Najdi forum

internet-nasvet

Imam vprašanje glede dostopa do interneta.Se mi zdi sicer,da je klemenxx že nekrat nekaj pisal, pa ne najdem. Torej, če se odločimo za ADSL dostop je možno, da potem dostopamo na internet s tremi računalniki – tako kot v reklami na televiziji? Kaj je potrebno še zraven dokupiti oz. kako to izpeljati, če mi lahko to malo bolj podrobno in ‘po kmečko’ kdo razloži.
Imamo pa naslednje: en star računalnik P 133 lastnica in uporabnica jaz
en računalnik Celeron 600 lastnik sin in tudi uporabnik, saj ostli težko pridemo zraven. Sedaj se mi nekako ‘obeta’ še en prenosnik (iz službe). Ali lahko to vse potem uporabljamo istočasno? Mi ne bi bilo potem potrebno izvajati ‘raznih ukrepov’ da preprečim najhujše borbe, kdo bo na internetu. Smo lahko vsi trije istočasno? Smo čez dan precej zasedeni in bi potem tiste trenutke lahko delili vsi, ne pa čakali na razpored.
Najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav!

Zelo na kratko….priklop lahko izvedete z nakupom posebnega Internet Acces Routerja ali po domace povedano s pomocjo usmerjevalnika ki ga na eni strani prikljucite na ADSL (ali kabelski) modem na drugi strani pa imate obicajno moznost prikljucitve do 4 dodatnih racunalnikov. Poleg dostopa za vse racunalnike vam omogoca tudi osnovno zascito pred vdori iz Interneta saj vsebuje NAT translator (ce ste malce bolj vesci pa lahko poljubno odpirate in zapirate posamezne porte in stopnjo zascite se povecate). Cena take naprave se giblje okoli 25.000 SIT.

Ali obstaja kaj takega tudi za LAN? Mi imamo v službi v pisarni en priključek za mrežo, računalnika pa dva, tako da je zdaj na mreži samo en.

Seveda…saj to je pravzaprav LAN povezava kjer so računalniki povezani v lokalno omrežje na eni strani in na ADSL ali kabelski modem na drugi strani. Vendar pa za povezavo računalnikov le v mrežo ne potrebuješ te enote – lahko se zadovoljiš s cenejšo (HUB – koncentrator ali SWITCH – stikalo). Seveda le če ni zahtevan dostop do interneta.
Sicer pa mi lahko pošlješ mail in ti bom lahko posredoval še bolj natančne informacije….

Calimero.

Daj napiši tukaj na tabli, veš koliko ljudi je še, ki jim podobne informacije
pridejo prav, pa še ostali “kvazi” računalničarji se kaj naučimo od drugih
in pridobimo na širini raznoraznih rešitev podobnih problemov, kateri nam
pridejo občasno prav.

No ja sicer je odločitev tvoja, vendar, ker je to splošno zanimivo branje bi bilo
bolje da kar tukajle opišeš rešitve.

lp

Ja, poleg povezave v mrežo je tudi dostop do interneta.

Če je temu tako potem priporočam npr. Planet XRT-401 model ki ima možnost neposredne priključitve do 4 računalnikov z uporabo zunanjih dodatnih stikal ali koncentratorjev pa tudi do 253 računalnikov. Cena je okoli 25.000 SIT prodajajo ga pa v podjetju Smart Velcom d.o.o. (Velenje) kjer sem ga tudi jaz kupil (pišeš jim lahko na [email protected]).
Jaz ga uporabljam za ADSL dostop vem pa da deluje tudi na kablu s kabelskim modemom.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close