išias
Lepo prosim vse, ki ste že kdaj imeli išias, da mi natančno opišete začetek bolečin, koliko časa so trajale, kam so segale in kako so vas pozdravili.
Gre namreč za to, da me boli stegno, zdravnik pravi, da je išias, vendar me v hrbtenici in križu prav nič ne boli.
Sem tudi reden rekreativec, veliko kolesarim (star sem 38 let) in imam občutek, da me boli stegno od kakšne druge poškodbe in ne od išiasa.
Jaz menim, da ni išias, doktor pravi, da je.
Hvala za vaše izkušnje.
Evo, čisto sveže izkušnje, me je zagrabil 10 dni nazaj.
Bolečine so se začele v desni ritnici in se širile po stegnu,kolenu, mečih , do gležnja. Hrbtenica tudi mene ni nič bolela. Za en dan sem obležala,
jemala sem tablete 3 dni in sem bila k sreči že boljša, tako ,da sem šla v službo po petih dneh.Zdravnik mi je dal tudi vaje za sproščanje in jačanje
in napotnico za slikanje hrbtenice.
Pri zdravniku sem morala narediti par posebnih gibov, da je ugotovil, da je išias. Recimo v leže dvig noge do kota 90 stopinj – z bolečo nogo ni šlo brez bolečin.
Zdaj pa hodim k bioenergetiku.
Kadar mene zagrabi, me vedno boli v spodnjem delu križa, potem gre pa bolečina čez ritnico v stegno. Lahko pa boli tudi kakšen drug del noge. Odvisno je od tega na kateri živec ti “išias” pritiska. Tako nekako je bilo meni razloženo. Pomaga, če se raztegneš (vsaj meni). Jaz se grem ponavadi obešat na kakšno plezalo. Ali pa kašen alternativec, da te naravna, seveda če si upaš. Pa telovadba- vaje za išias. V zdravstvenem domu ti pa itak ne pomagajo – če te ful boli, te našopajo z injekcijami in dajo na fizioterapijo- kjer si pa na vrsti jasno takrat, ko te že zdavnaj ne boli več.
Začetek v križu, pred 11 leti ( zdaj 31), postopno v stegno, kot da bi šlo po tanki žici, pa vse do pete.
Bolečina je bila v zagonih, težko sem se prepognila, trajala pa je kar nekaj tednov.
Kasneje se je še ponavljalo, bolečina v križu ni bila vedno prisotna.
Zdravljenje; počitek, včasih je pomagala protibolečinska terapija s tabletami, včasih pa so bile potrebne injekcije.
Če te zanima še kaj pa vprašaj
Če te po nogi “šiva” je to išias. Kot je bilo že povedano, kar nekaj časa traja, vsakemu pa pomaga drugo. Mene ni bolela samo noga ampak me je bolel tudi križ, to se mi zdi hujše, saj sem komaj hodila. Pomagalo mi je kopanje v toplicah, notranji bazen. Pomaga trše ležišče, zato sem tudi kupila dormeo in odkar ga imam (trkam!) me išias še ni zgrabil.
Tudi mene je doletel išias, predlani.
Najhujše bolečine (ki so jih že ostale opisale), so bile ponoči in ležati sploh nisem mogla. Zdržati pa se je dalo v sede ali stoje.
Začelo pa se je z bolečino v stegnu, ki je po nekaj mesecih napredovala po celi nogi in v delu kolčnega sklepa, da se niti sklonit nisem upala zaradi bolečin. Bolečin v križu ni bilo.
Navsezadnje sem morala na protibolečinsko terapijo k zdravnici, doma sem delala razgibalne vaje in bolečina je ponehala.
Ugotavljam pa, da se zdaj spet pojavlja. Ne v sicer hudi obliki, napoveduje se pa.
Lp.