izbircna
Pozdravljeni,
stara sem 18 let in sem pred letom dni nehala trenirati plavanje, od takrat sem se malce zredila v zadnjico in trebuh, vendar sem na pogled suho. Rada jem zdravo, vendar mi velikokrat zmanjka idej, kaj bi jedla, ker sem bolj vegetarijansko nagnjena. Ne maram svinjsega in govejega mesa, najvec 2x na teden pa jem piscanca in puranje meso, vendar izrecno samo pusto meso,ceprav na teh zivalih redko najdes kaj mastnega,ampak jaz najdem:). Rada imam zelenjavo, sadje, sojo…
Izogibam se ocvrtim jedem kot je pomfri, zrezki,hamburgerji….pa saj niti tega ne maram tako. Najraje imam riz in kaksno solato zraven. Obozujem tudi mlecne izdelke,vendar se mi vseeno zdi, da mama kuha zelo enolicno, vsak teden se vsaj 4 stvari ponovijo in meni kar mine do teka. Je pa tudi res, da je zdrava hrana draga,no zame ne, ampak za moje starse. Starsa si redno kupujeta meso in kar pac jesta zraven, kaksno sojino leko pa jima je ze predrago. Zato vas prosim, da mi daste par nasvetov za pripravo zdravih,zelenjavih jedi. (ne maram kolerabe in avokada).
Hvala
Mojca
živjo,
poskusi z rižotami:
na olju (npr. olivnem) prepražiš čebulo, dodaš zelenjavo (svežo, zmrznjeno, v konzervi), čez nekaj časa dodaž riž (meni je najbolj všeč temni od uncle ben’sa). ko riž postekleni, zaliješ z vodo (lahko dodaš malo goveje kocke – meni to sicer ni všeč, ampak eni jo dodajo) ali juho in kuhaš prb 20 min. Jaz ponavadi dodam še sol, poper, začimbe (bazilika, peteršilj, rožmarin – odvisno od zelenjave) ali če je kriza malo vegete. Aja pozabila: ko čebula postekleni, jo lahko zaliješ z belim vinom.
jaz si, kadar nimam časa, na hitro skuham testenine in napacam kakšno omakico. veliko receptov za testenine najdeš, če malo pobrskaš po starih temah.
dober tek!
Receptov boš našla veliko če malo pobrskaš po internetu,drugače pa je veliko odvisno od tega koliko si pripravljena prispevati – finančno in “storitveno”.Od staršev ne moreš zahtevati da se odpovesta svoji najljubši hrani ali da mama kuha dvojno kosilo.
Veliko stvari se lahko pripravi iz raznih stročnic(fižol,soja,leča,čičerika…),razne čorbe, katerim lahko po želji dodamo drugo zelenjavo in malo začimb-uporabi domišlijo.
Stročnice lako zvečer daš močit v vodo ali celo skuhaš,tako da mami drugi dan olajšaš kuhanje kosila.
Lahko pripravite “matevža”.Dobro skuhan fižol in krompir skupaj zmešaš da je podobno pire krompirju.Starša lahko čez polijeta ocvirke ti pa kakšno zelenjavno omako(npr.paradižnikovo,ki jo lahko pripraviš sama-recept najdeš v vsaki kuharski knjigi).
Če imaš kako babico,po možnosti s kmetije jo povprašaj kaj so jedli včasih in videla boš da je bila tista hrana zelo zdrava (zelje,repa, korenje pač kar je zraslo na domači njivi).
Mislim da se z malo truda lahko s starši dogovorite glede prehrane, tako da bo volk sit in koza cela.
Pa veliko uspehov pri kuhanju.