izbrisani!!!
Odločbe ustavnega sodišča je nujno potrebno začeti spoštovati. Ampak potrebno bi bilo začeti pri večinskem volilnem sistemu, ko je Drnovšek uvedel prakso, da se odločbe ignorira oz. zaobide z ustavnim zakonom. Na podlagi tega “izvirnega greha” so dobili zagon tudi vsi nasprotniki izbrisanih, ki vseskozi porivajo ta ustavni zakon.
Torej :
1. v roku 1 leta uvedemo večinski volilni sistem
2. takoj zatem (ali istočasno) začnemo izpolnjevati odločbo o izbrisanih
ko se je začela vojna v slo, jih je precej podurhalo južneje od slo, pol ko so pa videli, da ni tako hudo, so se prislinili nazaj, zdaj bi pa radi še odškodnino.
vsi so imeli čas, da si status uredijo!
o ustavnem sodišču pa itak imam svoje mnenje! spet bo nekdo obogatel in se režal neumnosti slovenceljnov…. tako kot vedno.
ksantipa, nisem napisala VSI, ampak PRECEJ.
moja mama ve za par takih primerkov. pa tudi po radiu so v tistem času konstantno pozivali k ureditvi statusa, kar jih je precej tudi naredilo.
zato se mi ne zdi prav, da bi pa zdaj nekdo za nekaj, kar bi lahko uredil (še zlasti, če je bil v vojni pro-slovensko nastrojen), zdaj dobival še odškodnino.
Leta 2004 je bil izpeljan referendum o Tehničnem zakonu, ki naj bi uredil pravice izbrisanih. Na njem so volilni upravičenci z 31 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} volilno udeležbo s 94 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} glasovali proti sprejemu zakona – voljo ljudi je treba spoštovat!!!!!
Brez stalnega prebivališča si statusa nisi mogel urediti.[/quote]
Saj ga je imel , kaj tumbaš brez veze. Kako so si pa lahko ostali uredili če bi bilo po tvoje. Ker si v predvidenem roku niso uredili statusa niti niso podali vlog jih pač niso vpisali v nov register. Zakaj so si pa lahko ostalih 170000 tisoč tujcev uredilo takšen ali drugačen status le ti ne???
Lahko. S tem dopolniš sodbo ustavnega sodišča. Zato pa se je tudi trudilo za ta zakon. Problem pa je ta , da ga je treba v parlamentu sprejeti z 2/3 večino.[/quote]
če je res to možno, ne bo problema, sem prepričana in je 2/3 večina zagotovljena!:)[/quote]
Halo, ninej, ja kje pa ti živiš??? Če bi bilo tako lahko potem bi bi bilo to že urejeno a se levaki tega strašno bojijo. Le zakaj hudiča?
ma dej nehej lepo te prosim, če bi bilo res možno spreminjati za nazaj, pa mislim da ni, bi bilo to prav gotovo že sprejeto v Janševi vladi in se bi začelo izvajanje sankcijoniranja vsaj kar se odškodnin tiče. Kar se tiče brisanja, pa nikogar ne moreš izbrisat niti največjega sovražnika in tu bodo morali popraviti krivice za nazaj! In samo zato se gre, odškodnine se bodo itak obravnavale posamično, tako kot zahtevki prihajajo posamično!
ma kaj hudiča ga preskakujem in kaj hudiča ignoriram, trdiš da le leva stran proti, zakaj bi bila proti, če bi se to dalo urediti drugače???
nikomu ni v veselje, da bomo zaradi brisanja iz registra plačevali velike odškodnine, ampak jih bomo, ker so bili ljudje iz registra izbrisani po navodilu nekoga, koga ne vem!!!
seveda so imeli stalno bivališče in to bi morali obdržati neglede ali so si uredili status ali ne, nihče nima pravice nikogar izbrisati iz tega registra, kar je ugotovilo tudi ustavno sodišče. Sploh če pomislim da so jim postavili rok do katerega se morajo odločiti. Predstavljaj si ljudi iz drugih republik, kako so bili izgubljeni in niso vedeli kaj jim je storiti! Tistih zaradi katerih se vsi razburjamo je malo, ker so odšli!
sicer pa dalj časa bomo čakali višje odškodnine bodo! Pa še kakšno noto lahko pričakujemo iz Evrope v zvezi s kršenjem človeških pravic.
Pa kaj hudiča pišeš. Če nebi takrat bil v podjetju ki je imelo večino zaposlenih iz republik bivše juge, njihova izobrazbena struktura pa ni presegala četrte stopnje , bi ti še verjel . Tako pa ne!!!! Lažeš ko to trdiš. Pa seveda , navodilo so ljudje dobili da ne smejo vpisat južnakov. UH..[/quote]
potem mi pa razloži kako se je lahko takšna napaka zgodila!!!:)
Pa kaj hudiča pišeš. Če nebi takrat bil v podjetju ki je imelo večino zaposlenih iz republik bivše juge, njihova izobrazbena struktura pa ni presegala četrte stopnje , bi ti še verjel . Tako pa ne!!!! Lažeš ko to trdiš. Pa seveda , navodilo so ljudje dobili da ne smejo vpisat južnakov. UH..[/quote]
potem mi pa razloži kako se je lahko takšna napaka zgodila!!!:)[/quote]
LJudje si statusa niso uredili. Zakaj, to vejo sami. Nekateri so bili na vojnih območjih kot civilisti nekateri kot vojaki. Nekaj pa jih je takrat bilo v Sloveniji. In če se vsak primer rešuje posamezno lahko ugotoviš kaj je bilo dejansko narobe da se niso uredili dokumenti in se popravijo napake. Nihče ni proti popravi napak. Proti pa smo, da se vsem po vrsti popravi za nazaj četudi je ta sodeloval v vojni proti nam in potem še drugod po bivši jugi. Niso vsi primeri enaki.
Brez stalnega prebivališča si statusa nisi mogel urediti.[/quote]
Saj ga je imel , kaj tumbaš brez veze. Kako so si pa lahko ostali uredili če bi bilo po tvoje. Ker si v predvidenem roku niso uredili statusa niti niso podali vlog jih pač niso vpisali v nov register. Zakaj so si pa lahko ostalih 170000 tisoč tujcev uredilo takšen ali drugačen status le ti ne???[/quote]
IZBRISANI je beseda, ki pomeni izbris iz nečesa. Pa ti teraj po svoje, če ti tako paše.
Saj ga je imel , kaj tumbaš brez veze. Kako so si pa lahko ostali uredili če bi bilo po tvoje. Ker si v predvidenem roku niso uredili statusa niti niso podali vlog jih pač niso vpisali v nov register. Zakaj so si pa lahko ostalih 170000 tisoč tujcev uredilo takšen ali drugačen status le ti ne???[/quote]
IZBRISANI je beseda, ki pomeni izbris iz nečesa. Pa ti teraj po svoje, če ti tako paše.[/quote]
Mi paše.
Da pa vse ne bo tako resno, kopiram odgovor iz 24.ur, ki se sicer nanaša na ujete Slovence v Dolomitih, ki zaradi snega ne morejo domov (revčki:=)
schutzstaffel
12.12.2008, 18:02
slovenci pa imamo težave. najprej štirideset tisoč obrezanih slovencev, potem še tisoč odrezanih! in če dodamo še dvajset tisoč prebrisanih!? nekateri mislijo da je recesija, najhujša zadeva ki nas lahko doleti!!
http://24ur.com/novice/svet/poplave-orkanski-veter-snezni-plazovi.html
potem mi pa razloži kako se je lahko takšna napaka zgodila!!!:)[/quote]
LJudje si statusa niso uredili. Zakaj, to vejo sami. Nekateri so bili na vojnih območjih kot civilisti nekateri kot vojaki. Nekaj pa jih je takrat bilo v Sloveniji. In če se vsak primer rešuje posamezno lahko ugotoviš kaj je bilo dejansko narobe da se niso uredili dokumenti in se popravijo napake. Nihče ni proti popravi napak. Proti pa smo, da se vsem po vrsti popravi za nazaj četudi je ta sodeloval v vojni proti nam in potem še drugod po bivši jugi. Niso vsi primeri enaki.[/quote]
No Boss, nekako tako razmišlja večina mojih znancev – smo 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} za popravo krivic, katerih pa je med temi 18.000 bolj malo – spomin nam še ni opešal in se prav dobro spomnnimo prenekatere nesramne in provokativne izjave o “nekakvom slovenačkom državljanstvu – pa šta vi mislite, ko ste”. Danes pa govorijo drugače, da se jim je zgodila krivica. A bi bilo po mnenju nekaterih bolj prav, da bi vse po vrsti na silo vpisali kot državljane, če tega niso hoteli? Nekdo je rekel, da so bili zmedeni in niso vedeli kako in kaj. Tudi to bi razumela, če ta zmedenost ne bi trajala več let, kolikor časa so pristojni za to pozivali po vseh medijih, naj si uredijo svoj status, sicer bodo nosili posledice, ki so se tudi zgodile.
Najbolj me zanima, če bi napr. mene, ki bi prišla za nekaj časa v Nemčijo hotela ostati za zmeraj, država pustila, da sem kar tam nekje vmes – brez pravno urejenega statusa! A bi mi ponujali državljanstvo? In to kar več let? Ne da dvomim, prepričana sem, da bi me izgnali brez pravice pritožbe!
Če ignoriraš zakone neke države, ti ni mesta v njej! Žal, tako je. Očitno pa si ti ljudje jemljejo pravice nad pravicami vseh državljanov, ki so si stvari uredili pravočasno. Še največjo krivico bodo v bistvu doživeli tisti “južni bratje”, ki so si stvari uredili, toliko let vplačevali v skupno blagajno, sedaj bo šel pa njihov denar za sorojake, ki so kalkulirali in kockali za državljanstvo.
P.s.: Vajglovo delovanje zunaj naših meja pa sploh nima smisla komentirat. Slab občutek ob njem me očitno ni prevaral.
LJudje si statusa niso uredili. Zakaj, to vejo sami. Nekateri so bili na vojnih območjih kot civilisti nekateri kot vojaki. Nekaj pa jih je takrat bilo v Sloveniji. In če se vsak primer rešuje posamezno lahko ugotoviš kaj je bilo dejansko narobe da se niso uredili dokumenti in se popravijo napake. Nihče ni proti popravi napak. Proti pa smo, da se vsem po vrsti popravi za nazaj četudi je ta sodeloval v vojni proti nam in potem še drugod po bivši jugi. Niso vsi primeri enaki.[/quote]
No Boss, nekako tako razmišlja večina mojih znancev – smo 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} za popravo krivic, katerih pa je med temi 18.000 bolj malo – spomin nam še ni opešal in se prav dobro spomnnimo prenekatere nesramne in provokativne izjave o “nekakvom slovenačkom državljanstvu – pa šta vi mislite, ko ste”. Danes pa govorijo drugače, da se jim je zgodila krivica. A bi bilo po mnenju nekaterih bolj prav, da bi vse po vrsti na silo vpisali kot državljane, če tega niso hoteli? Nekdo je rekel, da so bili zmedeni in niso vedeli kako in kaj. Tudi to bi razumela, če ta zmedenost ne bi trajala več let, kolikor časa so pristojni za to pozivali po vseh medijih, naj si uredijo svoj status, sicer bodo nosili posledice, ki so se tudi zgodile.
Najbolj me zanima, če bi napr. mene, ki bi prišla za nekaj časa v Nemčijo hotela ostati za zmeraj, država pustila, da sem kar tam nekje vmes – brez pravno urejenega statusa! A bi mi ponujali državljanstvo? In to kar več let? Ne da dvomim, prepričana sem, da bi me izgnali brez pravice pritožbe!
Če ignoriraš zakone neke države, ti ni mesta v njej! Žal, tako je. Očitno pa si ti ljudje jemljejo pravice nad pravicami vseh državljanov, ki so si stvari uredili pravočasno. Še največjo krivico bodo v bistvu doživeli tisti “južni bratje”, ki so si stvari uredili, toliko let vplačevali v skupno blagajno, sedaj bo šel pa njihov denar za sorojake, ki so kalkulirali in kockali za državljanstvo.
P.s.: Vajglovo delovanje zunaj naših meja pa sploh nima smisla komentirat. Slab občutek ob njem me očitno ni prevaral.[/quote]
Ti sploh veš kdo so izbrisani? Ne to niso tisti, ki niso hoteli sprejet slovenskega državljanstva. Tisti, ali ga še zdaj nimajo in delajo preko delovnih viz ali pa so se ščasoma naturalizirali ali pa so zavedno odšli v svoje matične države.
Svetujem tebi in podobno mislečim, da se dejansko pozanimate kdo so izbrisani.
Informacijo o tem so zelo lahko dostopne in razumljive. Če pa si s takšnimi prepričanji zdravite svoje ksenofobne dušice, potem pa se raje ne pozanimat, ker boste ostali lačni.
Izbrisani so ljudje, ki niso uredili državljanstva ali statusa tujca in so jih zato izbrisali iz evidenc stalnega prebivališča. A je še kakšna druga definicija?
Zakaj pa si niso uredili teh stvari, pa smo tukaj napisali že cele traktate. Če smo zaradi tega ksenofobi, pač smo.
Jaz imam v družini primer človeka, ki je uredil to takoj in drugega, ki je po 25 letih v Sloveniji moral čez nekaj let (ker ni hotel oddati vloge za brezplačno slovensko državljanstvo v roku) delati tudi izpit iz slovenščine. In še vedno si je popolnoma sam kriv, ker pač ni hotel biti Slovenac takrat, ko je bilo ponujeno zastonj in brez pogojev.