Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Invalidnost III. kategorije

Invalidnost III. kategorije

Spoštovani,

pojem ustrezno delovno mesto je opredeljen s sodno prakso in zakonodajo in pomeni delovno mesto, ustrezno vaši izobrazbi in delovnim izkušnjam. V kolikor za to drugo delovno mesto po notranjih aktih delodajalca in kolektivni pogodbi ni predvideno enako plačilo, to ne pomeni, da ne gre za ustrezno delovno mesto.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani !
Invalid sem III kategorije(4 ure upokojen, 4 ure delam)
Prosil bi vas za mnenje, delodajalec me je poslal na čakanje ampak ne na zavod ter doma, še vedno sem v delovnem razmerju in imam zmanjšano plačo 15%,ker sem na čakanju, ali ima pravico delodajalec mene kot invalida poslati na čakanje, sicer delam v državnem podjetju, itak sem prikrajšan veliko pri plači pa še to da me da na čakanje.Delovnih mest je dosti za invalide.
Hvala !

25. 11. 2012

Spoštovani!

Pišem v imenu očeta, kateri je prejel odločbo o invalidnosti III. kategorije, dne 23.11.2012.
Oče je pred kratkim imel operativni poseg na hrbtenici, zaradi tega ga je kirurg predlagal za komisijo.

V odločbi je navedeno: Zavarovanec se razvrsti v III. kategorijo invalidnosti zaradi posledic bolezni in se mu prizna pravica do premestitve na drugo delovno mesto z omejitvami: zmožen je za delo, ki se opravlja le občasno v prisilnem položaju hrbtenice, kjer se le občasno pripogiba, pri katerem ročno premešča največ do 5 kg, pri katerem občasno hodi le na krajše razdalje, pri katerem se lahko občasno vsede, brez vzpenjanja na lestev in dela na lestvi s polnim delovnim časom od 23.10.2012 dalje.

O pravici in višini nadomestila za invalidnost bo odločeno s posebno odločbo.

Po izvedenskem mnenju, ki ga je dne 23.10.2012 podala komisija je pri zavarovancu zaradi posledic bolezni podana III. kategorija invalidnosti, ker je njegova delovna zmožnost za svoj poklic zmanjšana za manj kot 50%. Zavarovanec ni zmožen za delo na delovnem mestu, na katero je razporejen, to je montaža avtopralnic.

S polnim delovnim časom in z delovnim naporom, ki ne poslabša njegove invalidnosti je zmožen opravljati drugo delo v svojem poklicu oz. delo na drugem delovnem mestu z omejitvami: zmožen je za delo, ki se opravlja le občasno v prisilnem položaju hrbtenice, kjer se le občasno pripogiba, pri katerem ročno premešča bremena največ do 5 kg, pri katerem občasno hodi le na krajše razdalje, pri katerem se lahko občasno sede, brez vzpenjanja na lestev in dela na lestvi s polnim delovni časom.

O pravici in višini nadomestila za invalidnost bo odločeno s posebno odločbo.

Zanima me kako odločbo še lahko pričakujemo? če se mogoče lahko pritožimo?(ker oče osem urni delovnik ne more opravljati)
Prosim če mi lahko pomagate in mi obrazložite kaj nas pričakuje.

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor oz. pomoč.

Lp!

Pozdravljeni,
osebni zdravnik mi zagotavlja, da bi mi bila priznana invalidnost III. kategorije, če bi se odločil, da grem na IK. Odločil sem se, da bom zadeve uredil in pridobil odločbo, ne vem pa, kako naj bi mi priznanje invalidnosti koristilo, dokler ne želim zamenjati delovnega mesta (upam, da mi vsaj škodilo ne bo). Kaj pa v primeru, da gre podjetje v stečaj (o tem se kar veliko govori)? Smatram, da bi zelo težko našel delo drugje. Mi v primeru, da ostanem brez zaposlitve pripada kakšno nadomestilo s strani ZPIZ-a?
Hvala za odgovor in lep pozdrav, Slavko

kot delodajalca me zanima, če smo dolžni invalidu poravnati delno invalidnino , ki mu jo je ZPIZ ustavil, ker…. dobil novo odločbo IK (je že bil invalid) in dodatne omejitve.Ker nimamo ustreznega delovnega mesta smo podali predlog na komisijo na MIN.za delo,družino….
Skratka, ker nima podpisane pogodbe v skladu z novo odločbo (ker čakamo odgovor komisije) so mu ustavili delno inv.pokojnino) in mu je tudi ne bodo izplačali, ker nimamo del.mesta in posledično ne bo podpisal nove pogodbe.
Je kako zakonsko določeno, da za čas čakanja na odgovor je dolžan delodajalec poravnati nekaj kar delavcu pripada s strani ZPIZa ?
Zahvaljujem se vam za pojasnila.

Spoštovani,
Sem invalid 3. kategorije z omejitvami, z 4. urnim delavnikom z premestitvijo na drugo delovno mesto.
Namreč po poklicu sem poklicni voznik in, ker sem zaradi bolezni dobil od IK vse to kar sem naštel zgoraj zaradi bolezni so mi tudi odvzeli vozniško za opravljanje tega poklica, med tem časom je firma šla v stečaj tako, da sem pristal na zavodu za zaposlovanje. Sedaj aktivno iščem primerno delo in ga seveda ne najdem. Sedaj me zanima, ker imam status delovnega invalida in sem star komaj 52 let od tega imam 33 let delovne dobe kaj naj naredim, ko mi poteče zavod za zaposlovanje. V odločbi IK piše tako : invalid 3. kat. z 4. urnim delavnikom premestitev na lažjo delovno mesto dvigovanje do 10 Kg malo stoječe in malo sedeče brez prisilne drže. ! Ali mi pripada delna pokojnina ali moram čakati, (ker pa se mi tudi zdravstveno stanje slabša) da bom šel spet na IK. Prosim vas za odgovor kaj lahko sploh pričakujem.
Lep pozdrav,

Spoštovani!

Pravico imate do nadomestila za invalidnost.
Nadomestilo za invalidnost se odmeri od osnove, to je od invalidske pokojnine delovnega invalida, ki bi mu pripadala na dan nastanka invalidnosti in je tako v celoti individualizirano, saj upošteva tudi vzrok za nastanek invalidnosti.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani!

Na voljo imate pritožbo zoper Invalidsko komisijo I. stopnje. V roku 15. dnevih od prejema odločbe imate le to pravico, vložite pa jo na Invalidsko Komisijo II. Stopnje.

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Delodajalec lahko napoti delavca na začasno čakanje na delo za obdobje največ 6 mesecev. V to obdobje se prekinitve ne vštevajo, delavec je lahko na čakanju strnjeno 6 mesecev ali pa 6 mesecev s prekinitvami. Izjemoma lahko delodajalec za posameznega delavca uveljavi delno povračilo izplačanih nadomestil plač za dodatnih največ šest mesecev, če se spremenijo okoliščine pri delodajalcu glede na program. O obstoju spremenjenih okoliščin mora delodajalec pred iztekom šestih mesecev pridobiti soglasje Zavoda RS za zaposlovanje. V tem času, je dolžnost delodajalca, da vam izplača 100 % nadomestilo.

Lep pozdrav!

Spoštovani!

V primeru, da ne boste izpolnjevali pogojev, pod katerimi bi lahko zaposlili delnega invalida, pride do izredne odpovedi zaposlitve zaradi obstoja utemeljenega razloga – nezmožnost za opravljanje dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi zaradi invalidnosti v skladu s predpisi, ki urejajo pokojninsko in invalidsko zavarovanje, oziroma s predpisi, ki urejajo zaposlitveno rehabilitacijo in zaposlovanje invalidov (88.člen ZDR). Delodajalec mora v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti ali poslovnega razloga preveriti, ali je delavca mogoče zaposliti pod spremenjenimi pogoji ali na drugih delih oziroma ali ga je mogoče dokvalificirati za delo, ki ga opravlja, oziroma prekvalificirati za drugo delo. Če ta možnost obstaja, mora delodajalec delavcu ponuditi sklenitev nove pogodbe. Če delavec ne sprejme ponudbe delodajalca za sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi za ustrezno delo in za nedoločen čas ter mu preneha delovno razmerje, nima pravice do odpravnine po 109. členu tega zakona. Delodajalec, ki odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov (ali iz razloga nesposobnosti), je dolžan izplačati delavcu odpravnino (109. člen ZDR).

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Pravico do delne invalidske pokojnine ima delovni invalid III. kategorije invalidnosti, če ni več zmožen za delo s polnim delovnim časom z ali brez poklicne rehabilitacije, lahko pa opravlja določeno delo vsaj s polovico polnega delovnega časa. Delna invalidska pokojnina se v primeru, ko invalidska pokojnina, ki bi zavarovancu pripadala ob nastanku invalidnosti, ne dosega zneska pokojnine, ki bi bila odmerjena od najnižje pokojninske osnove zavarovancu s pokojninsko dobo 40 let (moški) oziroma 38 let (ženska), odmeri od osnove za odmero dodatnih pravic iz obveznega zavarovanja. Osebi, ki ni vključena v obvezno zavarovanje se, odmeri najmanj v višini najnižje pokojnine, to je 35% najnižje pokojninske osnove. Za konkretnejši odgovor se lahko pozanimate tudi na ZPIZ.

Lep pozdrav!

Pozdravljeni
Pred dnevi sem dobil odločbo o priznani III.kategoriji invalidnosti in pravici do krajšega del.časa (4 ure). Star sem 59 let in imam skoraj 34 let del.dobe + 2 leti na Zavodu za zaposlovanje = skupaj 36 let pokojninske dobe. Sedaj pa vprašanja:
1. Kdaj najprej grem lahko v 100% pokoj? Ali lahko uveljavljam študijska leta (2) in vojsko (1) ?
2. Itak sem bil zaposlen le za določen čas.Pred tem sem bil dve leti brezposelen. Pogodba z delodajalcem se mi izteče sredi januarja 2013. Na Zavodu za zaposlovanje so mi rekli, da bom v tem primeru dobival vso nadomestilo od ZZRS in ne 50% invalidske pokojnine in 50% za “4 ure brezposelnosti”. Mislim, da je to zame bolj neugodno. Ali to drži?
3. Če “pritisnem” na delodajalca bi me eventuelno lahko zaposlil kot invalida za 4 ure dnevno za določen čas, do moje upokojitve, če bi bila ta relativno blizu (glej 1.vprašanje). Ali bi bilo to najugodneje zame glede upokojitve.

Spoštovani!

Višina invalidske pokojnine je odvisna od več dejavnikov. Ti so višina pokojninske osnove, dopolnjene pokojninska doba, vzrok za nastanek invalidnosti, pa tudi dopolnjena starost zavarovanca na dan nastanka invalidnosti ( izjemi sta invalidnost zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni). Glede na to, da je invalidnost nastopila pred dopolnjenim 58. letom starosti, znaša prišteta doba: dve tretjini obdobja od datuma nastanka invalidnosti do datuma, pri katerem ste dopolnili 58 let starosti in 1/2 obdobja od datuma, pri katerem bi dopolnil 63 let do datuma, pri katerem bi dopolnili 58 let starosti.
V delovna leta, ki se upoštevajo pri nadomestilu za invalidnost, se ne všteva čas služenja vojaškega roka. Študijska leta se upoštevajo. V primeru če imate višjo strokovno izobrazbo se pogoj ene tretjine oziroma ene četrtine računa od dopolnjenega 23. leta starosti, če pa visoko strokovno ali univerzitetno izobrazbo pa od dopolnjenega 26. leta starosti. Za več informacij ali konkreten podatek/izračun datuma prve možne upokojitve je najbolje, da se obrnete na ZPIZ.

Lep pozdrav!

Spoštovani, imela bi sledeče vprašanje:
– sem invalid III. ktg, prejemam invalidsko nadomestilo za 4 ure, za 4 ure sem trenutno zaposlena. Zanima me ali lahko glede na opisano postanem lastnik nekega že obstoječega podjetja (d.o.o.) in sem v tem podjetju potem tudi zaposlena za 4 ure?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Imam priznano 3.kategorijo invalidnosti in pravico do poklicne rehabilitacije. Dela v svojem poklicu več ne smem opravljati (delo z ljudmi) zaradi zdravstvenih težav. Sedaj čakam na poklicno rehabilitacijo in zanima me, kakšne možnosti imam kot brezposelni invalid, da dobim zaposlitev po poklicni rehabilitaciji. Slišala sem namreč, da se po postopkih poklicne rehabilitacije invalidi vračajo na zavod za zaposlovanje.
Hvala

Spoštovani!

Lahko postanete lastnica podjetja – glede zaposlitve pa niste zapisali, ali bi bili le v tem, drugem podjetju, zaposleni za 4 ure, ali želite ohraniti tudi sedanjo zaposlitev.Za konkreten odgovor na zadnje vprašanje se lahko obrnete tudi na ZPIZ.

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Po opravljeni poklicni rehabilitaciji imate več možnosti za zaposlitev na drugem delovnem mestu, vendar pa vam sedaj nobeden ne more zagotoviti, da oz. ali jo boste dobili takoj, saj je vse odvisno od gospodarskih razmer na trgu, za katero delo gre itd. V kolikor vas na rehabilitacijo pošilja vaš delodajalec, se po opravljeni rehabilitaciji vrnete nazaj in ste prerazporejeni na ustrezno delovno mesto, v kolikor pa ste prijavljeni na zavodu za zaposlovanje, pa se po rehabilitaciji vrnete na zavod za zaposlovanje.

Lep pozdrav!

Pozdravljeni
Imam 3.kategorijo delovnega invalida,star 38 let.L.2010 sem opravil 14 dnevno rehabilitacijo na URI Soča in kasneje še poklicno rehabilitacijo v podjetju.Po 2.letih sem spet na borzi,ker mi niso podaljšali pogodbe,saj sem samo nadomeščal delavca,ki je bil na bolniški.Sem spet upravičen do poklicne rehabilitacije?Sam da bi si našel delo je misija nemogoče:-((.Žal imam take omejitve,da dela v svoji stroki ne bom mogel več delat in praktično postal nekvalificiran delavec in to samo zaradi IK in njenih omejitev,katere so mi napisali.Prav jezen sem na IK in na borzo,saj nimajo nobenega programa za invalide,da bi mi ali nam olajšali možnosti pri zaposlitvi.V lanskem letu sem vseeno še sledil na internetnih straneh borze,kateri delodajalec bi zaposlil invalide,pa nevem če so bili 3.oglasi.Tudi Ozara pa Mpis so praktično nemočni,saj kvečjemu ponujajo kako se napiše prošnja in tolažijo kako so hudi časi za brezposelne itd itd…In ta spisek invalidskih podjetij…lahko bi ga vsaj posodabljali,ne pa da je že leta isti,vsaj tako se tudi vidi kak malo je mar ministrsvu za nas.Da bi jaz vedel pred leti kak j….. je bit 3.kategornik nebi nikoli dal vloge IK,raje bi trpel bolečino in imel službo,kot pa zdaj, ko si razbijam glavo,kak do zaposlitve.
LP

12-02-2013

Pozdravljeni!

Zanima me ali je pravilno in po zakonu, da delodajalec invalidu III kategorije ko ga premesti na drugo delovno mesto (na osnovi odločbe invalidske komisije) zmanjša osebni dohodek na plačilni razred ki pripada novemu delovnemu mestu. Ko sem leta 2005 zaradi potrditve invalidnosti III stopnje bil premeščen na slabše plačano delovno mesto mi je bil takrat v novi pogodbi dodeljen isti OD kot sem ga prejemal pred premestitvijo (invalidnostjo), sedaj v februarju 2013 pa mi je po novi sistematizaciji v podjetju bila dana v podpis nova pogodba z velikim znižanjem OD. Že od 2005 prejemam od SPIZ- a del sredstev (nadomestilo iz invalidskega zavarovanja). Letos v aprilu bom star 58 let in imam 38 let delovne dobe in zato me tudi zanima, če nimam glede na zgornja vprašanja nobenih pravic za ne zmanjšanje os dohodka.

Lp in hvala lepa za odgovor

Spoštovani!

Zakon izrecno ne določa število poklicnih rehabilitacij, zato imate v primeru neuspešnega vključevanja v delo pravico do večkratne poklicne rehabilitacije. Ker je to izbirna pravica, lahko na pristojnem zavodu za zaposlovanje predlagate ponovno poklicno rehabilitacijo.

S spoštovanjem!

Spoštovani!

Delodajalec lahko pogodbo o zaposlitvi spremeni le, če na to pristanete. Kolikor nove pogodbe o zaposlitvi ne boste sprejeli, za vas velja v celoti stara pogodba o zaposlitvi.
Ob morebitnih grožnjah delodajalca zaradi nepodpisa nove pogodbe pa vam je na voljo sodno varstvo pravic.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni ! Na sodišču pišem kot strojepiska. Imam diagnozo Sjogrenov sindrom in zdravila Medrol. Ker imam velike probleme z sklepi na rokah, skoraj ne morem več pisati na obravnavah – sem počasna, mrtvijo mi prsti, motim se, težko se skoncentriram, živčna… To sem povedala šefici, vendar mi je rekla, da za mene nimajo drugega delovnega mesta in da bom pač ostala brez službe. Zaradi tega sem na bolniški in imam hude psihične težave. Od psihiatra sem prejela Helex in Paroxat. Ko sem to povedala moji revmatologinji, mi je rekla, da bom pač ostala brez službe. V izvid mi ni napisala nič, glede mojega delovnega mesta. Prosim svetujte mi, kaj naj naredim in kako naj ohranim službo, da ne bom zaradi bolezni ostal brez nje.

lp, Sanja

Spoštovani!

Predlagamo, da vaš osebni zdravnik začne s postopkom za uveljavljanja pravic iz invalidskega in pokojninskega zavarovanja, saj boste tako imeli/pridobili več pravic. Med drugim mora delodajalec , v kolikor želi odpustiti delavca invalida, za to pridobiti pozitivno mnenje Komisije za ugotovitev podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, da je podlaga odpovedi dopustna. Pogodbo o zaposlitvi lahko delodajalec odpove brez ponudbe nove pogodbe o zaposlitvi le, če so podani resni in utemeljeni razlogi za odpoved pogodbe in če utemeljenost teh razlogov ugotovi komisija, hkrati s tem, da delodajalec objektivno ne more zagotoviti invalidu drugega ustreznega dela. Za vmesni čas (do pridobitve ustrezne odločbe ZPIZ-a) pa enostavno bodite čim dlje v bolniškem staležu – druge rešitve za ohranitev vašega zdravja in delovnega mesta ni. Zavedati se morate, da zoper vas zaradi napak, ki so lahko posledica vaših zdravstvenih težav, dejansko lahko sprožijo postopek prenehanja pogodbe o zaposlitvi zaradi npr. nesposobnosti – najbolj moteč pa je gotovo mobbing v smislu ponavljajočih se očitkov glede napak (vemo, kako netolerantni/nestrpni so nekateri sodniki do svojih strojepisk).

Invalidnost po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je podana, če se zaradi sprememb v zdravstvenem stanju, ki jih ni mogoče odpraviti z zdravljenjem ali ukrepi medicinske rehabilitacije in so ugotovljene v skladu s tem zakonom, zavarovancu zmanjša zmožnost za zagotovitev oziroma ohranitev delovnega mesta oziroma za poklicno napredovanje.

S spoštovanjem!

Spoštovani!

Sem brezposelna oseba od leta 2009, takrat sem tudi zbolela za rakom dojke. Dne 20.04.2011 se je začel postopek na invalidni komisiji, kjer so mi priznali III. kategorijo, vendar so mi pravico do denarnega nadomestila zavrnili, ker sem bila zavarovana po 34. členu ZPIZ-1 s spremembami. Na ZPIZ-u so mi odmerili pravico do invalidnine za 6. stopnjo telesne okvare ki znaša 40,43 evra na mesec. Sedaj sem se odjavila od zavarovanja ,ker nimam prihodkov da bi si plačevala. Sedaj pa me zanima ali mi pripada nadomestilo za III. kategorijo z 50% telesne okvare?

Lp in hvala za odgovor.

Spoštovani!

Uživalcem, ki so uveljavili pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja do uveljavitve tega zakona (torej po ZPIZ-1), se od uveljavitve tega zakona naprej zagotavljajo pravice v obsegu, določenem s predpisi, ki so veljali do uveljavitve tega zakona, in se usklajujejo po določbah ZPIZ-2.
Uživalci pravic na podlagi preostale delovne zmožnosti (II. in III. kategorija invalidnosti), uveljavljenih po predpisih, ki so se uporabljali do 31. decembra 2002, in uživalci pravic na podlagi preostale delovne zmožnosti (II. in III. kategorije invalidnosti) po ZPIZ-1, obdržijo te pravice v nespremenjenem obsegu tudi po uveljavitvi tega zakona. Navedeni uživalci pravic lahko pridobijo pravice po tem zakonu le v primeru poslabšanja že ugotovljene invalidnosti ali nastanka nove invalidnosti.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close