Italijanska (soška) fronta
Kako so Srbi postali Bolgari, 26.02.2025 ob 13:35
Bitka pri Asiagu: Italijanska vojska 172 bataljonov, 850 topov. Avstro-ogrska vojska 300 bataljonov, dva tisoč topov. Zmaga Italijanov.
In potem so jih pregnali do reke Pivae, daleč na njihovo ozemlje. Če italijani ne bi imeli pomoči tujcev, bi bila fronta kmalu končana in bi živeli le od Rima navzdol .
Avstroogrski in nemški vojski ne morem dati višjo oceno od 2. Podobno je bilo tudi v Drugi svetovni vojni. Popušili sta vse pomembne bitke, tudi takrat, ko sta imeli številčno prednost. Lep primer je Brusilova ofenziva v katero je sodelovalo 1,8M (61 divizij) ruskih in na drugi strani 2,5M (80 divizij) nemških, avstroogrskih in osmanskih vojakov. Nemci in Avstrijci niso dobri vojaki.
Italijani so spušili celo v Afriki proti bušmanom s sulicami.
Sem nekoč poznal enega Italijana iz Rima. Takrat so imeli obvezno služenje vojske, vendar si lahko podal ugovor in služil civilno. To je moj znanec tudi izkoristil. Pa so ga kolegi zafrkavali, če ni dovolj desca za vojsko.
Njegov odgovor me je nasmejal: “Le zakaj bi služil vojsko? Saj smo itak v vsaki vojni tepeni.”
Prva srbska prostovoljska divizija, ki se je borila v Romuniji, je imela velike izgube, predvsem zaradi dejstva, da so ji poveljevali nepismeni in nesposobni oficirji bivše avstroogrske vojske, ki so bili slovenske in hrvaške narodnosti ter so predstavljali kar petinpedeset odstotkov njenega poveljniškega kadra.
Tudi v galicijski bitki je avstroogrska vojska brutalno poražena. Milijon do 1,2 milijona Rusov porazilo milijon Avstro-Ogrov in to tako da je 50% vse avstrijske žive sile na Vzhodni fronti bilo uničeno do konca.