Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Intra, inter…..

Intra, inter…..

Zivjo!
Zanima me, ali kdo ve, kaj je intraaktivno komuniciranje in kaj interaktivno komuniciranje? Meni se ne sanja, zato bi bila zelo hvalezna za pomoc.

Hvala!

Lep vikend vsem!

Inter … bi pomenilo “med”, torej medosebno komunicianje (med več osebami)

Intra … bi pomenilo “znotraj”, torej znotrajosebno komuniciranje (s samim seboj)

Lep pozdrav,

Veronika

Obstajo tudi intranet in interner. Prvi znotraj zaključene celote (npr. podjetja) drugi navzven med nepovezanimi osebami (podjetji).

meni pa ni jasno, kako naj bi izgledalo znotraj osebnokomuniciranje.
mislim, da to že spada pod domeno psihiatričnih ustanov.

Notranji govor je pogovor v mislih(!), ko načrtujemo, rešujemo probleme…ipd. (Npr. “Sedaj bom pa storila to…, potem grem pa še tja…, lahko se mi zgodi to in to…) To je t.i. tihi govor, nekateri pa sami s seboj komunicirajo kar glasno ( tukaj niso mišljeni psihiatrični bolniki).
Ali se vi nikoli ne pogovarjate sami s seboj? Morda se tega niti ne zavedate?

LP !

Zanimiva dilema:) En sam zadetek je bil v “novi besedi”, ki potrjuje Veronikino razlago:

DELO, 9. septembra 2004, poved 1688 v sobesedilu:

Ta poteza žirije je razumljiva, saj je z nagrado opravičila uvrstitev tega dela v kategorijo interaktivne umetnosti, četudi projekt v odnosu do obiskovalca oziroma uporabnika ni interaktiven. “Je pa zato intraaktiven,” odločitev žirije zagovarja direktor AE, Gerfried Stocker, “torej interaktiven v sebi.” Listening Post, ki pomeni avdio-vizualizacijo neslišnega spletnega brenčanja, je sistem 231 displejev, na katerih se po selektivnem vzorcu iz tisočerih spletnih forumov on-line izpisujejo besede, ki so sočasno prenesene v zvočni medij.

Lahko razložimo tudi na primeru konfliktov (ki so sestavni del komunikacijskih procesov):
– interpersonalni konflikti so medosebni konflikti (na različnih relacijah, npr. starši – otroci, učitelj – učenci, partnerski konflikti … idr.)
– intrapersonalni konflikti pa so znotrajosebni (v nas samih, konflikti s samim seboj, npr. spor nasprotujočih si čustev: ljubim in sovražim hkrati, želim in hkrati ne želim, … konflikt med “razumom” in “vestjo” … itd.)

Pozdravček,

Veronika

V angleščini se inter in intra uporabljata v tem smislu:

– interregional cooperation – medregionalno sodelovanje
– intraregional cooperation – sodelovanje znotraj regije.

Smiselno bi bilo torej, da se inter nanaša na dogajanje (komuniciranje, sodelovanje …) med enotami, intra pa na dogajanje znotraj posamezne enote.

seveda rečem včasih tudi sebi kakšno v brk:) ampak dvomim, da se to lahko smatra za komunikacijo. Pri komunikaciji gre za posredovanje informacij, sama sebi pa ne morem posredovati nekaj, kar že v osnovi vem, oziroma je to nesmiselno.

OK, obstajajo celo obskurne filozofske debate, da človek lahko komunicira sam s sabo v smislu eureka momenta ampak v osnovi se intrakomunikacija uporablja za komuniciranje znotraj zaprte skupine, predvsem v informacijski tehnologiji.

Ja, tudi tako je mogoče razumeti. Hvala za opozorilo.

Pozdravček!

New Report

Close