je ne rabim… un je ne rabi… tretji je ne rabi…
Šta imaš???
A! Za to pa ne bomo tako gledali… sam za zlato. To pa rabis drugega.
bozomon, 10.02.2024 ob 13:28
Evo… zakaj si kupu nlb delnice
Zarad lepega???
Al da ti bi kdo placal vec???
Jebe se tebi za njihovo poslanstvo pa kaj delajo.
Točn tko. Mal je takih, ki vložijo v delnice zato, da bi podprli samo podjetje in mu s tem želeli tlakovati pot v uspeh.
bozomon, 10.02.2024 ob 13:25
JA dejansko je utopična
Eto kupu si delnice nlb… mas naftno ploscad…
Ljudje ne hranijo depozitov tuki… placilnega prometa ni… zakaj je ona tam na salteju? Zase??? Za drugega. Kaj pa ce ga ni??? Isto nafto… jst je ne rabim… un je ne rabi… tretji je ne rabi…
Šta imaš???
A! Za to pa ne bomo tako gledali… sam za zlato. To pa rabis drugega.
V bistvu sem par let nazaj res kupil tudi delnice NLB. V tem času sem samo z dividendami skoraj dobili povrnjen vložek. Z samo razliko med nakupno in prodajno, če bi prodajal bi bila 150%…..
Defitivno ena boljših naložb!
Peter pan, 10.02.2024 ob 13:40
V bistvu sem par let nazaj res kupil tudi delnice NLB. V tem času sem samo z dividendami skoraj dobili povrnjen vložek. Z samo razliko med nakupno in prodajno, če bi prodajal bi bila 150%…..
Defitivno ena boljših naložb!
AMpak po cem ti locujes boljso od slabse nalozbe?
Mora nekaj ena dajat kar druga ne…
Mogoce ta slabsa nalozba, druzbi bolj olajsa neko stvar… sam pac ti nimas nic od tega… oz mas manj kot pri tej drugi nalozbi…
Nehaj no.
Še, če bi Darkota poslušal leta 2018 bi več lahko imel, kot pa od nekih NLB delnic. Pač potencial je bil.
darwindarko, 10.02.2024 ob 14:03
Še, če bi Darkota poslušal leta 2018 bi več lahko imel, kot pa od nekih NLB delnic. Pač potencial je bil.
Če bi Darko imel vizionarske spodobnosti napovedovanja trgov, bi bil bogataš in ne-bi živel z starši v stari hiši, kjer bi “igral” socialca in bil hkrati, že vsaj 10 let prepričan, da bo vsak trenutek bogataš….
Gledati grafe za nazaj je podobno nesmiselno, kot gledati rezultate žrebanja lota prejšnjega tedna in trditi, da bi bilo potrebno samo kupiti listek in takrat izbrati pravo kombinacijo…. Ja nekate crypto valute so res noro zrasle, je pa v istem obdobju verjetno tudi 99% različnih valut bolj ali manj propadlo propadlo… Kako identificirati tisti 1%, ki še ni doživel nore rasti? Ne morete ga, ker gre bolj ali manj za srečo z nakupom….
Obstaja dober rek put your money where your mouth is. Lahko pa nas postaviš na laž in objaviš naslov tvoje denarnice in bomo komentirali…
Ne kupujem samo delnic NLB. V bistvu nakupujem karkoli menim, da je v določenem trenutku podcenjeno(tudi zlato, nepremičnine in crypto). Letno dosegam 10-20% donos. Ker vlagam že od 15 leta in zadnjih 15 let zaslužim kar veliko denarja, ki ga vlagam, sem posledično bolj ali manj že preskrbljen, brez da bi se mogel izpostavljati kakšnim velikim tveganjem….
darwindarko, 10.02.2024 ob 13:25
Debil Peder pan Darwin je za razliko od tebe seznanjem s tem kako crypto deluje in zna to početi od leta 2013, če sem iskren in izdam nekaj o sebi. Zato, ko mi nekdo takšen, kot si ti hoče pamet soliti si mislim lahko le, da si bedak, ki fantazira v prazno in se pravi pametan ali nije.
Glede na to kakšne nesmisle pišeš, se ti niti približno ne sanja kako zadeva tehnično deluje…
Imam narejen računalniški fax in z asimetričnim kriptiranjem se bolj ali manj pogosto ukvarjam že vsaj 20 let. Sicer ne zadnja leta moje stranke plačujejo predvsem za izgradnjo modelov umetne inteligence in ML, sem pa v preteklosti tudi že razvijal komponente za elektronsko podpisovanje….
Sicer verjamem, da ti prej napisano kaj veliko ne pomeni
bozomon, 10.02.2024 ob 13:43
AMpak po cem ti locujes boljso od slabse nalozbe?
Mora nekaj ena dajat kar druga ne…
Mogoce ta slabsa nalozba, druzbi bolj olajsa neko stvar… sam pac ti nimas nic od tega… oz mas manj kot pri tej drugi nalozbi…
Nehaj no.
Tipične slabe naložbe so naložbe, ki ustvarjajo veliko ceno, ki jo mora plačevati družba. Tipičen primer si npr. delnice tobačnih družb. Sicer vam te naložbe prinesejo cca 10% letno dividendo, vendar hkrati ustvarjajo odvisnost in kup bolezni naivnih ljudi….
Tudi nikoli ne bi kupil delnic podjetij, ki ga vodi management, ki je bil povezan z določenim škandalom(npr rudniki v Afriki) ali celo bi pravnomočno obsojen….
Naložba, ki mi definitivno ne nosi nobene neposredne koristi so visoki davki, ki jih z ponosom plačujem. Zavedam se, da morajo imeti ljudje, ki pač niso sposobni preživeti na trgu vseeno nek minimalna standard življenja in plačano zdravstvo…. Saj nismo živali!
Nekaj denarja namenom tudi za dobrodelnost.
Seveda pa ne bom nikoli kupoval delnic podjetij, ki so slabo vodena in nosijo izgubo…. ta podjetja pač morajo propasti in narediti prostor za druga….
peder pan ti si en navaden pokvarjen debil s faksom ali brez
jaz za svojimi besedami stojim in za izkušnjami tudi med tem ko ti lajaš v prazno ob enem pa ne zmoreš da ne bi meni trosil kako jaz živim in mi neko cosilano pod nos mečeš
dokaži adobivam socialno, pa boš imel gobec tam kjer so tvoje besede, če pa ne moreš pa pridi da ti nogo v gobec zabijem pezde debilni pofukani
ko sem jaz v BTC vlagal ti še vedu nisi zanga preklet kreten pofukan
Peter pan, 10.02.2024 ob 21:03
Tipične slabe naložbe so naložbe, ki ustvarjajo veliko ceno, ki jo mora plačevati družba. Tipičen primer si npr. delnice tobačnih družb. Sicer vam te naložbe prinesejo cca 10% letno dividendo, vendar hkrati ustvarjajo odvisnost in kup bolezni naivnih ljudi….
Tudi nikoli ne bi kupil delnic podjetij, ki ga vodi management, ki je bil povezan z določenim škandalom(npr rudniki v Afriki) ali celo bi pravnomočno obsojen….
Naložba, ki mi definitivno ne nosi nobene neposredne koristi so visoki davki, ki jih z ponosom plačujem. Zavedam se, da morajo imeti ljudje, ki pač niso sposobni preživeti na trgu vseeno nek minimalna standard življenja in plačano zdravstvo…. Saj nismo živali!
Nekaj denarja namenom tudi za dobrodelnost.
Seveda pa ne bom nikoli kupoval delnic podjetij, ki so slabo vodena in nosijo izgubo…. ta podjetja pač morajo propasti in narediti prostor za druga….
SEm ti napisal da me ne gane. Ko pravis mora placevati druzba… ti z nlb delnicami podpomazes haram.
Kr od nekje si se vzel in odprl debato na novo… hmmm
in še debilno peder pansko pofukano zabito, če ti tudi od 2018 lepo prikazano ne pokaže nič pa kar opletaš nekaj o blef napovedih potem si res idiot. oktobra 2018 je pesem naložena in fotka ti kaže market tistega časa in kajs e je do danes zgodilo, kaj pravi pesem? Ja blef ampak sem ta blef prav napovedal ane kreten zabiti peder panski. Da pa sem vede o čem sploh pojem pa je bilo prej treba nekaj vedet o tem, kar pa sem tudi že ozdal d ani od včeraj.
Koliko pa je komu uspelo obogateti je pa druga reč. Saj šola, stane. presneta gamad ušiva peder panska brezobrazna napihnjena
vtakn si tvoj faks u dupe