Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Invalidnost III. kategorije

Invalidnost III. kategorije

Spoštovani!

Sem invalid III. kategorije s pravico do skrajšanega delovnega časa 4 ure dnevno in prejemam delno invalidsko pokojnino povišano za dodatek za brezposelnost. Ker nisem dobila službe za 4 ure, sem se vključila v program poklicne rehabilitacije. Ta mi je bila odobrena, tako sem se ta mesec vklučila v delo v invalidskem podjetju za 4 ure dnevno. Zanima me, do kakšnih denarnih nadomestil sem upravičena in ali mi delna invalidska pokojnina ostane. Vem, da moram opraviti 100 ur mesečno, ne vem pa, koliko denarnega nadomestila mi za to delo pripada. Lepo prosim za odgovor.

Hvala in lep pozdrav!
DUK

Mi lahko prosim pripnete vzorec pritožbe na invalidsko komisijo tretje kategorije.
Hvala

Spoštovani,

predlagamo vam, da se z vašim vprašanjem obrnete na ZPIZ.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,

s takšnim vzorcem ne razpolagamo.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni,

zanima me razlaga 3 ods. 86. člen ZPIZa:
Delno nadomestilo, odmerjeno po prejšnjem odstavku, se poveča:
– za 30 %, če zavarovanec ni več zmožen za delo na delovnem mestu, na katerem dela, in
začne delati na drugem delovnem mestu…

Sem invalid III. kategorije, v odločbi piše, da imam “pravico do dela na drugem mestu z omejitvami: fizično lažje delo, brez prisilnih položajev vratne hrbtenice, krajši
čas za računalniškim zaslonom, s krajšim delovnim časom od polnega 4 ure dnevno”.
Sem brezposelna.
Dobila sem še odločbo, s katero je bilo odločeno o višini delnega nadomestila.Tu piše, da mi pripada 50% od osnove. Zanima me, če sem upravičena do dodatnih 30% po 3. odst. 86. člena ali to velja le v primeru, če si zaposlen. Če je tako, ali se mi odstotek poviša, če se zaposlim (na drugem delu)?

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

navedeno določilo se uporabi zgolj v primeru, ko je zavarovanec v času nastanka invalidnosti zaposlen, in se mora zaradi invalidnosti zaposliti na drugem delovnem mestu.

S spoštovanjem!

Hvala za hiter odgovor!

Lep pozdrav.

Pozdravljeni,

Imam vprašanje star sem 47 let, invalid III. kategorije, od leta 1995, zaradi bolezni, na odločbi mi piše da nisem več zmožen za opravljanje svojega poklica sem pa zmožen za drugo delo z polnim delovnim časom, seveda imam tudi omejitve, delo naj bi bilo ( ki bo fizično lahko,brez dvigovanja in prenašanja težjih bremen brez daljše i vsiljene hoje, pretežno sede, na na višini.) dobivam 243 € mesečno iz ZPIZA vedno težje je preživet sam absolutno nebi zmogel če nebi imela mama minimalno pokojnino 420 €, skratka težko se preživi pa tudi rad bi se še zaposlil da še pridobim nekaj delovne dobe teh 9 let in pol mi ne zagotavlja pokojnine ko bom star 65 let, iz Zpiza sem dobil nekaj informacij če se zaposlim se mi denarno nadomestilo ustavi in se mi ponovno odmeri ko spet postanem brezposeln, je še nekaj ostalih pogojev ki jih je treba upoštevat. No zanima me če je sploh možno manj zračunat da bi manj dobival kot je sedanjih 243 €. Recimo da dobim zaposlitev ki je v današnjih časih zelo težko za invalida, ampak da se zgodi, skratka dobim zaposlitev za 3 mesece, po 3 mesecih ti delodajalec reče da te ne potrebuje več, v roku 30 dni se prijaviš na zavodu za zaposlovanje, proučijo vse pogoje in pol na podlagi tega ponovno izračunajo odmero denarnega nadomestila, ali je lahko nižje kot je sedanjih 243 € in na podlagi česa se spet odmeri to denarno nadomestilo
Hvala in Lp Peter

Spoštovani,

predlagamo, da se z vprašanjem obrnete na ZPIZ, kjer vam bodo lahko natančno pojasnili postopek izračunavanja denarnega nadomestila.

S spoštovanjem!

Spoštovani, pred 9 leti sem zaradi poškodbe dobila invalidnost 3. kategorije. Delodajalec me je moral dati na čakanje, ker ustreznega dela zame ni imel.
Po 9. letih je na podlagi iste dokumentacije dodatna, dopolnilna invalidska komisija določila, da se lahko vrnem na delo in da lahko opravljam to delo. In da naj upoštevam omejitve. Omejitev ne morem upoštevati, ker jih tudi prej nisem mogla, ( sem se prav za to še enkrat poškodovala, )saj delodajalec zahteva opravljeno delo, delo je pa tako, da omejitev upoštevati ne morem. V devetih letih se mi je stanje poslabšalo. Kaj lahko sploh naredim? Lahko dam pritožbo? Na Zpizu mi je ena uslužbenka rekla da naj dam, druga, da ne morem.????Ena mi je rekla da naj mi to naredi zravnik, kot ponovno oceno invalidnosti, druga je rekla, da zdravnik nima nič s tem.????????????????
Do pokojnine mi manjka dobro leto.Če je omejena starost 56 let. Ali se da kaj prej.
Delati tega dela ne bom zmogla, lahko grem na bolniško za določen čas, samo to ne bo trajalo večno …bojim se če bom šla v službo, da me delodajalec odpusti, recimo zaradi nesposobnosti, neopravljeno delo. Ko sem klicala v pisarno, zakaj tako, mi je uslužbenka samo rekla, da me niso dolžni rediti (državna institucija je) in da kdor dela dela, ostale bodo pometali ven. Dobesedno.

Kajlahko naredim,kakšne imam pravice??

Pozdravljeni,

moj mož je invalid III kategorije z omejitvami. Poškodoval se je na delovnem mestu in kasneje zaradi nezmožnosti dela dobil odpoved. Prijavil se je na ZPIZ, kjer so mu omogočili poklicno rehabilitacijo in ga šolali za POKLICNEGA VOZNIKA. Ko so se dogovarjali je bilo rečeno, da mu bojo plačali za poklicnega voznika dve leti + dve za tehnika, saj glede na omejitve bi moral imeti vsaj V stopnjo da bi se lahko zaposlil. Po končanju voznika so mu rekli, da se ni dovol jasno zjasnil in da je poklicna rehabilitacija končana. Sedaj se je zaposlil kot poklicni voznik in so ga iz ZPIZa klicali, da to delo ni ustrezno za njega.
Skratka:
poklic za katerega so ga šolali v okviru poklicne rehabilitacije ni ustrezen glede na njegovo sposobnost.
Kaj narediti, ali se lahko pritožimo da ga šolajo še naprej oz . da ga upokojijo , smo v slepi ulici, želja da bi delal a vedno neka ovira?
Star je 35 let in ima 17 let delovne dobe. To ni pošteno ne do njega in tudi ne do nas davkoplačevalcev, ki odvajamo za šolanja kot so ta.
Hvala za odgovor in nasvet

Lp
Anadeja

pozdravleni
star sam 52 delovna doba 44 diagnoza kronična mieloična levkemija ph pozitivna bcr-abl pozitiven zanima me če mam pravice do kakšne kategorije ili ik pokojnine

lep pozdrav

Spoštovani,

Če se zavarovancu, pri katerem je podana invalidnost II. ali III. kategorije, že ugotovljena invalidnost poslabša ali nastane nov primer invalidnosti zaradi bolezni ali poškodbe zunaj dela, tako da izpolnjuje pogoje za pridobitev nove pravice, pridobi to pravico, če na dan nastanka spremembe ali nove invalidnosti izpolnjuje pogoje starosti in zavarovalne ali pokojninske dobe, določene s tem zakonom, za pridobitev nove pravice. Predlog za ponovno oceno naj poda vaš osebni zdravnik.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni

Sem invalid 3 kategorije (prebolel sem meningitis, imel sem operacijo roke kjer so mi mogli siivati kito in misico zaradi ureza na steklu, posledica tega je delna zmogljivost roke.
Prebolel se tudi wilmsoe tumor na ledvici, ledvice nimam)
Ta omejitev je zdaj za zgoraj omenjeno 3 kategorijo.

Zanima me ali lahko sedaj se uveljavim odstranitev zolca, kila na zelodecu in problemi z hrbtenico (zaradi sevanja kemije in prehitrega rojstva)?

Ali lahko a tem kaj pridobim, primer: 4urni delavnik ali pa invalidnost 2?

Prosim za pomoč

Pozabil sem pa tudi omenit, da mi na listu pise:

Delo v mikroklimatskih razmerah,do 5kg dvigovanja, brez dela nadur.

Star sem 27let in umam srednjo strojno solo.

Prosim za pomoč

Spoštovani,
Pravica do invalidske pokojnine je pogojena z obstojem invalidnosti zavarovanca in nekaterih drugih pogojev, določenih v zakonu. Obstoj invalidnosti ugotavlja invalidska komisija zavoda.

Invalidnost je podana, če se je zavarovancu zaradi nastalih sprememb v zdravstvenem stanju, ugotovljenih po zakonu, ki jih ni mogoče odpraviti z zdravljenjem ali ukrepi medicinske rehabilitacije, zmanjšala zmožnost za:

zagotovitev oziroma ohranitev delovnega mesta oziroma
poklicno napredovanje.
Vzroki za nastanek invalidnosti so:

poškodba pri delu,
poklicna bolezen,
bolezen,
poškodba zunaj dela.
Natančnejše pogoje o tem, kdaj je invalidnost posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, določa zakon.

S spoštovanjem!

Spoštovani, invalidska komisija mi je ugotovila, da nisem primerna za delo, ki ga naj bi opravljala. Delodajalec mi najbrž drugega dela ne bo mogel dati, ali zelo težko. Delavnega mesta, kjer naj bi delala in pred časom sem, ne morejo ukiniti. Ali lahko dobim odpoved? Imam 54 let.
Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Od leta 2006 sem po odločbi invalidske komisije delovni invalid III. kategorije zaradi posledic bolezni (multipla skleroza) in imam pravico do dela na delovnem mestu s krajšim delovnim časom od polnega, to je 4 ure dnevno. Za preostale 4 ure delovnega časa od ZPIZA prejemam nadomestilo v obliki delne invalidske pokojnine.

Zadnje izvedensko mnenje invalidske komisije z opisom del in nalog na delovnem mestu, ki sem ga lahko normalno opravljal, je bilo podano novembra 2010 z zaključkom, da nadaljni kontrolni pregled ni več potreben.

Pogodba za določen čas na prejšnjem delovnem mestu se mi je iztekla in trenutno sem prijavljen na zavodu za zaposlovanje in prejemam nadomestilo od ZPIZ-a. Zanima me, če sem že ob sami prijavi na razpis za prosto delovno mesto, ki je razpisano za skrajšan delovni čas 4 ure dnevno in za določeno obdobje po kakšnem zakonu (in katerem) dolžan omeniti, da sem invalid III. kategorije oz. kdaj sem dolžan potencialnega delodajalca ob morebitni izbiri s tem seznaniti.

Pri tem naj še omenim, da gre za delovno mesto, za katerega imam vse potrebne strokovne reference in priporočila in je po načinu dela ter opisu del in nalog zelo podobno mojemu prejšnjem delovnemu mestu, ki sem ga bil sposoben normalno opravljati s to prednostjo, da je v domačem kraju (na prejšnjem delovnem mestu sem za vožnjo na delo in domov porabil približno 2 uri dnevno).

Za Vaš odgovor se že vnaprej lepo zahvaljujem.

Spoštovani,
Zavarovanec, pri katerem je podana III. kategorija invalidnosti in ni več zmožen za delo s polnim delovnim časom, ter zavarovanec, pri katerem je nastala II. kategorija invalidnosti po dopolnjenem 55. letu starosti in ima preostalo delovno zmožnost za opravljanje dela, na katerem dela, ali za drugo delo vsaj s krajšim delovnim časom od polnega, imata pravico do dela s krajšim delovnim časom od polnega, najmanj štiri ure dnevno oziroma najmanj 20 ur tedensko.
Za več informacij se obrnite na ZPIZ, saj je potreben vpogled v vašo odločbo.
S spoštovanjem!

Spoštovani,

Pogodbo o zaposlitvi lahko delodajalec odpove brez ponudbe nove pogodbe o zaposlitvi le, če so podani resni in utemeljeni razlogi za odpoved pogodbe in če utemeljenost teh razlogov ugotovi komisija za ugotovitev podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi, hkrati s tem, da delodajalec objektivno ne more zagotoviti invalidu drugega ustreznega dela (mnenje komisije je procesna predpostavka v postopku za odpoved pogodbe o zaposlitvi brez ponudbe nove pogodbe).

S spoštovanjem!

Spoštovani,

Področje sklepanja pogodb o zaposlitvi ureja Zakon o delovnih razmerjih (v nadaljevanju ZDR-1), ki v 28. členu opredeljuje pravice in obveznosti delodajalcev v zvezi z zaposlovanjem novih delavcev, in sicer sme delodajalec od kandidata zahtevati le predložitev dokazil o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dela. Delodajalec pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi ne sme od kandidata zahtevati podatkov o družinskem oziroma zakonskem stanu, podatkov o nosečnosti, o načrtovanju družine oziroma drugih podatkov, če niso v neposredni zvezi z delovnim razmerjem. Kandidat pa mora v skladu s 29. členom ZDR-1 pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi predložiti delodajalcu dokazila o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dela in ga obvestiti o vseh njemu znanih dejstvih, pomembnih za delovno razmerje, kot tudi o njemu znanih drugih okoliščinah, ki ga kakorkoli onemogočajo ali bistveno omejujejo pri izvrševanju obveznosti iz pogodbe ali ki lahko ogrožajo življenje ali zdravje oseb, s katerimi pri izvrševanju svojih obveznosti prihaja v stik. Gre predvsem za razloge bolezni, na katere je kandidat dolžan opozoriti delodajalca zaradi varnega in zdravega dela njega samega in drugih sodelavcev. Ker je v skladu z ZPIZ-2 III. kategorija invalidnosti podana, če zavarovanec z ali brez predhodne poklicne rehabilitacije ni več zmožen za delo s polnim delovnim časom, lahko pa opravlja določeno delo vsaj s polovico polnega delovnega časa oziroma, če je zavarovančeva delovna zmožnost za svoj poklic zmanjšana za manj kot 50 %, ali, če zavarovanec še lahko dela v svojem poklicu s polnim delovnim časom, vendar pa ni zmožen za delo na delovnem mestu, na katerega je razporejen, mora kandidat, kateremu je priznana invalidnost, o tem dejstvu seznaniti delodajalca.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni!
Sem upokojena za 4 ure, prejemam nadomestilo od zpiz-a in prijavljena na zavodu za zaposlovanje. Ker 3 leta nisem dobila službe za preostale 4 ure, sem na zavodu prosila za program poklicne rehabilitacije. Sedaj v okviru le te delam v invalidskem podjetju in za 100 ur mesečno prejemam nagrado in povrnjene potne stroške. Zanima me, kaj se zgodi po zaključku poklicne rehabilitacije, saj me invalidsko podjetje kjer trenutno delam, nima namena zaposliti. Se potem vrnem na zavod, ali se lahko ponovno vključim v poklicno rehabilitacijo in delam v drugem podjetju, ali mi pripada kakšno denarno nadomestilo?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

Imam ankilozirajoči spondilitis, ki mi dela probleme že nekaj let. Diagnozo pa imam postavljeno slabe tri leta. Sem na bioloških zdravilih. Od aprila sem brez službe in od avgusta brez nadomestila.
Zdravnica mi že nekaj časa predlaga, da dava na Ik za 3 kategorijo.
Je to smiselno glede na to, da sem brezposelna?

Hvala in LP

Spoštovani,
od 31.12.2014 sem upokojena invalidsko za 4 ure.Pred tem sem zaradi zdravstvenih težav zadnjih šest let delala po štiri ure,za štiri pa sem si pokojninsko zavarovanje doplačevala sama.Letos januarja sem dopolnila 30 let delovne dobe.Kolikor mi je znano naj bi mi pripadala nagrada za delovno dobo in naj bi se mi izplačala z januarsko plačo,vendar jo nisem prejela.Delam v eni od enot zdravstvenega doma Ljubljana.Ves čas sem zaposlena za nedoločen čas.
Prosim za vaš nasvet,kako in kaj,da bom dobila kar mi pripada,saj imam s kadrovico že nemalo težav okrog postopkov v zvezi z upokojitvijo . Zanima me tudi, če mi pripada polni znesek nagrade?
Hvala za vaš odgovor,ki mi bo v pomoč pri nadaljnem ravnanju.
L

Spoštovani
zanima me ali ima ZPIZ mogoče po uradni poti določen zakonski rok v katerem mora odgovoriti na pritožbo.
Pritožba je bila v roku podana na ugotovitev izvedenskega mnenja invalidske komisije 1 stopnje.
Hvala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close