IR paneli izkušnje
Jaz. 56m2 veliko stanovanje. 2 spalnici, osrednji prostor in kopalnica. Imam jih 3m. V kopalnici na 23 st. Osrednji prostor 21 stopinj, spalnica 18 in otroska soba 20 stopinj. Mi smo zelo zadovoljni. Prijetna toplota, konstantna temperatura. Ze v prvih 3m smo pri kurjavi na m.prihranili cca.50 €. Realno pa se bo videlo, ko bomo ogrevali celo sezono.
To je nekako tako,kot bi te grelo sonce. Prve dni je nenavaden občutek, ko pa se navadis je pa super.
Nam jih je montiralo znano podjetje iz Mb. Glede na ceno in kvaliteto najbolj konkurencni. Gospod je prisel, izmeril prostore, povprasal o oknih, izolaciji, zeljeni temperaturi.
Toplo priporočam.
Ti mores biti pa zelo zafrustrirano bitje, ker isces neke teorije zarote. Bodi preprican/a, da je v Mb.vec podjetij,ki se ukvarja s tem.( tiping, ea elektronika, ekosen, dom in ogrevanje itd.) Ce bi hotela komu delati reklamo, bi napisala naziv podjetja, pa ga nisem.
Pisem o lastnih izkusnjah,ki so zaenkrat pozitivne. That’s it.
Mi imamo 80m2 in ogrevanje preko toplarne. Najvišja letošnja položnica je bila manj kot 70€, dve po 50€ in recimo zadnja okoli 30€ (za marec), pa ogrevamo in ne šparamo kaj dosti, ker smo vsi radi bolj manj oblčeni, v kratkih rokavih, pa še mene rado zebe.
Če ste vi privarčevali 50€ na mesec za ogrevanje 56m2, ja hudiča koliko vas je pa prej stalo gretje????
Mi imamo 80m2 in ogrevanje preko toplarne. Najvišja letošnja položnica je bila manj kot 70€, dve po 50€ in recimo zadnja okoli 30€ (za marec), pa ogrevamo in ne šparamo kaj dosti, ker smo vsi radi bolj manj oblčeni, v kratkih rokavih, pa še mene rado zebe.
Če ste vi privarčevali 50€ na mesec za ogrevanje 56m2, ja hudiča koliko vas je pa prej stalo gretje????[/quote]
Jah, ogrevanje na plin – cisterna. Brez pretiravanja invisokih temperatur cca.70 na mesec. Sosedi se vec.
Če ste vi privarčevali 50€ na mesec za ogrevanje 56m2, ja hudiča koliko vas je pa prej stalo gretje????[/quote]
Imate srečo. Pri nas nimamo pozimi nikoli več kot 20 stopinj, pa pride vsaj 120 evrov na mesec (unp). Izolacija OK.
Težko verjamem, da neka odrasla oseba nima popolnoma nobene predstave o tem, koliko kaj stane in je prepričana, da tako, kot je v njihovem stanovanju, velja za celotno Slovenijo.
Jah, ogrevanje na plin – cisterna. Brez pretiravanja invisokih temperatur cca.70 na mesec. Sosedi se vec.[/quote]
Uf, plin, vem, da je drago! Znanci se ogrevajo na plin, prav tako cca 80m2, faj varčujejo, pa ne pridejo pod 100€ na mesec.Drugi znanci so pa prešli s plina na toplarno in so čist hepi 🙂
Pa se ni dalo, da bi šli na toplarno?
Smo tudi v bloku in razmišljamo o alternativnem gretju, ki ne bi bilo vezano na toplarno ali elektriko. Ne za vsak dan, ampak za slučaj, da se kaj zgodi… Plinske bombe so predrage, kaj drugega uporabnega pa nam še ni padlo na pamet.Najbolje bi bilo kaj na drva, ampak žal je to možno samo v starih blokih, ki imajo za to primerne dimnike.
Nehajte s temi paneli.
Preizkušeno in sem vrgla ven. Neuporabno, elektrika je vse dražja. Pod njim ne moreš stati, ker se počutiš kot piščanec v valilnici. Boleti začne glava.
Ta štorija o segrevanju predmetov, ja seveda, pri vsakem ogrevanju se najprej segreje ogrevalno telo, nato se segreje zrak, no razen pri klimi. Ko sem prodajalca vprašala, če mi bodo pocrkale rože, ker so le predmeti se je le muzal brez odgovora.
Daleč najprijetnejša toplota je od peči na drva, kamina, potem po moji izkušnji talno gretje in klima. Ostalo so triki trgovcev. Le vprašajte se zakaj ogrevanje s paneli pri nas pravzaprav ni dovoljeno! Dovoljeni so le kot sekundarno ogrevanje!
Najbolj varčno ogrevanje na elektriko je s toplotno črpalko.
Panelov ti ne priporočam, tako kot so ti zgoraj povedali, zaradi tega ker te bo zeblo v vse dele telesa, ki ne bodo izpostavljeni direktno panelu. Če ne želiš toplotne črpalke in se želiš ogrevat na elektriko, je najbolje kupit električne radijatorje. Investicija je nižja kot v panele, nikoli te ne bo zeblo, pa še premočene čevlje in oblačila pozimi boš imela kje posušit, kar pri panelih ni mogoče. Ne nasedaj neumnostim kot so IR paneli.
” Ko sem prodajalca vprašala, če mi bodo pocrkale rože, ker so le predmeti se je le muzal brez odgovora.”
Bravo in fenomenalno. Iskreno ti čestitam za ta odgovor!
IR paneli 2000€ in pokurijo 20 kWh na dan.
Trije kaloriferji 150€ in pokurijo 20 kWh na dan.
Oboji v dobro izolirani hiši.
To je vsa umetnost priučena na podlagi osnovnošolske fizike.
Slabe izkušnje z IR paneli imajo samo ljudje, ki so kupili od podjetja, ki se stem profesionalno ne ukvarjajo. Če kupiš 400w panel za 20m2 bo toplo samo poleg panela, saj se ne morejo segreti stena, tla. Samo v tem je težava. Paneli so lahko odlična investicija ali pa tudi najslabša. Vse je odvisno od podjetja in tudi kupca, ki špara pri investiciji. Kupujte raje od podjetja, ki se z IR ogrvevanjem ukvarjajo profesionalno, kajti drugače se lahko zgodi, da ne boste zadovoljni. So pa na tržišču tudi IR paneli slabe kakovosti, ki so na nek način hibridi in ne IR paneli
NE! V glavo je vroce, v noge zebe.
Nikoli ne bi imel gretja na IR panele.[/quote]
Tole zdaj izpade, da govoriš na pamet in ni kaj preveč koristen nasvet.
Močno odsvetujem IR panele. Smo imeli 14 dni v pisarnah takšno “ogrevanje”. Vse nas je zeblo in bolela glava. S tem, da je vse skupaj porabljalo več kot 12000W – neprekinjeno, ker termostat nikoli ni dosegel prave temperature.
Vse skupaj smo potem ugasnili in nam je 2000W kalorifer za 10€ bolje ogrel prostor kot pa neuporabni IR paneli.