Investicija večje količine denarja
gfkldpčč, 04.04.2022 ob 12:57
Polde 378, 04.04.2022 ob 11:48
Peter444, 04.04.2022 ob 10:59
1/2 v delnice, ki izplačujejo dividende
1/4 v stanovanje za oddajo,
1/4 v zlato
Po tej formuli nisem zapravil niti 1€ od tega miljona, mi pa že naslednji dan začne nositi denar
Delnice so tvegana naložba, sploh v današnjem času, ko ti Covid neumnost, vojne in podobno lahko vse hitro obrnejo na glavo. Mogoče raje večino v sklade in manjši del v delnice.
Zlato je ok na daljši rok zaenkrat ali kakšna druga kovina.
Stanovanje pa čisto odvisno od lokacije in stanja. Dajanje v najem danes ne prinese veliko denarja. Stroški so pa lahko visoki, tako zaradi obnove, nesreč, zavarovanj, davkov, itd.
:=== V delnice ne, v sklade pa. Kaj pa misliš, da je v skladih? Štruce kruha? :))
Skladi so veliko bolj stabilni, kot posamezne delnice…
Peter444, 04.04.2022 ob 11:53
Ja saj se ne gibajo vse delnice vedno skupaj v isto smer. Prejšnja leta je prosperiral tehnološki sektor, ki zdaj tone. V preteklih letih so surovine stagnirale, zdaj letijo v višave. Treba se je znati it to igro in slediti trendom.
Tesla se je odbila 30 % od dna v dveh tednih. Kdor je to kupil …
MartinRam, 04.04.2022 ob 13:00
Skladi so veliko bolj stabilni, kot posamezne delnice…
Ampak če je stanje tvegano, ni v njih nobenega profita. Kot je povedano zgoraj – išče se delnice in panoge, ki so podcenjene. Kakšen ETF sklad že, ampak glavni profit se dobi takole. In z malo soli v glavi je bilo jasno, da bo šel energetski sektor gor. Ta je tehnološki precenjen, se je pa tudi na veliko govorilo.
OpaOpa, 04.04.2022 ob 13:29
Preko katerih podjetij pa bi šli vlagati v delnice, sklade, varčevanja, itd.?
V Sloveniji jih je kar nekaj (Ilirika,…), seveda so tudi v tujini, a niti ne poznam katere so najbolj znane firme?
Nobenih slovenskih, ker so predragi. Imaš cel kup spletnih platform, kjer je skoraj zastonj.
fopćsa, 04.04.2022 ob 13:34
Nobenih slovenskih, ker so predragi. Imaš cel kup spletnih platform, kjer je skoraj zastonj.
Kateri recimo, da so varni?
Jaz vlagam mesečno v Triglav sklade, kjer sem izbral nekaj kombiniranih skladov in sem kar zadovoljen z učinkom v zadnjih dveh letih. Žal zadnje mesece vse skupaj zelo stagnira oz. celo pada, vojna je naredila svoje.
Sam bi imel z 1M denarja kar problem. Po svoje je to toliko denarja, da bi bilo škoda, da ničesar ne spremeniš v življenju in samo nalagaš, šparaš in umreš bogat. Če ne drugega bi povzročil mogoče menjavo službe za nekaj, kjer bi užival bolj ali se celo lotil česa svojega. Mogoče odreši ženo od slabe službe, da se lahko loti česa boljšega, itd.
Moja ima recimo veliko zdravstvenih problemov, operacij za seboj in bi ji izredno ustrezalo biti recimo pol leta dol, da se res zrihta, neha živcirat, sprehaja psa in enostavno uživa, ter se zdravstveno/psihično pobere.
S tem bi izjemno pridobila celotna družina. Pa si ne moremo privoščiti, saj izgubimo 1/2 denarja, ona ne ve, če se bi še lahko zaposlila nazaj, itd., itd.
Z 1M na računu bi sigurno žena dala odpoved in se zrihtala, kot sem napisal gor. To bi bila investicija vanjo.
Ostalo bi nalagal pazljivo. Verjetno v sklade preko slovenskih podjetij (zaradi varnosti), mogoče kakšna nepremičnina, da držiš nekaj v roki, zlato in druge kovine, itd. Jaz nimam želodca, da bi dnevno gledal koliko sem izgubil na delnicah in podobno. Zato tudi verjetno nikoli ne bi naredil 2M iz 1M. Žal.
Od kod ideja, da so slovenski skladi varnejši od tujih? Ampak dajmo najprej razpucat – ti govoriš o vzajemnih skladih, ki so zaradi vseh provizij davek na neumnost, jaz pa o direktnem vlaganju preko spletnih platform – v delnice in ETF sklade. Nikakor vzajemne – predrago!
ETF-ji zahtevajo vlagateljski pristop
Medtem ko vzajemni skladi omogočajo tako vlagateljski kot varčevalni pristop z varčevalnim načrtom, so ETF-ji omejeni na izključno vlagateljski način, ki je primeren za nekoliko izkušenejše vlagatelje.
Kakšno plemenitenje neki – tole še inflacije ne dosega.
Ena od prednosti vzajemnih skladov je namreč prav varčevanje z varčevalnim načrtom v obliki rednih mesečnih vplačil v izbranem znesku, kar je primerno za ljudi, ki želijo varčevati in plemenititi privarčevana sredstva na kar najpreprostejši način.
fopćsa, 04.04.2022 ob 15:03
Od kod ideja, da so slovenski skladi varnejši od tujih? Ampak dajmo najprej razpucat – ti govoriš o vzajemnih skladih, ki so zaradi vseh provizij davek na neumnost, jaz pa o direktnem vlaganju preko spletnih platform – v delnice in ETF sklade. Nikakor vzajemne – predrago!
ETF-ji zahtevajo vlagateljski pristop
Medtem ko vzajemni skladi omogočajo tako vlagateljski kot varčevalni pristop z varčevalnim načrtom, so ETF-ji omejeni na izključno vlagateljski način, ki je primeren za nekoliko izkušenejše vlagatelje.
Kakšno plemenitenje neki – tole še inflacije ne dosega.
Ena od prednosti vzajemnih skladov je namreč prav varčevanje z varčevalnim načrtom v obliki rednih mesečnih vplačil v izbranem znesku, kar je primerno za ljudi, ki želijo varčevati in plemenititi privarčevana sredstva na kar najpreprostejši način.
Vlaganje v delnice in ETF sklade preko raznih spletnih portalov (kateri so zaupanja vredni?) zahteva precej znanja, sreče in večkrat hitre roke. To se gre lahko nekdo, ki ima več miljonov in mu je tak način še dodatni hobi ali pa ima dobrega posrednika, ki dela zanj.
Da bi pa nekdo svoj edini miljon razpršil med delnice in ETF sklade, ter vsakodnevno panično gledal grafe, kupoval/prodajal in na koncu upal na nekaj procentov, če sploh…je pa čista neumnost. Prenevarno, s polno luknjami in zankami.
Zato se tudi mnogi raje odločijo za potencialno nižji donos in sklade preko Slo ponudnikov.
Kaki miljoni, ne se hecat. To lahko dela vsak, ampak moraš vsaj približno vedeti kaj delaš. Drage stroške in povprečne donose slovenskih skladov lahko vzameš kot ceno za neznanje. Vsak ima čas vsaj 1 uro dnevno viseti na fb in si pustiti prati možgane na pop tv. Če se ta 1 ura dnevno investira v znanje, si kmalu dovolj podkovan, da se lotiš investiranja in sprejemaš rizike, ki ti ugajajo. Jaz sem se točno na taki način lotil tega. 2 leti sem študiral kripto in delniške trge, makro trende, kako borze funkcionirajo,… Začel z malim, prešaltal na vedno večje zneske. Se naučil navigirati v tem svetu financ. Danes sem pozicioniran tako, da bolj kot bo vojna divja, več bom profitiral. Sem ravno računal danes svoj donos. V 1.5 leta se je moje imetje več kot podvojilo. Ekspozijo je rast doživela z začetkom vojne. Torej jaz sem dokaz, da se vsak ki nima o tem pojma, to lahko gre, če se je pripravljen učiti.
Invest101, 04.04.2022 ob 15:16
Vlaganje v delnice in ETF sklade preko raznih spletnih portalov (kateri so zaupanja vredni?) zahteva precej znanja, sreče in večkrat hitre roke. To se gre lahko nekdo, ki ima več miljonov in mu je tak način še dodatni hobi ali pa ima dobrega posrednika, ki dela zanj.
Da bi pa nekdo svoj edini miljon razpršil med delnice in ETF sklade, ter vsakodnevno panično gledal grafe, kupoval/prodajal in na koncu upal na nekaj procentov, če sploh…je pa čista neumnost. Prenevarno, s polno luknjami in zankami.
Zato se tudi mnogi raje odločijo za potencialno nižji donos in sklade preko Slo ponudnikov.
:))) Saj nima smisla. Vlaganje še nikoli ni bilo tako preprosto kot zdaj. Ampak okej, ti že veš.
krneki 728, 04.04.2022 ob 10:00
kaki 15% inflaciji a si ti nor! letna inflacija je med 2 in 5%.
če je delovna doba 40 let in zaslužiš/ali ti ostane 1000€/mesec
potem je to 480 mesecev x 1000€= 1/2 MIO €
se pravi, če dons dobim 1MIO in če nisi mlajši od 40 let, se vsedeš dol in vsak mesec zapraviš 1000€. kolikšen % upokojencev ima dons po 1000€??
Letna inflacija je med 2% in 5%? Resno?
Zanimivo, da si 10 let nazaj dobil Golfa za 13k eur, danes je 23k. Pa to je samo eden izmed pokazateljev.
Pa ni to samo tvoj problem. 90% ljudi ne razume ekonomije – zato so reveži.
Namesto da 2h preživijo na FB/instagramih/mon-ih, bi raje ta čas investirali v finančno izobrazbo.
Potem ne bi nihče več pisal takih nebuloz, kot je: vlagajte v sklade in zlato. Tisti, ki vlagajo tja bodo ostali revni.
GOODLIFE, 04.04.2022 ob 18:09
Letna inflacija je med 2% in 5%? Resno?
Zanimivo, da si 10 let nazaj dobil Golfa za 13k eur, danes je 23k. Pa to je samo eden izmed pokazateljev.
Pa ni to samo tvoj problem. 90% ljudi ne razume ekonomije – zato so reveži.
Namesto da 2h preživijo na FB/instagramih/mon-ih, bi raje ta čas investirali v finančno izobrazbo.
Potem ne bi nihče več pisal takih nebuloz, kot je: vlagajte v sklade in zlato. Tisti, ki vlagajo tja bodo ostali revni.
Večina, ki so vlagali v delnice, bitcoine in ostale variante so enako revni, le hitreje.
Več kot imaš, več boš vložil v varne naložbe in se igral z bolj nevarnimi z manjšim delom (ki bo še vedno višji od večine).