Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek invalidska upokojitev

invalidska upokojitev

Sem brala, da moraš imeti za invalidsko upokojitev tretino delovne dobe. Se pravi pri petdesetih vsaj 10 let delovne dobe. Se v to šteje tudi doba,ko si bil nezaposlen, prijavljen na zavodu in si si plačeval 58 evrov. Bi bila vesela, če mi kdo zna odgovoriti. Lep dan vsem.

po novem gre delovna doba proti 40 letom, tako da bo malo več. Mislim, da je osnova 15 let.

Kar si si sam plačeval, ni delovna doba, ampak pokojninska doba z dokupom.

Kar si si sam plačeval, ni delovna doba, ampak pokojninska doba z dokupom.[/quote
Potem se to ne šteje v leta, ki so potrebna za upokojitev. Za invalidsko jih je treba imet vsaj tretino. Recimo star si 45 let. Zbolel si za rakom, si se zdravil. SEdaj si nezaposlen. Imaš sedemlet delovne dobe, si bil v službi. Šest let si si plačeval po 58 evrov mesečno. Imaš dovolj dobe, da ti zaradi zdravstvenih razlogov priznajo invalidsko pokojnino.

[/quote]

Iskreno dvomim, da z ozdravljenim rakom dobiš invalidsko upokojitev, jih poznam kar nekaj in velika večina jih hodi vsaj za 4 ure še vedno v službo, nekateri celo za 8 ur.

Več o pogojih http://www.zpiz.si/cms/?ids=content&inf=328

PS – Za čas, ko smo si plačevali sami, kot kaj naj se šteje (plačevanje po ZPIZ, ZPIZ-1), pa je vložena tožba na ESČP.

[/quote]

Iskreno dvomim, da z ozdravljenim rakom dobiš invalidsko upokojitev, jih poznam kar nekaj in velika večina jih hodi vsaj za 4 ure še vedno v službo, nekateri celo za 8 ur.

PS – Za čas, ko smo si plačevali sami, kot kaj naj se šteje (plačevanje po ZPIZ, ZPIZ-1), pa je vložena tožba na ESČP.[/quote]Hvala ti za odgovor. Kako pa sedaj štejejo to plačevanje. Gre to k dobi, da po kakšnem čudežu dobiš pokojnino. Kako se pa šteje čas, ko si prejemal denarno nadomestilo iz zavoda. Sem ravno dobila odgovor, da s službo ne bo nič. Pobrala pošto in evo. Se trudiš bit vesel,pa vsak dan dobiš po glavi. .

Berem na strani ZPIZa pa mi ni prav jasno. Sem očitno funkcionalno nepismena. Barca ti ponavadi znaš razložit ,da se razume. Kot že zgoraj sprašuje. Se čas nadomestila iz zavoda šteje k potrebnim letom za pokojnino. Kakšna bo zaradi nizkih vplačil je jasno. Sploh bo zaradi malo let službe. Pa leta plačevanja delovne dobe, se štejejo k dobi za invalidsko penzijo. Zanima me invalidska. Dajo služba plus nadomestilo iz zavoda plus plačevanje let , skupaj leta, ali kako. Vem, da je zmedeno. Bi bila pa hvaležna, če kdo, da odgovor. Sem klicala na ZPIZ pa ne dobim veze.

PS – Za čas, ko smo si plačevali sami, kot kaj naj se šteje (plačevanje po ZPIZ, ZPIZ-1), pa je vložena tožba na ESČP.[/quote]Hvala ti za odgovor. Kako pa sedaj štejejo to plačevanje. Gre to k dobi, da po kakšnem čudežu dobiš pokojnino. Kako se pa šteje čas, ko si prejemal denarno nadomestilo iz zavoda. Sem ravno dobila odgovor, da s službo ne bo nič. Pobrala pošto in evo. Se trudiš bit vesel,pa vsak dan dobiš po glavi. .
[/b][/quote][/quote]Lahko kdo odgovori. Sem brala naevropa dona, pa mi ni jasno. Danes tudi glava ni čisto prava. Prosim res za odgovor.

Še enkrat vas prosim,za odgovor. Tole štetje mi res ne gre.

Čas prejemanja nadomestila na zavodu se šteje v normalno pokojninsko dobo, čas, ko si je nekdo plačeval sam, pa po sodbi US ne.

Hvala Barca.Ko si si sam plačeval se pa šteje nič, ali kaj.Se pravi, da je ta čas ničen.

Hvala Barca.Ko si si sam plačeval se pa šteje nič, ali kaj.Se pravi, da je ta čas ničen.[/quote]

Trenutno se to šteje kot doba z dokupom, ne kot redna doba, tako je odločilo Ustavno sodišče in zato je vložena tožba prek Evropskim sodiščem za človekove pravice (saj je bilo po starih ZPIZ zakonih, pred ZPIZ-2, ta čas enakovreden in ne bi smeli razveljaviti nečesa za nazaj).

Diagnoza rak dojke pri 46 letih: kemoterapija, operacija (izrez tumorja + bezgavke), obsevanje.
Normalno delam dalje, ne razmišljam o invalidski upokojitvi, niti delni. Upam, da se hudič ne vrne in da bom lahko delala in opravljala delo, ki me veseli vse do 65 leta (lahko pa tudi kakšno leto dlje).

Tudi sama sem se zdravila za rakom, dvakrat. Obakrat sem se pozdravila. Prvič je bilo se pred nastopom službe, tako da o kakšni invalidski upokojitvi niti ni bilo govora. Ko sem se zdravila drugič, pri 41 letih, bi z zdravstvenega stališča morda celo že imela pogoje za upokojitev na 4 ure. A ti povem, da je finančno invalidska penzija z malo delovne dobe takšna mizerija, da si je rajši ne zeli. Jaz sem se rajši spravila skupaj in spet delam na 8 ur. Imam pa bolj intelektualno delo, kaksnihbtezkih škatel pa res ne bi mogla predstavljati cel dan.

Invslidsko upokojitev ti bo komisija odobrila le v primeru, ko je tvoje zdravstveno stanje takšno, da trajno nisi sposobna delati. To ni nekaj, kar ti pripada zaradi hude bolezni, za katero si se zdravila. Koliko delovne dobe potrebuješ, pa ne vem.

Ne vidim drugega
izhoda iz situacije. Sem ostala brez zaposlitve, nimam dohodka. če bi imela invalidsko bi bilo vsaj nekaj.Sem bila za določen čas, pred tem sem bila brez zaposlitve. Ta čas sem si plačevala, pa vidim, da brez pomena. Sem pa vseeno nabrala več kot tretjino potrebne delovne dobe. Danes sem ćisto na tleh. Cel dan že računam, berem. Sem Imela pa operacijo, rekonstrukcijo, kemo, biološka in obsevanje. Ko nekako končaš zdravljenje se vsi problemi vsujejo nate.

Hvala Barca.Ko si si sam plačeval se pa šteje nič, ali kaj.Se pravi, da je ta čas ničen.[/quote]

Naj ti Barca razloži. Eno je delovna doba in drugo je pokojninska doba. Pokojninska doba je samo pomoč pri doseganju številke 40. Ne poznam pa 15 in ali 25.
Pri recimo 37 delovnih letih in 3 pokojninske je skupaj 40 in lahko se upokojiš.

Naj ti Barca razloži. Eno je delovna doba in drugo je pokojninska doba. Pokojninska doba je samo pomoč pri doseganju številke 40. Ne poznam pa 15 in ali 25.
Pri recimo 37 delovnih letih in 3 pokojninske je skupaj 40 in lahko se upokojiš.[/quote]

Lahko se, vendar so odbitki za vsak mesec, ki manjka do 65.leta starosti, maksimalno 18{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} in odbitek je trajen.

Tudi jaz sem imela operacijo, obsevanja in kemo najprej na eni dojki, kasneje pa odstranitev, kemo in kasneje rekonstrukcijo na drugi strani, pa brez težav vsakič naredim obdobni zdravniški pregled na medicini dela. Tako da če nimaš v konkretnih trajnih zdravstvenih problemov, ni dobro računati na invalidsko upokojitev. Poznam pa gospo, ki je imela precej manj terapij in operacij kot jaz, pa je invalidsko upokojena na 4 ure, ker ima velike težave z otekanjem roke po odstranitvi bezgavk.

Prosim ali mi lahko kdo odgovori! Imam 23 let delovne dobe in sem ze 14 let prijavljena na zavodu za zaposlovanje.Prejemam invalidsko nadomestilo kot invalid III.kat.Zanima me ali se ta doba na zavodu pristeje k delovni dobi in koliko moras biti star,da te avtomatsko invalidsko upokojijo.Stara sem 55 let,dvakrat operirana na hrbtenici.Hvala za odgovor.

Odgovor na objavo uporabnika
cemaz, 11.05.2019 ob 10:22

Prosim ali mi lahko kdo odgovori! Imam 23 let delovne dobe in sem ze 14 let prijavljena na zavodu za zaposlovanje.Prejemam invalidsko nadomestilo kot invalid III.kat.Zanima me ali se ta doba na zavodu pristeje k delovni dobi in koliko moras biti star,da te avtomatsko invalidsko upokojijo.Stara sem 55 let,dvakrat operirana na hrbtenici.Hvala za odgovor.

Bivakiranje na zavodu se ne šteje v delovno dobo.

Invalidi se glede delovne dobe upokojujejo po enakimi pogoji kot neinvalidi.

Poskusi z javnimi deli, ki upopštevajo tvoje zravstvene omejitve. De facto nisi zaposljiva, do upokojitve pa imaš še kar nekaj let.

New Report

Close