Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Iz jagod rastejo dolga stebla z listki. Kaj z njimi?

Iz jagod rastejo dolga stebla z listki. Kaj z njimi?

Spomladi sem kupila nekaj sadik večrodnih jagod. Posadila sem jih v korita in bogato obrodila. Zdaj se sem ter tja še najde kakšen cvet, so se pa pojavila dolga stebla, ki rastejo navzdol (sorte teh jagod niso viseče). Na njih je samo nekaj malih listkov, cvetov nobenih. Sprašujem se, kaj storiti s temi stebli? Najraje bi jih kar porezala, glede na to, da na njih ni nobenih cvetov. Torej rastlina vso energijo in hranila vlaga v ta stebla. Morda tudi zato ni več nobenih cvetov. Tako si jaz nekako laično razlagam situacijo. Če je to res, pa ne vem.

Kaj vi mislite?

Rastlina žene mladike.

Odrežeš in posadiš.

Tako se jagode razmnozujejo naprej. Ce zelis vec jagod, vitice pustis, sicer jih odrezes, ker gre dolocen del energije osnovne rastline njim.

Tako kot so že napisali. Ta dolga stebla ob listkih potisneš v zemljo in bodo na zakopanem mestu pognale korenine iz katere se bo razvila nova rastlina (sadika), ki bo potem obrodila.

Kot povedano zgoraj: odlociti se moras ali zelis vec jagod za jesti ali vec jagodnih rastlin v vrtu. Ce zelis vec jagod za poletje, odrezi poganjke in jih posadi. Ni garancije, da se bodo prijele, ker se nimajo razvitega koreninskega sistema. Ce zelis vec jagod za naslednja leta, kar je priporocljivo, glede na to, da rodna doba jagode traja okoli 3 leta, prav tako posadi te poganjke, a jih ne odrezi, dokler ne pozenejo svojih korenin. Ker jih dez hitro izpuli, jih je dobrro pritrditi s kaksnimi hakeljcki ali poganjek obtezis, dokler se ne ukorenini. Mama jagoda zato ne bo rodila toliko jagod, kot bi jih lahko.  Jaz ponavadi pustim del jagod, da odzenejo nove poganjge, pri drugih poganjke odstranimi. Tako vzgojim nekaj novih jagod in imam hkrati jagode za jesti.

Ker pises o poganjkih, imas verjetno jagode, ki po malem rodijo celo sezono. Ko se bodo poganjki ukoreninili, jih bos odrezala, mamo jagodo pognojila, bo pozno v sezoni obrodila nekaj jagod.

Obstaja tudi druga vrsta jagod, ki obrodi le na zacetku sezone, a takrat veliko. Te so bolj primerne za marmelado, ker je vec plodov naenkrat. Vendar ta vrsta jagod bolj redko naredi poganjke z mladici ali celo nikoli.

New Report

Close