Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti informacija

informacija

Pozdravljeni,
mene zanima na koga se lahko obrnem (pravni naslov) kdo in kdaj je posredoval moje osebne podatke, ali je potrebno to informacijo tudi plačati? (mislim vse organe, pri katerih sem urejala določene upravne in ostale zadeve)
Do katerih podatkov sem upravičena in na katerih naslovih, kaj je potrebno ob vlogi priložiti.
Kdo lahko pridobi moje osebne (katere) podatke , na kakšni pravni podlagi- kot informacijo javnega značaja – kje lahko to preverim ?
LP Liza

Spoštovani,

varstvo osebnih podatkov je dokaj kompleksno področje, ki ni neposredno del upravnega prava. Sistemski predpis je Zakon o varstvu osebnih podatkov, za njegovo izvrševanje pa je zadolžen Informacijski pooblaščenec.

Bojim se, da informacije o tem, kdo vse je v določenem časovnem obdobju posredoval vaše osebne podatke, na enem mestu ne boste dobili. Kot mi je znano, vam je le vsak posamezni upravljavec osebnih podatkov zase dolžan dati tako informacijo. To pomeni, da se boste morali z zahtevo obrniti na vse potencialne upravljavce vaših osebnih podatkov, za katere “sumite”, da so jih posredovali drugim uporabnikom.

Zahteva se vloži pisno ali ustno na zapisnik pri upravljavcu osebnih podatkov. Zahteva se lahko vloži enkrat na tri mesece, če gre pa za t.i. občutljive osebne podatke pa enkrat na mesec. Stroške načeloma krije upravljalec, lahko pa vam zaračuna materialne stroške po vnaprej objavljenem ceniku (npr. stroški fotokopiranja seznama).

Če bi upravljavec vašo zahtevo zavrnil ali pa vam nanjo ne bi odgovoril v roku 30 dni, se lahko s pritožbo obrnete na Informacijskega pooblaščenca.

Lep pozdrav,
M.

ojla,

tole vprašanje od lizike je zanimivo. A potem nimamo nobene zaščite pred posredovanjem naših osebnih podatkov drugim? Ampak če jaz prav vem, bi morale biti informacije ki jih dajejo uradni organi brezplačne. Mi lahko kdo pove kaj več o teh stvareh? A to piše v Zakon o varstvu osebnih podatkov, kot pravi M. ?

Spoštovana maychi55

ne vem, če pravilno razumem vaš komentar na moj odgovor LIZIKI. Ali vas zanima, kako je z dostopom do informacij o posredovanju posameznikovih osebnih podatkov tretjim osebam ali pa kako je s posredovanjem (katerih koli) informacij zainteresiranemu prosilcu?

Odgovor na vaše vprašanje bi bil nekako tak:

Kljub temu, da gre na videz za precej podobno situacijo, je med obema primeroma bistvena razlika: kot smo navedli že zgoraj, je primer posredovanja informacije o obdelavi osebnih podatkov urejen v Zakonu o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1). Tu je predmet varstva posameznik, katerega podatki se obdelujejo. Ta ima zakonsko pravico, da se seznanja s tem, kaj se dogaja z njegovimi osebnimi podatki.
V drugem primeru (torej ko nekdo želi dobiti neko informacijo o delu organa ali pa kakšen dokument iz upravnega spisa) pa gre za t.i. dostop do informacije javnega značaja. To ureja Zakon o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ). V tem primeru je predmet varstva posameznikova (ustavna) pravica, da se seznanja z vsemi informacijami, ki se nanašajo na delovanje javne oblasti (država, lokalna skupnost, nosilci javnih pooblastil…).

To, da bi moralo biti posredovanje informacij brezplačno, mi ni znano. Tako ZVOP-1 kot ZDIJZ namreč določata, da zavezanec (torej državni organ na katerega se obrnete) lahko vedno zaračuna materialne stroške. To so običajno stroški fotokopiranja dokumentov ali pa strošek CD-ja (če vam informacije posreduje v taki obliki). Ne sme pa vam organ “zaračunati” dela, ki ga je imel z vašo vlogo. Ker so materialni stroški navadno minimalni, se lahko zgodi, da vam jih organ zaradi ekonomičnosti ne bo zaračunal.
Prav tako vam ni treba plačati upravne takse, saj so tovrstne vloge po Zakonu o upravnih taksah oproščene taks.

Če torej povzamemo: dostop do informacij o obdelavi osebnih podatkov in dostop do informacije javnega značaja nista povsem brezplačna, saj vam bo organ vedno upravičen zaračunati materialne stroške, ki mu pri tem nastanejo. To pa je tudi vse, kar vam sme zaračunati.

Upam, da smo s tem še nekoliko dodatno razjasnili dve zanimivi pravni področji, kot sta varstvo osebnih podatkov in dostop do informacij javnega značaja.

lep pozdrav vsem,
m.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close