Izbira monitorja
Mene pa zanima, ali je monitor LCD res bolj zdrav za oči od klasičnega katodnega. Če pri tem odmislimo EM sevanje, je pomambna kakovost slike in utripanje (frekvenca osveževanja). Slika je pri monitorjih LCD bolj ostra in bolj kontrastna, vendar ali je to tudi dobro za oči? Poleg tega imajo tudi monitorji LCD osveževanje, ampak ne vem, če to pomeni tudi utripanje. Osveževanje imajo zato, ker se slika iz računalnika v grafični kartici najprej pretvori iz digitalnega signala v analognega, v monitorju pa nazaj iz analognega v digitalnega. Dva vmesnika načeloma nista potrebna, vendar večina monitorjev LCD deluje prav na ta način. Kaj je torej boljša izbira za oči – dober 17″ katodni monitor (na primer Samsung 757NF) ali le malo dražji 15″ LCD (Gericom)?
Trenutno imam Samsung 700 NF. Je super. Ostrina, osvezevanje itd. Vendar pa je LCD monitor boljsi (da o prostoru na mizi ne govorim) – tudi za oci, ni pa tako vazna pri LCD monitorjih hitrost osvezevanja. Priporocam kaksno branje revije PC in Mediji na to temo – to o hitrosti osvezevanja sem prebrala tam, kaj vec pa ne vem. Veliko so napisali, denimo pri ocenah LCD monitorjev (kaksen mesec, dva nazaj). LCD monitorji postajajo vedno dosegljivejsi, cena pada. Pricakujemo lahko, da bodo povsem nadomestili obicajne katodne. Seveda se mi osebno zdi vse skupaj relativno. Najcenejsi LCD monitor je menda zdaj dosegel pri nas ceno 90 tisocakov, pa vendar mislim, da je moj Samsung primerjalno boljsi. Za malo drazji LCD monitor pa bi se tehtnica nagnila zagotovo slednjemu v prid.
Živjo.
Najprej se vprašaj kaj boš delal z monitorjem ??
Kakšno video kartico imaš??, Koliko ima Ram spomina ???
Pisal samo besedila, oblikoval tabelce in delal splošno nezahtevna dela.
Ali boš delal z zahtevno grafiko, ali AutoCad sistemom in podobno.
Jaz imam monitor Samsung 950 p plus in Samsungov 17 ” LCD monitor.
Na LCD-ju je osveževalna frekvenca lahko samo 60 Hz, četudi imam “divjo”
video kartico – Radeon ki zmore 120 Hz.
Prednosti LCD-ja:
– malo prostora na mizi
– ne morem postaviti rože na njega in pustiti da se jih zaliva
– po celodnevnem delu z nezahtevnimi programi (ni zahtevne grafike) me oči ne
bolijo
– lahko delam z npr. PainShop Pro-jem brez problema
– nimam občutka migotanja slike
– monitor mi ne segreva okolice
– ima vgrajene zvočnike (no ja neka ropotala) v istem ohišju
– lahko ga pomaknem čisto na rob mize
Pomanjklivosti:
– strahotno me motijo “crknjene” LCD pikice na monitorju
Pomankljivosti “navadnega monitorja”:
– veliike zverina zaseda četrtino mize
– segreva okolico monitorja
– zelo primeren za postavljanje rožic na njega in zalivanje le-teh
– ga ne morem imeti na oddaljenem kotu mize kot LCD
Prednosti “navadnega monitorja”:
– divje vga kartice pridejo do izraza (npr. Radeon)
– delo z AutoCadom je boljše
– npr. zahtevne igrice delujejo lepše in bolj gladko
– refresh je lahko nad 100 Hz
Drugače je pa tako:
Ker je pri nas v računalništvu že dokaj velika konkurenca, je najbolje če
pokličeš v kako računalniško trgovino, ali prodajo in se dogovoriš, da bi si
ogledal 1 LCD in 1 navadni monitor. Potem si pa sam malce oglej zadeve.
Še moje osebno mnenje. Če bi si sedajle kupoval monitor bi si definitivno
kupil LCD monitor. Za mene osebno ima LCD malce več prednosti, kot
pomanjklivosti, čeprav so ta hip malce dražji. Poglej si kake 17″ LCD.
lp
Klemen
pri LCD jih, ni važna več frekvenca, manjša ko je boljša je resolucija, to je ravno v nasprotju, kot pri ekranih z katodno cevjo, ki rabijo čim večjo frekvenco.
Zakaj?
katodna cev, utripa s frekvenčnim zamikom, kar pomeni, da slika dela in je sploh vidna, ker na točno določeno mesto pride zadosti svetlobe, ki pa jo določa elektrika, malo bolj natačno uravnavajo jo kondenzatorji, to je že bolj elektronika.
No in večja ko je frekvenca, bolj je čista slika, ker se tko hitro osvežuje, da ne vidimo nobenih treslajajev in je slika pravimo, čista.
Pri LCD jih pa katodno cev, nadomeščajo tekoči kristali, ki pa niso odvisno od frekvenčnega zamika. Kar pomeni, da samo velikost frekvence ni več pomembna. Kako točno to deluje, bom še naštudiral in kasneje napisal.
Da povem, še zakaj vidimo na TV sprejemnikih, ko snemajo kakšno oddajo in je v ozadju monitor, ki ful skače slika. Ravno zaradi osveževanja. Monitor vedno utripa, vendar naše oko tega ne zazna, ker je frekvenca osveževanja tako hitra, to se pa vidi s kamero, ker kamera snema po koščkih.
Se pravi, da je za oči LCD veliko boljši sploh, če veliko pišete, kajti možgani še vedno zaznavajo tiste tresljaje in ste vedno po dolgem gledanju v ekran s katodno cevjo, čim je slabši, tem bolj utrujeni.
Seveda govorimo tudi o res čisti sliki, ki jo rabimo pri določenih grafikah, zato so za nekatera dela monitorji s katodno cevjo še vedno boljši in čistejši, govorimo o kvaliteti slike in ne o bolj zdravi sliki za oči.
Primerjava je florestenčna luč. Vsi vemo, da ima florestenčna luč na stropu, še en kondenzator, če tisti crkne, ga moramo zamenjati in luč spet dela. No tisti kondenzator nonstop pošilja elektriko v to luč , da skozi gori, se pravi po domače, se polni in prazni. To pa pomeni, da luč vedno vibrira, vendar tako hitro, da naše oči tega ne zaznavajo, zato mislimo, da skozi sveti, zaradi tega smo v takem prostoru dolgo časa tudi utrujeni, pa čeprav nimamo računalnika.
Da uravnovesimo, tako frekvenčno utripanje moramo izničiti to migetanje z navadno svečno lučko. Zato je dobr, da imamo v prostoru s florestenčnimi, tudi navadne žarnice, katerim svetijo “žarijo” nitke, tako se tista moteča migetajoča svetloba izniči in sigurno se počutimo veliko bolje.
Toliko iz bolj laične razlage, če sem kje narobe izrazil, me kar popravite.
Primož
Hvala gospe Rejec in vsem ostalim za odgovore. Sicer ne razumem, zakaj je pri LCD boljša ločljivost, če je frekvenca osveževanja manjša, ampak bistveno je, če je res, da monitorji LCD kljub dvakratni pretvorbi (iz D v A in iz A v D) ne utripajo. Zanimalo me je še, če se oči pri monitoju LCD morda bolj napenjajo, ker je slika drugačna (baje, da tudi prevelika kontrastnost moti). No, ampak verjamem, da je glavni faktor utripanje slike, zato sedaj nimam več dileme pri izbiri monitorja. Lep pozdrav in srečno novo leto.
> Sicer ne razumem, zakaj je pri LCD boljša ločljivost, če je frekvenca
> osveževanja manjša,
kaj ma frekvena osveževanja z ločljivostjo? to sploh nč ni povezan
Zato ker se slika prevečkrat osveži, kar pomeni da nek način matraš monitor zato je najbolje imeti čimmanjše osveževanje.
No, hvala še za to informacijo. Posledica “matranja” monitorja je, domnevam, da točke prej crknejo. Zdaj ga grem pa lahko kupit. 🙂
Igor, Igor ali ga še nisi kupil.
Ja točke resnično crknejo. Samo pri “štacunarju” se pa le pozanimaj, malce
sem že pozabil namreč ko crkne določeno število pikic ti monitor zamenjajo
brez blema, če je seveda še v garanciji.
Malce poglej okoli za kake primerne cene, da ne boš kar nekam “uletel” in
preveč plačal brez veze. Sicer pa monitor mislim da še gre v dohodnino.
Za kateri tip si se pa odločil???
Prav lepo se imej in povej kako se ti kaj obnese monitor.
lp
Kupil ga bom konec meseca, sedaj ni časa ($). 🙂 Verjetno bo kar ta najcenejši, Gericomov z 10% popusta. Se bom pozanimal glede garancije za pikice… Kako pa veš, koliko jih je crknilo – a jih ročno prešteješ? Še enkrat hvala za info.
Jo mislim, da jih kar ročno prešteješ.
Če ti crkne mislim, da npr. več kot 10 (ne me za besedo) ti monitor zamenjajo,
prej se le pozanimaj – je dobro vedeti..
lp
Kolikor je meni znano, naj bi bilo dopustno 5 pik, če jih je več lahko menjaš.
ja sm kupil
15 ” hansol in fujitsu, moram rect zelo zadovoljen, v ponedeljek pa dobim liteon, pada vidimo
primož
A potem boš imel tri LCD monitorje? A gericom je pa preslab zate? Daj, potem pa napiši vtise. Jaz sicer ne delam z grafiko (razen na internetu in za kakšne grafe), buljim pa zelo veliko v to blesavo škatlo. 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.