ISDN modem
Ali moraš imeti za uporabo ISDN modema obvezno ISDN telefonski aparat ali gre tudi preko navadnega telefona?
Zdaj imam navaden modem preko analogne telefonske linije 56K.Ker sem kupil nov modem z dvema linijama 128kb/s me zanima, če lahko modem samo zamenjam ali moram zamenjati tudi telefonski aparat?
Pa prosim za resne odgovore ,ker to niso ravno poceni stvari!
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljen Franjo,
ali odgovori kdaj niso bili resni na tem forumu. Odvisno pač od teme in zastavljenega vprašanja.
ISDN modema ne moreš upoprabljati z analogno telefonsko linijo.
Navadnega tel. aparata pa ne z ISDN linijo, razen s posebnim adapterjem ali Gigaset centralo, kar pa je draga rešitev.
Običajno je ena ISDN linija namenjena za povezavo z netom, druga pa za pogovore. Obstaja tudi varianta, da oba kanala izkoristiš za internet. V tem primeru pogovori najbrž odpadejo, pa tudi povezava zna biti nekoliko drazja.
Ostale podrobnosti ti bodo verjetno odgovorili tudi drugi. Odvisno, kaj vse te bo še zanimalo. Kakšen modem pa si kupil? Zunanji ali interni?
LP tajfun
Kupil sem zunanji modem, vendar si nič ne morem začeti z njim, ker nimam ISDN aparata.
Če si kupil ISDN modem, potem potrebuješ tudi ISDN linijo. Na Telekomu lahko zamenjaš navadno linijo za ISDN že za 22.000 Sit , poleg linije ISDN pa v paketu dobiš tudi vrvični ISDN aparat Eurit33. Pa še na štiri obroke ti dajo. LP Harry
P.S. Kateri modem pa si kupil? (firma ,oznaka)
Kupil sem Stollmann TA-PP2.
To se pravi ISDN linija vključno z aparatom stane okoli 22000SIT ali ti aparat zaračunajo posebej?
Sedaj imam navadno telefonsko centralo na katero so priključeni trije navadni telefoni.Ali bom lahko, če bom kupil ISDN linijo te aparate še vedno uporabljal vključno z ISDN aparatom?
Kaj vse vsebuje ISDN paket?Jaz modema namreč ne rabim, potrebujem samo ISDN telefonski aparat.Nekateri pravijo, da paket vsebuje čisto vse od modema do aparata, s kabli,…
Lahko dobiš različne pakete.
V enem je samo linija + aparat, drugi je linija + aparat + modem
tretji najdražji pa ima brezvrvični aparat + modem + možnost priklopa starih analognih naprav (stari telefoni, fax)
Se pravi v najcenejši varjanti dobiš samo linijo in aparat brez modema, vendar ne boš mogel uporabiti svojih starih telefonov
Franjo, stopi do najbližje Telekomove enote in se dogovori, kaj pravzaprav še rabiš. Če nudijo samo pakete vključno z modemom, ga pač vzemi in modem komu prodaj. Gotovo pa se da govoriti le za zamenjavo obstoječe analogne linije za ISDN, upam da so toliko fleksibilni.
Glede starih telefonov sem ti že odgovoril, da se lahko posloviš od njih. Tudi na lokalno centralo najbrž lahko pozabiš.
Ena varianta za uporabo starih aparatov je dokup posebnega vmesnika, cena je kar zasoljena. Druga varianta je nakup SIemensove Gigaset ISDN centrale, ki omogoča priklop analognega telefona ali faksa. Dvomim pa da bi zadeva brezhibno delovala, če bi na ta vhod (ali na poseben adapter) priključil svojo sedanjo centralo… Odvisno od izvedbe centrale in same ISDN linije.
Skratka zadevo ti morajo do konca speljati strokovnjaki Telekoma, ki znajo biti tudi neprijazni, znajo svetovati le eno od možnih variant, navadno najdražjo. Ovce je pač potrebno striči, saj veš. Od tebe in od tvoje seznanjenosti je odvisno, kakšno frizuro boš izbral.
Še tole: na nekaterih enotah se že da dogovoriti, da ob menjavi linije ohraniš obstoječo tel. številko, vendar moraš to zahtevati ob naročilu, sicer ti jo bodo kar zamenjali z novo.
Pozoren bodi tudi pri izbiri morebitnega ISDN aparata z brezžičnimi slušalkami, nekatere variante so resnično precenjene. Pozanimaj se še pri kakem zasebnem ponudniku tel. opreme, npr. Telefon Trade v Kranju.
Koliko si pa plačal zanj? LP Harry
Kolikor sem uspel razbrati iz tvojih postov potrbuješ ISDN linijo, aparate želiš obdržati stare, modem ISDN že imaš. V tem primeru kupiš tisti paket za 22.000 kjer dobiš poleg še aparat ISDN, ker se ti ne splača vzeti ISDN linije brez aparata, ker ni bistveno cenejša, torej dobiš aparat zraven skoraj badava. Za uporabo stare centrale in starih aparatov pa boš moral dokupiti še omrežni zaključek NT+2AB, ki stane 29.900. Če ti NT+2AB crkne, te ne boli glava, ker ga Telekom zamenja na lastne stroške, ker NT v vsakem primeru ostane last Telekoma. Tistih 29.900 je samo plačilo storitve, ki se plača pri priklopu. Najboljše pa je, da se obrneš oz. odideš na najbližjo Telekomovo enoto ali Teletrgovino, kjer ti bodo prijazni uslužbenci svetovali kaj je zate najboljše. LP Harry
8000 SIT
Forum je zaprt za komentiranje.