Iz mesta na vas
Na faksu delam seminarsko nalogo. In ker drugace ne poznam nikogar, ki bi mi pri tem lahko pomagal, bi prosila vsakega ki se najde v spodnjih besedah, da mi pise.
Rada bi dobila odgovore od oseb, ki so ziveli v mestu (vecjem mestu) in so se iz bloka preselili v hiso na obrobje. Zanima me zakaj ste se tako odlocili? Ali je temu botrovala cena? Ste zeleli ziveti v naravi ali stran od hrupa? Vas voznja na delovno mesto nic ne moti? In vsi – ce bi svobodno izbirali, brez omejitev, kje bi raje ziveli – v mestu ali na podezelju? Zakaj? Ali se zavedate da s tem, ko se vedno vec ljudi seli na obrobje, ko je vedno vec cestnih povezav, da se s tem tudi unicuje narava katero imamo tako radi? Kako drugace skrbite za naravo in okolje?
Hvala vam vsem ze v naprej za odgovore in dobro voljo 🙂
Ti si pa sigurno iz mesta :). Mi smo se pred tremi leti preselili iz mesta na vas in ti moram povedati, da niti približno ni primerjave med mestnim življenjem in življenjem na vasi. Imam dva predšolska otroka, ki sem ju v mestu peljala na “svež zrak”,kot da bi peljala kužke v park. Nabasala sem torbe, flaške, pleničke in prigrizke in se Z AVTOM (!!!- ki mimogrede tudi onesnažuje okolje) odpeljala v park ali pa na igrišče. Tu, na vasi, pa sta otroka lahko cele dneve pred hišo na dvoriču, ko kaj potrebujeta, pritečeta notr, oziroma me pokličeta ven in ni se jima treba vozit z dvigalom v peto nadstropje. Da ne govorim o stalnem nadzoru, ki ga lahko izvajam skozi okno jaz (in moje sosede:)).
Cena na našo selitev ni vplivala, saj nas je hiša in zemljišče okoli nje stala precej več, kot bi nas stalo stanovanje v mestu. Moram pa povedati, da smo se vsi težko navadili tihih noči. Kar pogrešala sem trobljenje trol in cviljenje gum sredi noči.
Vožnja na delovno mesto? Hmmm…delam na obrobju mesta in porabim natanko deset minut manj iz naše vasi do službe, kot prej, ko sem se morala peljati čez celo mesto in vse rdeče luči itd.
Draga Irena, ne boš verjela, ampak tudi na vasi moraš pridobiti lokacijsko dovoljenje in ne moraš postaviti hiške kar sredi idiličnega pašnika ali njivice, tako da zaradi tega si jaz ne bi drznila trditi, da s preseljevanjem iz mest onesnažujemo okolje in otoževati vaščanov, da se zaradi njih veča cestna infrastruktura. Halo?!? Če misliš kdaj diplomirati, se boš pa že morala vzdržati takih komentarjev, sploh če nagovarjaš večjo množico ljudi. Pa dobro, tu je tako in tako vse anonimno 🙂 No, glede tega:Pogljej, ljudje nekje pač moramo živeti. Tudi ekološko osveščeni. Mogoče so zaradi naše hiše položili par metrov kanalizacijskih cevi več, ampak fekalije pa gredo v reke tako od vaških kot od mestnih r…In avtomobile tudi uporabljamo oboji – s tem da na vasi ostanke hrane nosimo na kmetije, kjer imajo prašiče, kar se da skuriti, skurimo, in prav tako imamo postavljene smetnjake za steklo . plastiko itd…
Skratka, upam da nisem preveč naložila 🙂 Veliko uspeha pri seminarski in čimveč sodelujočih ti želim!
Hvala za obsiren odgovor.
V pojasnilo pa sam toliko – to kar sem napisala, so izjave mojih profesorjev…nic se nisem sama zmislila (glede onesnazevanja, krcenja gozdov, večanja cestnih povezav, itd). Jaz na tej temi namrec se delam in jo sele dobro spoznavam.
Sicer pa – jaz zivim ne le izven mesta, ampak na vasi.
Rabim pa podatke o tem zakaj se kdo seli iz mesta (ceprav ce povem iskreno, so mi vsi razlogi vec kot dovolj jasni).
Lep pozdrav!
Dost glupi profesorji, da tako na lahko mislijo. Mislim, da ima prejšnja govornica dosti prav. Edino hrana se ne nosi prašičem, ampak jo odplejejo smetarji enkrat tedensko:)
Forum je zaprt za komentiranje.