Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute investicija v prihodnost

investicija v prihodnost

ker že nekaj malega varčujem za pokojnino – dodatni pokojninski stebri in kljub temu ta po izračunih ne bo bajna….sem se odločila, da v manjšem mestu kupim eno ali dvosobno stanovanje max. 8.500.000 SIT in vzamem pri banki, kjer sem komitent kredit na 20. let (Banka Celje).
Moja netto plača je 220.000 SIT, služba za nedoločen čas in privarčevano imam samo 600.000 SIT.

Kupila bi še letos! Sem Vam zdi to dobra investicija, glede na to, da bi stanovanje dajala v najem in bi tako pokrila 2/3 kredita. Obrok kredita pa nekaj čez 50.000 SIT oz. max 240 evrov.

REs je, da bo banka imela vpisano hipoteko, zanima pa me ali imam dovolj lastne udeležbe.

Vaše mnenje?

Pozdravljeni!

Investicija v nepremičnino je tako kot vse ostale investicije tvegana. Lahko vam dela celo minus. V pripravi je nov zakon o davku na premoženje v katerem naj bi bilo napisano, da bodo bila stanovanja v katerem ne živimo posebej obdavčena. Zvišal naj bi se tudi davek na promet z nepremičninami. Občinki stanovanjski skladi in stanovanjski sklad RS gradijo ogromno stanovanj.

Vse to so dejavniki, kateri lahko uplivajo, da cena stanovanjem pada. Vendar to ni nujno, je pa tudi težko napovedati, kaj se bo v prihodnosti dogajalo.

Ko boste oddajali boste plačevali davek in še zvišuje vam dohodnonsko osnovo. Če oddajate na črno vas lahko kdo prijavi in plačate kazen. Ali ste prepričani, da boste dobili najemnika, ki bo pripravljen plačati primerno ceno. V praksi se marsikje tudi dogaja, da najemnik naredi več škode, kot plača. Dogaja se tudi, da ne plačujejo, ven pa tudi nočejo iti. Ven ga lahko spravite le po sodni poti, ki je pa pri nas zelo dolga.

Ne smete pozabiti tudi na stroške, ki jih kupite skupaj s stanovanjem. Položnice boste dobili vsaki mesec in njihov znesek ni majhen.

Nočem vas prestrašiti, vendar je tudi na to potrebno pomisliti. Naložba v stanovanje je bila do sedaj najvarnejša naložba z 10 % letno rastjo. Ponekod je najemnina pokrila celoten obrok. Kaj bo v prihodnje pa nihče ne ve? Vse je odvisno od nove zakonodaje in potez vlade RS, kateri pa ni cilj, da se stanovanja dražijo.

Moje osebno mnenje je, da obstajajo druge elegantnejše naložbe.

Naložba v nepremičnino je pa zelo smiselna, če jo dobite poceni in je na zelo tržno atraktivni lokaciji, (kot npr. središča mest, turistični kraji ipd.) kjer je pričakovati, da cena ne bo padla ampak rasla. Lažje tudi dobite najemnika, pa še cena najema je višja.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

New Report

Close