Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek iz dag v gram

iz dag v gram

Lepo bi prosila za pomoč.

8 dag je koliko gramov?

Najlepša hvala.

80 gramov… 1dg je 10 gramov.

Stric Google ni presprical osnovne sole.

nas so učili v enotah dkg (dekagram) in ne dag.

od kdaj te spremembe?

V receptih se izraz dag namesto dkg uporablja ze par desetletij.

Kaj pa v negospodinjstvu?

Tega pa ne vem.

Takole si lahko zapomniš:

8 dekagramov = ? gramov
8 desetgramov = 8deset gramov (80 gramov)

Najbrž se hecate.

Mene so v osnovni šoli (v 80-ih letih)učili da je oznaka za dekagram dag. Oznaka dkg se je res prej uporabljala, ampak dk ni standardna predpona za osnovno enoto gram.

Za maso se pa v gospodinjstvu un negospodinjstvu in povsod drugje uporabljajo enake enote!

No, jaz sem srednjo šolo zaključila leta 1977, pa smo uporabljali še dkg – torej?

No torej – če že od leta 1977 tega “dejstva” nisi spoznala ali opazila, je ta podatek za tvoje življenje popolnoma nepomemben in lahko mirno živiš dalje brez njega ..

Torej očitno to pomeni, da ne priznavaš novih znanj, ali kaj želiš povedati? Pravim, da je oznaka standardna že dovolj let, da bi to lahko sprejeli.

Da pa oznake za enoto veljajo enako v gospodinjstvu in negospodinjstvu, ste se pa verjetno učili tudi leta 1977.

Moj odgovor se je nanašal na tvoj post, Papageno. Če ti pa ni jasno, kaj sem hotela s tem povedati, je pa tvoj problem, ne moj:) – to velja tudi zate, Milenca…..

V Jugoslaviji je mednarodni sistem enot stopil v veljavo s 1. januarjem 1981, ko je stopil v veljavo Zakon o merskih enotah in merilih (Ur. list SFRJ št. 13, 2. 4. 1976).

Preko 30 let se že uporablja dag namesto dkg.

1 dag= 10g torej 8 dag =80g 😉

Če greš v štacuno, te vsaka trgovka razume, če narošis 10 dek, ali 10dag ljubljanske in četrt kruha za terenski sendvič. Tako, da gre tudi brez fakultete in doktorata.

Zavsak slučaj sem poklical 10 letno vnukinjo in ji postavil enako vprašanje. Pravilen odgovor je izstrelila v sekundi.
Bentiš, a ste nekateri hodili v kakšno šolo???

FDV

New Report

Close