Invalidnost III. kategorije
Spoštovani !
Sem brezposeln, prijavljen na Zavodu za zaposlovanje. Svetovalka me je poslala na IK zaradi bolezni ( močna epilepsija , psihične težave zaradi močnih zdravil) IK mi je priznala III kat. brez skrajšanega delovnega časa, le z omejitvami kot so : dvigovanje bremen, delo s škarjami, …, brez denarnega nadomestila. Star sem 48 let z zelo malo priznane delovne dobe, okoli 6 let.Osebni zdravnik v sodelovanju z Zavodo za zaposlovanje me je poslal na poklicno rehabilitacijo , trenutno čakam na prost termin.Zanima me ali me bo v primeru po opravljeni poklicni rehabilitaciji in , da ne dobim zaposlitve pripadalo kakšno denarno nadomestilo od ZPIZA ali od kje drugje? Hvala za Vaš cenjeni odgovor in lepo Vas pozdravljam.
Spoštovani,
po zaključku poklicne rehabilitacije boste pri ZRSZ zavedeni kot iskalka zaposlitve. Glede na to, da sedaj prejemate nadomestilo in ne plače, menimo, da do denarnega nadomestila ne boste upravičeni. Za več informacij se obrnite na ZPIZ.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
star sem 58 let, invalid III. kategorije, 4 ure invalidsko upokojen, prijavljen na ZRSZ kot brezposelna oseba.. Marca letos mi poteče pravica do denarnega nadomestila na ZRSZ. Dobil sem odločbo ZPIZ o priznanju invalidske pokojnine za 4 ure dnevno v višini 200,00 EUR mesečno. Zanima me,pravica do nadomestila za III. kategorijo za preostale 4 ure kot iskalec zaposlitve.
Spoštovani,
s priznano katergorijo invalidnosti pridobite tudi določene pravice. Seveda pa lahko invalidnost negativno vpliva na vašo zaposljivost.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
pojasnilo najdete na spodnji povezavi : http://www.mpju.gov.si/fileadmin/mpju.gov.si/pageuploads/SOUS/mnenja/jubilejna_nagrada_01.pdf
S spoštovanjem!
Spoštovani,
Odločba o pritožbi mora biti izdana in vročena stranki, brž ko je to mogoče, najpozneje pa v dveh mesecih od dneva, ko je organ prejel popolno pritožbo. Če je pritožba nepopolna in jo pritožnik po pozivu dopolni, začne teči rok za izdajo odločbe tedaj, ko organ prejme dopolnitev pritožbe.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
po opravljeni poklicni rehabilitaciji vam, po naših informacijah, ne pripoada denarno nadomestilo.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
s statusom iskalca zaposlitve še ne pridobite avtomatsko pravide do denarnega nadomestila. Ko se vam ta pravica izteče, do nadomestila ne boste več upravičeni.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
Vaš odgovor ( 25. 2. 2015 ) sem malce zamudil, najlepša Vam hvala zanj. Mislim, da se nismo povsem dobro razumeli ; jaz namreč ne prejemam nobenega nadomestila od nikogar, oz. nobenega denarja . Živim z partnerko, ki ima nekaj premoženja, vse pa je pisano najo , ker je tudi njeno. Zaradi moje bolezni pa si ne morem prislužiti nič denarja.Klinični psiholog mi je zapisal, da se bom , če se kdaj bom, zelo težko opomogel. Komisija , ki me je pregledala pred poklicno rehabilitacijo pa meni isto.Po 4x lažji kapi se mi je življenje povsem obrnilo na glavo. Začel sem dobivati močne epi napade zaradi tega tudi močna zdravila. Prosim svetujte mi kaj naj naredim. Hvala Vam za vaš čas in odgovor. Lepo Vas pozdravljam.
Spoštovani,
spraševali ste po denarnem nadomestilu po opravljeni poklicnio rehabilitaciji in na to vprašanje smo vam tudi odgovorili.
Za več informacij o vaših pravicah se obrnite na ZPIZ.
S spoštovanjem!
Spoštovani! Pred osemindvajsetimi leti sem imela prometno nesrečo. Šla sem na telesno ocenitev, dobila sklep, da imam okvaro 5.stopnje, , iz razdelka A 50%, razdelka B 30%, skupno 60% in denarno nadomestilo vsak mesec. Lansko leto mi je ortopedinja predlagala delavnik po štiri ure dnevno, šla sem na invalidsko komisijo in mi ni odobrila, je pa določila pogoje za moje delovno mesto in s tem sem bila ob zaposlitev, ker firma ni imela delovnega mesta zame (samo sedeče – v proizvodnji). Iz ministrstva za delo somi odobrili odpoved invalidu. Sedaj sem na zavodu, imam ga še 13 mesecev. Po izteku naj bi se prijavila na zpis. Sem se informirala in dobila informacijo, da imam status invalida lll. kategorije šele od lanskega leta ko sem bila na komisiji. In s tem 60% inv pokojnine. Sedaj pa me zanima ali nimam status že od ocenitve telesne okvare pred 28.leti. Potemtakem bi dobila 80% i. pokojnine. Ali tista ocenitev ( s tem priznan dodatni dopust in vse pravice invalida v službi) ni pomenila kot izvedenski mnenje danes. Namreč invalid (levo stopalo imam prekinjen živec in šepam) sem postala že leta 1986 in ne šele lansko leto ko sem bila na izvedenskem mnenju pri IK. Upam,da sem bila vsaj približno razločna, da me boste razumeli. Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni, Mira
Spoštovani!
Predlagamo vam, da se glede vašega vprašanja obrnete na ZPIZ.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni, sem invalid 3.kategorije s krajšim delovnim časom 4 ure na dan od decembra 2014.Delodajalec mi je dal pogodbo o zaposlitvi 6 dni v tednu po 4 ure to je 24 ur na teden oz.104 ure na mesec.Iz zpiza dobim pokojnino za polovični delovni čas 80 ur na mesec.Zanima me ali lahko kot invalid delam več ur kot vsi ostali to je 40 ur oziroma168 ur na mesec.Kam naj se obrnem za pomoč pri reševanju tega? L.P.
Spoštovani!
Priporočamo vam, da se obrnete na ZPIZ, ki vam bo lahko podal natančne informacije glede vašega vprašanja.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.