Intel ali AMD
Pozdravljeni! Sem pred nakupom novih komponent: plata, procesor, ram, ohišje,…
Zdaj pa se ne morem odločit ker se na zadeve ne spoznam ne vem kak dobro in bi mi prav prišel vaš nasvet. Torej:
1.) Osnovna plošča GIGA BYTE 6VTXE (Intel, 4xAGP, 5xPCI, 1xISA, 3xDIMM)
Proscesor INTEL CELERON 1300 (FCPGA, 256K Cache, box)
RAM 256MB, DDR PC266 (sploh gre na to plato DDR?)
Ohišje MIDI ATX 300W + FDD 1.44
= 83.300 SIT
Bi bla v tem primeru mogoče boljša plata ABIT ST6 (Intel, Via 694, 4xAGP, UATA 100, SB)?
2.) Osnovna plošča ASUS A7V266-M, 2xDDR, SB, AGP, U100, Socket-A
Procesor AMD ATHLON XP 1700+ 266MHz Palomino + hladilnik TITAN
RAM 256MB DDR PC266
Ohišje MIDI ATX 300W + FDD 1.4
= 84.400 SIT
Ceni sta enaki. Za kaj bi se vi odločli in zakaj? Hvala.
Mislim da na prvo plato ne gre DDR ram (mogoce me moti DIMM :>)
Drugace ti bom pa povedal takole: ce hoces imeti stabilen, dokaj hiter in predvsem zanesljiv racunalnik, potlej si kupi Intelovo platformo (najbolje, da kupis tako Intelov procesor kot tudi osnovno plosco z Intelovim cipovjem). Ze res, da so Intelova vezna cipovjana osnovnih ploscah malce pocasnejsa kot Viina (VIA) ali pa kaj konkurentnega (ce ze obstaja), ampak so pa zagotovo stabilnejsa, pa ZIHER delajo, kar pa iz lastnih izkusenj za nekatera Viina cipovja ne bi mogel reci. Mogoce te bodo hoteli kateri igraci prepricati v AMDja, ker je kao hitrejs, boljsi, in ne vem kaj iber hud. Ze sama izdelava keramiscnega ohisja je pri Intelu precej boljsa. Ce parkrat privijes gor kaksen ventilator ki je pod mocno vzmetjo, ce zna AMD odkrusiti, Intel pa bo zagarantirano ostal kot nov Intla bi lahko polozil tudi namesto ploscic v kopalnico ali na teraso :>
V glavnem .. moja strokovno subjektivna ocena – Intel.
Res pa ce hoces kupiti cenejse komponente, se bos odlocil za AMDja. Odloci se pa sam .. jaz samo predlagam :>
LP
Router
Raje Epox kt333 plato in pa XP1700+, pa bo boljši kot P4. Še celo za navijanje je super.
No … ravno o takih sem govoril … mogoce nisem explicitno omenil. Kao za navijanje je super .. ce hoces met nesigurno in nestabilno pecko namest racunalnika. Pa ni mi treba zdej nasrat o tem da je pac vse lepo in prav pa da se nic ne greje pa da je lepo stabilen ce ga pac navijes za 20% pa to. Ampak ce nisi igrackar pa ce hoces met ziher masino .. potlej ti navijanje mocno odsvetujem
Router, a si ti kdaj navil kako mašino, ali si samo bral o tem?
Navil … sam osebno sicer Intela P III 800@912MHz – vendar menim da pri resnem delu ni prostora za overclockanje. Sem pa med drugim delal v racunalniskem servisu, kamor je mularija nosila racunalnike ki kar zmrzenjo sredi dela/igric (povecini AMDje .. ker so v Jokerju in podobnih revijah bral da se pac to da navijat in so stvar dojel pac tako, da lahko navijas neglede na ostale pogoje oz. komponente skoraj do neskoncnosti) in podobnimi problemi. Poiskusi uganiti razlog njihovih tezav, ali pa razlog nekaterih skurjenih procesorjev (AMD seveda), do katerih je prislo ob odpovedi ventilatorja 🙂 Saj ni kaj. Res se da pridobiti zajeten procent MHz pri zadovoljivi stabilnosti in ne prevelikem pregrevanju, ampak samo v kombinaciji s primernimi komponentami.Ampak … a se splaca?
LP
Router
Navijanje v neskončnost oz. pretiravanje itak ni pametna stvar, pa to ni samo v računalništvu, to velja povsod. Če je nekaj mulcev (ki o računalniku seveda nimajo pojma) prebralo 3 vrstice o navijanju in letelo domačo mašino navit za 100% (posledice so seveda jasne), to še ne pomeni, da je navijanje v splošnem slabo.
Tako, kot je v modi navijanje(vstavljanje čipov) predvsem v WVjeve TDIje. Pa mam kolega, ki se s takim avtom vozi že 6 let. Če bi pa pretiraval, bi se pa verjetno kaj hitro amo še pokadilo iz motorja.
Pa še zakaj so verjetno nosili samo skurjene AMDje:
Intlovi procesorji (oz. njihove delovne frekvence), razen nekaj Celeronov, so že tovarniško naviti do maksimuma, zato je že nekaj % povečanje hitrosti lahko usodno. Zato teh procesorjev tudi nobeden ni navijal…
No da ne bo pomote, tudi sam nisem zagovornik navijanja, vendar nekateri pač nimajo denarja, da bi vsaki 2 leti kupovali nove mašine in takole z nekaj dodatnimi MHZji prerinejo še kako leto, ali pa že v štartu prišparajo kak tolar in potem mašinco malo naclockajo in je.
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.