IRAN

kako v Iran ? S svojim vozilom ali letalom? Predvidevam da drugo! na letališču dobiš vizo če imaš povratno karto do 30dni!Ne najemaj vozila brez šoferja:Razdalja 1000 km stane 120 USD ! Notranje avionske proge primer Esfahan-teheran enosmerna karta za enega 30 USD!Pravil vožnje ni!Vozijo noro/ doli sem bil s svojim motorjem / !Država popolnoma varna, ženski turisf mora biti zakrit do dlani in gležnjev, obraz se lahko vidi brez las-ruta!!!!Hrana dobra , podobna turški v mestih ogromno iranskih fast-fudov in picerij!!? Hoteli in hostli od 15 do 200 USD na noč. Po izbiri.Higiena-po lastni naravi, iranci so čisti !voda pitna povsod-imajo izvirov na miljone!
Tista pravila glede oblačil so precek+j bolj ohlapna
http://www.pbase.com/marko_p/iranke&page=all

Iran,
kdor ga ne okusi, ne ve, kaj zamuja. Sicer je že 7 let od tega, ampak vseeno.
Ljudje res noro prijazni, vedno ti pomagajo, brez dabi kaj hoteli od tebe (nas je en model vozil par ur-mi smo mislili, da je taksist, a ni bil-potem pa ni hotel nicesar v zameno).
Prevozi so bili smešno poceni-recimo letalo približno 1000 km za 4000 SIT takrat, taksi za 150 km je stal 6 dolarjev na avto (vsak po 1,5 $ :), vlaki s spalnikom tudi poceni, nekje sem takrat preračunal, da vlaki in avtobusi stanejo podobno, in sicer cca 1 SIT/ km. Vozijo pa noro, to je pa res. teheran pravi prometni kaos
Bivaš lahko v različnih rangih (takrat od par dolarjev na noč naprej), še najbolj pa se ti splača koga spoznat in potem prespiš pri njih ter tako spoznavaš njihovo kulturo ipd…
Iranci so čisti ljudje, voda je bila pitna tudi sredi Teherana…
Pa kar veliko lepih stvari je za videt, predvsem mesta esfahan, Yazd, Shiraz, tudi Teheran, Mashad, Tabriz, Bam…

Samo še ženski pogled na oblačenje. Res je, da ni treba, da si pokrita čisto od glave do peta. Oblačila naj bodo ohlapna, da ne izzivas prevec s postavo. Ruta je lahko zelo tanka, lasje se lahko vidijo. Vendar pa sem novembra obcasno pod to opravo kar pošteno preklinjala vročino. Zlasti me je motila ruta v zaprtih prostorih in pr jedi. Ampak se preživi in je vredno potrpeti, ker ostalo odtehta. Vsekakor pa nikoli ne bi šla v Iran poleti. Pa avta po Teheranu tudi ne bi vozila (še kot peška nisem obvladala scene).

Na nekem forumu sem odkril, da je možno urejati vizo za Iran prek interneta.
http://www.key2persia.com/visa.htm
Če ti slučajno rata kaj več zvedeti o vizah bi te prosil, če lahko objaviš.
Lp