Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek IR paneli za ogrevanje, ima kdo izkušnje

IR paneli za ogrevanje, ima kdo izkušnje

Dan, dan.

Zanima me ali ima kdo doma dodatno ali stalno ogrevanje z IR paneli – infra rdeče sevanje.
Razmišljam o tej zadeve in ne bi rad kupil mačka v žaklju, saj veste kako je z prodajalci in zastopniki, vsak hvali svoje.

Zanimajo me izkušnje iz prve roke, kako se IR paneli obnesejo, funkcionalnost in kasneje strošek
ogrevanja ?

Morda ima kdo kakšno drugo idejo ugodnega ogrevanja na električno energijo.

IR paneli so v prodaji že nekaj desetletij. Ampak ker imajo toliko pomanjkljivosti, se v tem času preprosto niso prijeli. V teh letih pa se je marsikaj spremenilo. Če so se takrat otroci v šoli še morali naučiti toliko fizike da so jim bile te stvari jasne, danes temu ni več tako. Danes jim doma mama zvečer naredi ličen plakat in ima otrok fiziko 5. Ob tako evidentnem pomanjkanju osnovnega znanja je trg postal meka stotin prodajalcev, ki so začeli prodajati meglo, zavito v posrebren celofan. Ali če skrajšam – IR je čudovito dopolnilno ogrevanje, ki pride v poštev ob točno določenih vremenskih razmerah, ali pa v hišah, ki so narejene strogo z upoštevanjem VSEH najnovejših dognanj na temo ogrevanja in izolacije. Vse ostalo pa je bullshit. Ker ali boš ob hudi zimi zmrzovala, ali pa zapravila za ogrevanje celo premoženje. Vedi, da je elektrika – dolgoročno gledano – daleč najdražji tip ogrevanja.

Da, verjetno bolj za dodatno ogrevanje, sicer se sme na elektriko le dodatno ogrevati, zakon je tak.

Zgolj zanimivost, za 50 m2 sem izračunal stroške kurilnega olja in stroške dveh variant porabe elektrike, pri elektriki sem dodal 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} več porabe kot obljublja proizvajalec. Izračun je pokazal 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} manj denarja v enem mesecu v prid električne energije, če zanemarim nakup ogrevalnih naprav.

Čisto preprosto računanje, za kurilno olje plačamo sedaj toliko, elektrike porabim trenutno toliko.
Greš na stran ponudnika električne energije, vtipkaš zdajšnjo porabo in porabo recimo 800kw več kot običajno, sistem izračuna mesečni strošek nove porabe.

Kolikšen strošek elektrike si naračunal? Tudi jaz razmišljam o IR panelih in imam podobno kvadraturo kot ti.
Drugače pa ignoriraj zakon, ki zapoveduje elektriko kot dodatno ogrevanje. Sigurno veliko ljudi ogreva samo na elektriko.

90€ mesečno x 6 mesecev

Imamo stanovanje veliko 60 m2. Ogrevaomo prostore z ir paneli na stropu. Kupil sem jih pri firmi Ekosen v
Mariboru. Paneli so 750 W v vsakem prostoru je termostat. Za zdaj je super še bolj bom lahko ocenil na
koncu zime. Imam 7 panelov. Zmontiral sem si ji sam.

mami

Mi smo nabavili panele že spomladi, ogrevati pa smo začeli s 1.oktobrom. Temperatura je drugačna od centralne kurjave, bolj prijetna, kot bi te božalo sonce.
Moram povedati, da živimo v pritličju stare hiše (debelina sten malo manj kot 1m) in smo imeli ob deževnih obdobjih mokre stene. Sedaj tega nimamo, res pa je da še ni prave zime.
Prej me je skos mrazilo, saj smo imeli visoko stopnjo vlage v prostorih. Sedaj lahko cel večer sedim brez jopice, pa tudi od stene mi več ne oddajajo hladnega zraka. Prej smo kurili nafto in bolj ko smo kurili, bolj so stene kondenzirale. Zdaj tega ne opažam.
V kopalnici, ko stopim izpod tuša ni več vse zarošeno, stene in ogledalo, tla vse je suho.
Kakor sem videla po števcu, bom ta mesec plačala 60,00 € več, zaradi panel. Nafte bi pa sigurno pokurila 100 l, ali pa še kaj več.
Imamo 73 kvadratov bivalne površine in imamo panele konstantno vključene na 22 stopinj. Ko se gremo tuširat pa kopalnico pojačamo na 24 stopinj, ob hladnih dneh pa tudi ostalo kvadraturo na 23 stopinj.

Evo par informacij iz prve roke.

Imamo pa panele Vitalheizung in firma Nuvision d.o.o. korektno vse lepo opravi.

Pozdravljeni, ima morda kdo kakšen nasvet za izbero IR panela za dogrevanje otroške sobe cez noč v mislih imam IR penel. Zadeva je sledeča, otroška soba je velikosti 12m2, je v samem kotu 2 zunanji steni in sicer kotni v neizolirani stavbi debelina zunanje neizolirane stene stene 0.5m višina stropa 3,3m torej, v sobi že imamo radiator z etazno centralno kurjavo (ki kadar centralna deluje zagotavlja dovolj toplote) vendar se ponoči centralna zaradi avtomatike izključi ter je soba zaradi omenjenega za kakšno stopinjo bolj ohladi ter daje občutek (da je hladno) zaradi sevanja mrzlih sten ceprav temperatura ne pade pod 20. V mislih imam IR panel z termostatom ki bi se ponoči sam vključil po potrebi, ima morda kdo že kakšno izkušnjo ali morda nasvet? Odločitev za IR panel sicer zato ker ima tudi po dosedanjem branju razpoložljive literature na splošno tudi pozitivne učinke na zdravje ter nekako pripomore k manjši vlagi v prostoru in stenah.

sam nimam pomislekov panel da ali ne, seveda da zanima me kakšen bi bil najbolj primeren, ker je izbira dokaj pestra, predvsem pa moc panela ter po moznosti tak ki se ne pregreva preveč, pa saj novejsi naj bi bila taki, nekako se odlocam med 600 in 800 W zaradi visine stropa pa morda celo 1000W. Kot ze rečeno temperatura ne pade pod 20 stopinj tako da bi panel med 24 in 05 uro samo dogreval da ostane temperatura med 20 in 21 stopinj. So pa vsa mnenja dobrodošla tudi negativna seveda
Ja veliko sem premišljeval o tem vendar ni računice da 13 kw peč dela ponoči samo zaradi enega radiatorja in seveda poleg radiatorja greje tudi dnevno sobo. Etažna centralna je namreč sistem kamin na pelete v dnevni sobi 2kw vključno z priklopom na CK ostali 11kw kar pomeni 6 radiatorjev. Tako da menim da bi bil nek enostaven dodaten vir ogrevanja ponoči v otroški sobi čisto primeren, res še se najbolj ogrevam za rešitev IR panel na stropu, razmišljal pa sem tudi o neke vrste kamnitih IR penelih, ki nekako tudi akumulirajo toploto, morda nisem bil dovolj razumljiv rad bi samo da se znebimo občutka da je hladno v sobi, pa v resnici ni še enkrat ponavljam temperatura ne pade pod 20, menim da po informacijah s katerimi razpolagam bi IR panel lahko ublažil ta učinek da je hladno.

ssvet, vem da je malo pozno, samo upam lahko da boš videl vprašanje..
Kako ste rešili zadevo, ste nabavili IR panele? Imamo zelo podobno situacijo glede ogrevanja in me zanima kako se vam je obneslo. Hvala, lp

Mi smo imeli 2 IR panela v spalnici za doogrevanje v prehodnem času in ko smo imeli dojenčka,
+ zrak ni suh, grejejo se stene in ne zrak
Montiral jih je mož.

Uporabljam IR žarnico za gretje piščančkov. Piščančki zadovoljni.

Veliko sem prebrala o IR panelih, eni trdijo, da je poraba minimalna, drugi, da je astronomska.

V glavnem, dejstvo, da je za mojo situacijo edina varianta pač električno ogrevanje. Zdaj imam navadne ploske električne radiatorje, vendar bi zaradi prostorske stiske (garsonjera) dala stropne panele. To je tudi edini razlog, da bi šla v to. Ker je stanovanje majhno, ravno obubožala ne bom zaradi stroška elektrike. Za zdaj me drži nazaj edino ogromna naložba v nakup. Radiatorji so v primerjavi s tem res malenkost, delajo brez posebnega vzdrževanja, se ne kvarijo, saj je to preizkušena in stara tehnika, ter grejejo kolikor toliko v redu.

Jaz bi ga pa enega uporabljala v več prostorih. Ali ga je možno samo nasloniti izmenično na steno različnihi prostorov?Ali ga je potrebno obvezno montirati?

V ta namen so premični IR paneli na kolesih. Pred parimi leti so jih v Hoferju imeli v akciji. Za dogrevanje je super.

Gre se za to, da sem najemnik v starejšem stanovanju in sem shrambi našla IR panel, ki nima nobenih pripomočkov za montažo niti ni na koleščkih. Samo kabel in stikalo. Sedaj pa razmišljam, da bi ga npr. naslonila na zunanjo steno v spalnici ob radiatorju oz. ob radiator. Je pa dimenizije ca. 60 x 50 cm.
Ali ga je možno položiti samo na tla in seva navzgor? Sem pač čisti laik glede tega.

New Report

Close