Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek internet in ruter

internet in ruter

Pozdravljen,

sicer sem pred dnevi že pisal na ta forum in prosil za vašo pomoč (sedaj imam nekaj podatkov več zato se ponovno oglašam) in sicer imam SIM kartico od mobitela samo za internet. Doma v hiši želim ustvarit Wi-Fi za več računalnikov. V Big Benu so mi ponudili za nakup ruter RT-N14U (v spodnjem linku)

https://www.mimovrste.com/usmerjevalniki-routerji/router-asus-rt-n14u

Prodajalec je rekel, da je to primerno zame vendar da ne morem vstavit direktno not SIM kartico ampak da morem kupit na mobitelu še “USB ključ” kamor ustavim SIM kartico in nato ta ključ v USB port.

Zanima me če je to ta stvar ki bi meni prišla prav in koliko stane ta USB ključ? Doma ima sicer 5 računalnike zato si moram ustvarit Wi-Fi omrežje. Imam pa samo eno SIM kartico. So pa računalniki tako v spodnjem kot zgornjem nastropju hiše. Do zdaj sem imel internet preko kabelskega operaterja in ruter v hiši, da sem imel signal povsod.

Upam da sem bil razumljiv in hvala za odgovore.

Če te zastopim, bi ti rabil nekaj takega:
http://www.bug.hr/molex/huawei-e5830s/95111.aspx

Kupi se lte 4g modem in to je to.Imaš lahko 10 uporabnikov nanj priključenih.Kartica se vstsvi direkt v to.če nočeš kupovati ruterjA in imaš ANDROID telefon ali tablico potem je to lahko wirles za veliko rać

Tablica ima obenem najhitrejši modem lahko dela z največjo 4 g hitrostjo.Tako,da je idealna rešitev za deljenje internet povezave

To s tablico ne razumem kako lahko delim internet. Kot drugo imam stanovanje v dveh nastropjih pa nevem kaj morrem met da je dovolj močno za oba nadstropja.

Ti rabiš če prav razumem router za mobilna omrežja, to je pa potem to http://www.telekom.si/zasebni-uporabniki/mobiteli-in-naprave/podatkovne-naprave/d-link-4g-lte-router-dwr-921

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Mislim, da bi ti skoraj vsak router moral pokrivat dva nadstropja, drugače pa v drugo nadstropje lahko daš navadnega in zadeva fura domet dalje.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Sam že 8 let uporabljam internet prek GSM omrežja, zadnja dva leta pa LTE. Prav tako na vikendu, na hrvaškem isto uporabljam. Tako, da sem že velik routerjev dal čez, prav tako modeme in mobitele, ki so delovali kot AP (router).

To kar ti je svetoval prodajalec v big bangu, vsekakor odsvetuje. Lahko na skoraj bilo kateri router z usb, vstaviš modem in bo delovalo. Žal pa v praksi zadeva deluje precej nestabilno, kljub signalu, pa da je vse povezan, internet brez nekega razloga ne gre čez. Reset pomaga. Tudi če router ima možnost nadgraditi z dd-wrt(če ni beta), deluje nekoliko bolj stabilno.

Kot je robi svetoval, http://www.bug.hr/molex/huawei-e5830s/95111.aspx, ta zadeva vredu deluje. Le za pretakanje datotek, med računalniki ni primeren, pa tudi domet je slab. Za stabilnost nisem gledal.

Trenutno uporabljam ta router http://www.telekom.si/zasebni-uporabniki/mobiteli-in-naprave/podatkovne-naprave/d-link-4g-lte-router-dwr-921, za doma in hrvaškem. Je pa drag in kar se tiče funkcij, ni nič posebnega. Zadeva deluje, tako kot more, je tudi včasih nestabilen (izgubi povezavo, čeprav je povezan z LTE) ampak se dogaja poredko. Pomaga če mu nastaviš, da se 1x na noč resetira in teh problemov ni. Drugače tudi po 7 dni deluje stabilno. Glede na ceno, mu zamerim, da ima slabši signal kot kakšen router od linksys-a za 40 evrov.

Da se tudi priklopiti, na drug router, da se poveča domet. Samo v tem primeru, more biti precej oddaljena med seboj, drugače se signalom tepeta in prihaja do izgub paketkov in posledično manjša hitrost. Sam imam en router za eno nadstropje, drug pa v pritilčju, na drugi strani hiše. In deluje odlično.
Pa vsekakor LTE internet gledati, UMTS pa pozabi.

Mario84 hvala za napisano. Zadeva je res malo draga, ampak vseeno če deluje se isplača. Kako pa se naštima, da se resetira vsako noč? Misliš, da bi mi delovalo v zgornjem nadstropju, če bi bil router v spodnjem nameščen? Doma ima trenutno sicer en router od linksysa ki ga ne uporabljam, sam niti sanja se mi ne, kako ga povezat, da razširim domet. Mi lahko svetuješ?

Hvala.

Do zdaj od vseh testiranih, ki sem imel, se je vredu izkazal in se vedno opravlja svoje delo. Kako bo lovilo, je tezko rect, ker je vec dejavnikov. Npr. Hisa, koliko so debele stene in zelezo. Drugo, katere naprave bos uporabljal. Recimo moj samsung s3 lovi povsod po hisi in okolici, medtem ko nexus5 in tablica, s tezavo ali tudi izgubita signal. Prenosniki, zaradi vecje antene, teh tezav nimajo.
Prednost je tudi ce imas LTE signal mocen, lahko router poljubno po hisi postavis. Recimo na sredini hise, da cimvec pokrijes.
Pa da te opozorim…ce igras igre preko interneta, trenutno mobilna tehnologija, ne omogoca nizkih pingov. LTE je do zdaj najboljsi pri tem, sele s 5 generacijo, bo zadeva tudi uporabna kar se tice pinga.

Drugi router lahko povezes brezžično kot most, da se poveze s tem, ki ga imas namen kupiti. Samo bo treba naloziti npr dd-wrt vkolikor tovarnisko ni mogoce.
Lahko pa tudi preko rj-45 (lan kabel) povezes, do drugega routerja in delujeta samostojno. Ali pa z nakupom namenske naprave, ki poveca domet, stanejo pa od 20-50 eur.
Vsak router, ce ne vsaj vecina, ima v nastavitvah, da se samodejno resetira.

Mario84 to z drugim routerjem nisem glih dobro razumel. Sem na področju računalništva malo bos.

Naprej probaj z omenjenim routerjem, ce bo potreba po drugem ali samo del hise dodatno pokrit, pa bomo ze naprej svetovali. Pa preden kupis router, poglej moc LTE signala po hisi. Ker ce je vec kot pol slabsi signal, bo uplivalo na delovanje interneta.

Ej, kako pa preverim moč LTE signala?

Mobitel, ki podpira LTE ali pa v telekomu zaprositi za testni usb modem, pa s prenosnikom preveriti kaksne so hitrosti in samo delovanje v hisi.
Speedtest vpisetr v google, pa preverite delovanje.
V telefonu/modemu pa obvezno nastaviti da lovi samo LTE.

Mario84, sem malo po netu gledal za ta router ki si mi svetoval. Na tej strani http://www.luxus.cz/dokumenty/deu_dwr_921_man_reva_1_v1_00_en_20130118.pdf so navodila za uporabo. Nevem, če bi jaz znal to nastavit. Jaz sem računal, da daš not SIM kartico in da začne delovat. Tu v navodilih pa vidim da je teh nastavljan kar ogromno. Kaj se motim?

New Report

Close