Intervju dr Aleš Štrancar
Je kdo gledal? Moram reči da sem bil zgrožen, tip ima jajca povedati naravnost in na glas !
https://4d.rtvslo.si/arhiv/intervju-tv/174636590
Tokratni gost Jožeta Možine je dr. Aleš Štrancar, izjemen znanstvenik, inovator in podjetnik, ki je zaradi svoje neposredne govorice, posebej zanimiv sogovornik. Rojen je v Vipavski dolini, kamor je preselil tudi podjetje Bia Separations, ki ga vodi. Znan je po svoji domoljubni usmeritvi in neusmiljeni kritiki kritik političnih elit. V zadnjem času ga je razjezilo dejstvo, da na novem pročelju glasbene šole v Ajdovščini ni napisa Vinko Vodopivec, čeprav se šola uradno imenuje po tem primorskem duhovniku, skladatelju in narodnem buditelju, ki je vtkan v identiteto vsakega zavednega Primorca. Štrancar meni, da gre za hlapčevanje in dobrikanje gospodarjem in napoveduje, da se bodo časi spremenili. Vedno ga je zanimala zgodovina, a se je usmeril v študij kemije. Bil je perspektiven mlad raziskovalec. Ko so ga zaradi kritike vodstva postavili na cesto, je bil to, kljub začetnim težavam, skok v izredno znanstveno in podjetniško kariero. Ni se rodil z »zlato žlico v ustih«, ampak ravno dejstvo, da je zrastel v trdnem krščanskem družinskem okolju, ga je usposobilo za številne napore, ki so ga čakali na poti do uspeha. Podjetje, ki ga vodi s sodelavci, se ukvarja z izdelavo bioloških filtrov za separacijo zdravilnih učinkovin. Sodeluje z največjimi svetovnimi farmacevtskimi podjetji po svetu, predvsem v ZDA. Tam je tudi soavtor petih patentov s področja biokemije. Bia Separations s svojimi izdelki sodeluje pri razvoju zdravil za genske okvare, kar pomeni pravo revolucijo pri zdravljenju otrok s prirojeno gensko napako, tudi ko gre za slepoto ali mišično distrofijo. Borijo se za življenje otrok, ki so obsojeni na smrt, izpostavlja Štrancar, zato meni, da je splav – masovna smrt, kot način urejanja rojstev, hinavščina: »Če se boriš za življenje, se bori na vseh področjih!« Štrancar je prav zato podprl akcijo Zavoda Živim, ki promovira življenje in skuša zmanjšati število splavov. Gost izpostavlja, da spoštuje različne poglede na življenje in smrt, sam pa odkrito pove, da verjame v obstoj Boga. Svojega prepričanja ne želi vsiljevati drugim. Pričakuje pa, da tudi drugi spoštujejo njegov pogled na svet in njegovo razumevanje sveta: »Če ni spoštovanja v obe smeri, smo zelo hitro v diktaturi, ko eni zatirajo druge. To smo dali skozi v fašizmu, nacizmu, komunizmu in tudi sedaj v teoriji spolov, ki je zame podobna zgodba«, je oster Štrancar. Spregovoril je tudi o svojem odnosu do materialnih dobrin. Kljub temu, da vodi več sto milijonov evrov vredno podjetje, živi povsem običajno življenje, vozi starejši avto, nima letala ali jahte. V tem duhu vzgaja tudi svoje otroke. Nevzdržna se mu zdi praksa dvojnih meril, ki jo je bila vsem na očeh deležna družina Jankovič, z novim odpisom 29 milijonskega dolga. Štrancar izpostavlja, da je bilo tudi njihovo podjetje v prisilni poravnavi, vendar svojim upnikom želijo povrniti 100 odstotno vse nazaj. Zoran Jankovič, ki je bil več let medijsko izrazito favoriziran kot uspešen podjetnik, je zanj primer neuspešne osebe na vseh področjih, sploh kot podjetnik: »Nikoli ni imel podjetja, ki je začelo iz nič. Vedno je živel od nekih drugačnih poslovnih modelov, ki z zdravim podjetništvom nimajo nič.« Dr. Aleš Štrancar je ob koncu pogovora izpostavil, da Slovenija temelji na uspešnih podjetnikih, ki pa so večinoma tiho, ker se bojijo maščevanja vladajočih. Za prihodnost meni, da Slovencev in zlasti Primorcev ni uničil niti Mussolini, niti komunizem in da bo slovenstvo obstalo, če bomo imeli otroke. To je njegova vizija za prihodnost.
Dajte nehat enkrat nabijat o levičarjih, desničarjih, zelenih, rdečih….
Pravi levaki so samo tisti, ki so vedno v zgodovini bili hlapci in se za Slovenijo niso nikdar borili!
Pravi levaki so na Trstenjakovi in tam je edini izvir teh delitev, normalni državljani pa tega ne poznajo in v celoti zavračajo natikanje zelenih očal iz Trstenjakove, ki jih svojim hlapcem natikajo sovražniki Slovenije da vidite zeleno travo namesto slame, ki so vam jo natrosili!
Ta človek ima res veliko in zavedno srce za Slovenijo, za narod in tisti, ki so zaposleni v njegovem podjetje povedo, da je nepopisno zadovoljstvo delati z njim.
Taki bi morali biti vsi na vodilnih položajih potem se ne bi več spraševali-Slovenija, kam greš?
Po drugi strani pa boli dejstvo o odpisanim miljonih tistim ljudem, ki so si nezakonito prilaščali državno premoženje. To so ljudje, ki uničujejo našo domovino.
če si to videl veš s kom se je pogovarjal, daj razsvetli nas, da ne bo tako kot je kolegica razlagala kako ima en politik otroka z neko novinarko, kakšen prasec da je, kaj ji je delal, da njej je to kolegica razlagala, ko sem jo pa vprašal katera pa je ta novinarka, me je debelo pogledala in rekla….NE VEM….
Čak mal baba, mar nisi toliko da bi te zanimala cela tgodba, jaz lahko rečem da si desca fentala, ne rečem pa da si ga ti, ker dejansko ga nisi , ampak ena ga pa je…
manica.ambrozic@rtvslo.s
varuh@rtvslo.si
ha jhha ah ah ahah