iz bruto je neto…..
Izračunaj si. Zakaj bi morali drugi namesto tebe?
Bruto 660,00 je neto 474,92 (brez dodatka za minulo delo in brez upoštevanja dodatne olajšave pri dohodnini)
Ker pa manj kot bruto 763,06 ne smeš dobiti, bo tvoja plača izračunana iz tega zneska, to je 542,36 neto
+ malica 6,12 na dan (najvišji znesek, ki ni obdavčen) x 22 dni (povprečno delovnih dni mesečno) = 134,64
skupaj neto izplačilo + malica = 677,00
A ne, kolk sem jaz dobra :))))) Ampak samo zato, ker me malo hormoni… ostala pred kratkim brez službe, zdaj se pa nikakor še nisem ujela v vsakdanji ritem človeka, ki ima ves dan časa.
Malica NI plača, niti ni njen del. Plača je bruto – neto, malico tukaj enostavno odmisli, ker nima čisto nobene veze s plačo.
Bruto-neto se da izračunati na spletu. Delodajalec ne sme izplačati manj kot minimalne plače, zato je to, o čemer pišeš, najbrž osnova, potem pa še gor dodatek za delovno dobo. In bo skupaj najbrž ravno minimalka. Malica pri izplačilu minimalne plače nima prav nič.
Znesek malice se pa razlikuje od delodajalca do delodajalca, zato tisti izračun zgoraj po idealnih 6,2 EUR/dan raje ignoriraj.
Torej je najbolje počakati prvo plačo ter videti kako stvari stojijo. Da se ne držimo kot pijanec plota pisanega.
Torej če razumem – z vsemi dodatki za delovno dobo mora biti teh zajamčenih 763€? i mi logično, zame bi bilo logično, da na zajamčeno padejo potem dodatki. Bomo videli, vsekakor pa malo je, še vedno pa bolje kot nič!
Manj kot minimalno ti ne smejo izplačati, lahko pa ti na pogodbi piše manj.
To v praksi pomeni, da ob morebitnem povišanju plače za 10 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ti še vedno ne boš prilezla do minimalne, torej se zate izplačana plača ne bo spremenila, tisti z osnovo npr. 800 eur pa bo ob 10 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} povišanju dobil 880 eur.
Samo še nekaj bi te opozorila. Zajamčena plača ni minimalna plača. In ja, vsi dodatki, kot so minulo delo, pa stimulacija in podobno, so že všteti v minimalno plačo 763 eur bruto.
Ja, logično bi bilo tako. Vendar ni tako. Izplačano moraš dobiti minimalno plačo, ali je to z vsemi tvojimi dodatki ali ne, pa žal ni predpisano.
In ne rabiš čakati na prvo plačo. Za to sedaj veš, koliko bo. Za malico in prevoz pa lepo vprašaj delodajalca ali pa kakšnega sodelavca, koliko je. Pa si preračunaš in voila, imaš znesek.