izbrisani!!!
Za pridobitev državljanstva se je štelo stanje na dan osamosvojitve.
Ampak ponovno bi opozoril, da v tej zadevi ne gre za izbris (vpis) državljanstva ampak za izbris iz registra stalnega prebivalsva.
Med tema dvema pojmoma je velika razlika.
Izbrisane ni noben vprašal kje želijo živet, ampak so jim dali možnost vzet slovensko državljanstvo, kar sta dve ločeni stvari.[/quote]
megaboy, mislim da nima nobenega smisla, nekaterim pač ne bo jasno nikoli, ker tega enostavno ne želijo!!!:)[/quote]
Uboga država, ki ima take državljane kot sta vidva, ninej in megaboy.
Mi je pa vedno manj jasno, a sta tako tupa, ali se samo norca delata iz sebe in nas vseh!!!
Ja, res nima smisla, žal ste vi bolj glasni, kot tisti, ki naši državi enostavno res ne želimo nič slabega. .
megaboy, mislim da nima nobenega smisla, nekaterim pač ne bo jasno nikoli, ker tega enostavno ne želijo!!!:)[/quote]
Mi je pa vedno manj jasno, a sta tako tupa, ali se samo norca delata iz sebe in nas vseh!!!
Ja, res nima smisla, žal ste vi bolj glasni, kot tisti, ki naši državi enostavno res ne želimo nič slabega. .[/quote]
mik, meni se pa smilite vi, ker ne vidite niti prsta pred seboj, kaj naj zdaj, takrat so ga zasrali, dobili smo tudi že opozorila glede izbrisanih, ustavno sodišče je razsodilo, če ne bo dovolj bo še kakšno drugo, odškodnina pa vsak dan večje, kdo želi dobro Sloveniji vi ali mi???:))))
Ja, res nima smisla, žal ste vi bolj glasni, kot tisti, ki naši državi enostavno res ne želimo nič slabega. .[/quote]
mik, meni se pa smilite vi, ker ne vidite niti prsta pred seboj, kaj naj zdaj, takrat so ga zasrali, dobili smo tudi že opozorila glede izbrisanih, ustavno sodišče je razsodilo, če ne bo dovolj bo še kakšno drugo, odškodnina pa vsak dan večje, kdo želi dobro Sloveniji vi ali mi???:))))[/quote]
Kar se tiče odškodnin pa kot pravi tudi koalicija bodo le te zakonsko omejene, vsaj to.
Ninej, daj umiri se. Kakšne odškodnine, zaboga. Barabam, ki so delovale proti Sloveniji morda? Morali bi jim soditi, po itrem postopku, tako kot so izdajalcem sodili nekoč v polpretekli zgodovini. Vsi, ki so bili lojalni so bili popolnoma enakopravni ostalim državljanom Slovenije. Tudi pošteni “južnjaki” so ostali marsikdaj brez služb, tako kot avtohtoni prebivalci, pa zato še ne zahtevajo odškodnine vsevprek. Tiste zahrbtneže, ki so delali v našo škodo, bi pa ti nagradila. Joj, joj, joj, kakšna krivica.
Ninej, daj umiri se. Kakšne odškodnine, zaboga. Barabam, ki so delovale proti Sloveniji morda? Morali bi jim soditi, po itrem postopku, tako kot so izdajalcem sodili nekoč v polpretekli zgodovini. Vsi, ki so bili lojalni so bili popolnoma enakopravni ostalim državljanom Slovenije. Tudi pošteni “južnjaki” so ostali marsikdaj brez služb, tako kot avtohtoni prebivalci, pa zato še ne zahtevajo odškodnine vsevprek. Tiste zahrbtneže, ki so delali v našo škodo, bi pa ti nagradila. Joj, joj, joj, kakšna krivica.[/quote]
jaz ne, ker jih nisem izbrisala, ja bo pa šlo tudi od mojega denarja, žal! Napake naših politikov vedno plačamo davkoplačevalci!
Če bodo “izbrisan” poslali tja oz. pustili tam kamor sodijo, ne bo treba plačat nobenih odškodnin.
Če bodo ti politiki naredili to neumnost, ki jo napovedujejo, bi pa znalo iti tudi kaj iz mojega žepa, kar je pa mnogo huje kot če bi šlo samo iz tvojega in podobnomislečih.:-)))[/quote]
…cel čas vas spremljam in se POPOLNOMA strinjam s teboj @mik!
Na kozlanje mi gre ob izjavah @ninej in @megaboy-a, saj sploh ne vesta KAJ blebečeta ali pa sta ena izmed njih! Kakšne ODŠKODNINE???!!! Kaj se am blede?
Tule v skrajnem Pomurju in na Primrskem pa ne morejo zagotoviti osnovnih človekovih pravic DRŽAVLJANOM SLOVENIJE, ki imajo TU korenine že stoletja!!
Kdo se požvižga na pravno državo?
http://www.indirekt.si/novice/slovenija/kdo_se_pozvizga_na_pravno_drzavo/118871
Vidim, da vam tile izbrisani delajo mnogo “prglavc”.:-)))
Tudi tale korakajoći gospod iz linka, ima kar veliko dela z izbrisanimi,:-) a ne, mikec?!
mik, ti si pa res razgledan, na vse se razumeš, na vse težave po vsej Sloveniji.:-)
Ma, jaz pa ne vem, kdaj začnejo zjutraj poslanci z delom v DZ, ti gotovo veš, ker si z njihovem delu čisto na tekočem.:-)
Prav zaprav, si široko razgledan.
Po nekaj dneh sem zopet pogledala tukaj. Ti bom namalala še en link, sicer je star že par dni, sem v zamudi. Ampak, ti, teh “rumenjakov” itak ne bereš, bo zate vseeno novica.:-)
Ta fant se mi pa res smili, pa tako je še mlad, kaj ga je zaneslo? To pa ni smešno, žalostno je.
http://www.indirekt.si/novice/kronika/soboski_kaplan_kradel-relikvije/118672
…pa kaka revolucija! Jaz govorim o tem, da se nekateri državljani republike Slovenije morajo peljati čez “TUJE” ozemlje, če hočejo na svoje dvorišče!! Kakšne odškodnine si zaslužijo potem šele oni??!!
Ampak očitno imajo “eni” Slovenijo samo za Ljubljano z okolico in nimajo niti kančka nacionalne zavesti, ker če bi jo imeli vsaj desetino kot jo imajo naši južni sosedje, bi stvari izgledale bistveno drugače (tudi na forumih).
Kdo se požvižga na pravno državo?
http://www.indirekt.si/novice/slovenija/kdo_se_pozvizga_na_pravno_drzavo/118871
Vidim, da vam tile izbrisani delajo mnogo “prglavc”.:-)))
Tudi tale korakajoći gospod iz linka, ima kar veliko dela z izbrisanimi,:-) a ne, mikec?!
mik, ti si pa res razgledan, na vse se razumeš, na vse težave po vsej Sloveniji.:-)
Ma, jaz pa ne vem, kdaj začnejo zjutraj poslanci z delom v DZ, ti gotovo veš, ker si z njihovem delu čisto na tekočem.:-)
Prav zaprav, si široko razgledan.
Po nekaj dneh sem zopet pogledala tukaj. Ti bom namalala še en link, sicer je star že par dni, sem v zamudi. Ampak, ti, teh “rumenjakov” itak ne bereš, bo zate vseeno novica.:-)
Ta fant se mi pa res smili, pa tako je še mlad, kaj ga je zaneslo? To pa ni smešno, žalostno je.
http://www.indirekt.si/novice/kronika/soboski_kaplan_kradel-relikvije/118672%5B/quote%5D
Po tvojem nazivu sodeč , bi predvidevali da si že precej v letih, ampak po slogu pisanja sklepam , da si mlad/a in ti zato moram replicirati.
IZBRISANI zame niso DRŽAVA!! Zame se na državo požvižga tisti, ki je določil odškodnine, ki bodo šle iz mojega in enakomislečih žepov. In mi smo država!
…pa kaka revolucija! Jaz govorim o tem, da se nekateri državljani republike Slovenije morajo peljati čez “TUJE” ozemlje, če hočejo na svoje dvorišče!! Kakšne odškodnine si zaslužijo potem šele oni??!!
Ampak očitno imajo “eni” Slovenijo samo za Ljubljano z okolico in nimajo niti kančka nacionalne zavesti, ker če bi jo imeli vsaj desetino kot jo imajo naši južni sosedje, bi stvari izgledale bistveno drugače (tudi na forumih).[/quote]
nacionalna zavest je lahko eno veliko brame!!!
nič bat, ko bo Hrvaška v Evropi, bodo vse težave z mejami odpravljene!!!
MILU1,
no, naj ti še jaz repliciram.:-)
Tvoje predvidevanje, mlad/a,:-) lahko bi malo pobrskala, pa bi kmalu ugotovila, brez predvidevanja.:-)
Naj ti povem, da sem svoje otroke že zdavnaj, po domače povedano “odcincala”, tudi že pravnuke, ja, seveda tudi že pravnuke, najstarejša je že v sedmem razredu. Ti boš morala še precej delati, da boš na mojem mestu.:-)
No, vso srečo pri vzgoji tvojih otrok ti želim.
O “izbrisanih”, pa je odločilo USTAVNO SODIŠČE! Če si ti država, lahko napišeš?:-)
Jaz sem samo državljaka Slovenije, rojena še v skupni državi SHS, živela pa vedno na ozemlju slovenske države.
Pa lepo se imej.
Ti ki si država, pa si zrihtaj stvari. K si tko pameten, da ne vidiš podobnosti svojega položaja s položajem izbrisanih. Še prepovedo naj ti prehod čez TUJE ozemlje. Boš morda potem videl kaka država si sam.[/quote]
Tvoj IQ je na ravni trave, zato se ne oglašam več…[/quote]
Bolje bo tudi za tvoji Nežo, če boš tiho! Tvoj IQ ne bom komentirala.:-)
Nekaterim ne bo nikoli jasno že to, da sta državljanstvo in stalno prebivališče dve različni stvari.[/quote]
Bolj ko razmišljam, bolj mi nekaj ni jasno. Tukaj nekateri govorijo, da če so že nekoga izbrisali iz knjige državljanov, ker se pač ni izjasnil “kaj” je v novonastali državi, mu ne bi smeli izbrisati tudi stalnega prebivališča. Tukaj nastane nonsens, na katerega nimam odgovora. Ga ima kdo drug? Lažje bo razumeti na primeru!
Torej: greš v napr. Nemčijo, pa hočeš tam ostati, si kupiti hišo in se tako za stalno naseliti tam. A si lahko na tak način v tuji državi – Si in ostajaša samo Slovenc, pa pika!? Kaj je zdaj, Slovenec, ki noče nobenega drugega statusa, še najmanj pa nemško državljanstvo, hočeš pa stanovati napr. Kajvemkakistrasse 234?
A si je to sploh možno zamisliti? Država te mora pod nekaj popredalčkati – ostajaš tujec na začasnem delu, ostajaš za stalno z novim državljanstvom (seveda če te marajo!), itd. Ne razumem, zakaj se naj bi pa potem pri nas upoštevalo oz. dovolilo stalno prebivališče nekoga, za katerega sploh ne ve nihče kaj oz. kdo v tej državi je? A potem za takega “nobody” ne veljajo zakoni in pravila, kot za vse ostale državljane? Država naj bi morala vedeti, kdo so njeni državljani in kdo to niso, ker nočejo ali ne morejo biti. Ali je pač to ne sme nič brigati?
A se morda nas Hrvaškem to da? Si samo Slovenc in nič rugega s stalnim prebivališčem v CRO? Sori, ampak mi res ni čisto nič jasno!
V vsaki državi živijo njeni državljani, poleg njih pa tudi tujci z različnim statusom. Eni so zgolj na obisku (npr. turisti), drugi imajo dovoljenje za začasno bivanje in za delo, spet tretji pa dovoljenje za stalno bivanje. Tudi v Sloveniji ima lahko tuj državljan stalno prebivališče. Takšni tuji državljani imajo enake pravice kot državljani Slovenije (pravica do dela, do pokojnine, do zdravstvenega zavarovanja, do šolanja), le volilne pravice nimajo.
Problem pri izbrisanih je, da so ti ljudje ob osamosvojitvi Slovenije imeli tukaj stalno prebivališče, državljanstva pa ne in ga tudi pozneje niso hoteli vzeti. Torej bi jih država morala uvrstiti v evidenco tujcev s stalnim prebivališčem v RS, pa jih ni, ampak jih je kar izbrisala in jih s tem prikrajšala za pravice, ki bi jih imeli iz tega statusa.
Ja, razumem kaj hočeš povedati. Ampak mi še vedno ni jasno, če tudi v tujini prosijo več mesecev in let, da se ti, ki prideš k njim, v njihovo državo, izrečeš po kaj, zakaj in kako si prišla. To je vendar tvoja DOLŽNOST, kot nedržavljana te države, da “ji” poveš, kaj od nje hočeš, zakaj in kako. Na čelu ti najbrž še ne piše vse to.
Torej, po moji logiki je “izvirni greh” vseh teh toliko tisoč ljudi, da se niso z eno samo uradno besedo (ne tisto “rekla kazala”) izrekli, kaj hočejo oz. česa nočejo oz. kaj zahtevajo (če sploh lahko kaj!), ko je nastala nova situacija – za vse nas. Po letu oz. dveh, pa je že moralo biti vsem jasno, da tako kot je bilo, ne bo nikoli več, da bi v nastali situaciji posamezniki vendarle le morali nekaj storiti s svojim stanjem v novi državi – čas za razmislek je bil resnično dolg. Sama takega ravnanja ne razumem – da bi dve (2!!) leti kar nekako by the way preživljala dneve. Medtem ko ti jasno nekdo po radiu, TV in časapisju dopoveduje, da je vendar čas, da se nekaj stori, da se moram končno odločiti, kaj bom s seboj in družino naredila. Ne morem razumeti, da v dveh letih niso (ne vsi!) zmogli toliko modrosti, da bi vsaj vložili vlogo za kakršenkoli že status. Zato pa podpiram tiste, ki pravijo, da je treba resnične krivice popraviti (katere so mimogrede verjetno res nastale!), to pa se lahko naredi samo z obravnavo primera do primera. To pa očitno nekaterim “poštenim” med njimi ne diši, saj bi ta nepoštenost priplezala na površje. Zato želijo biti del “paketa” in nič drugače.
Pa saj so se izrekli, da NOČEJO državljanstva. Nekateri izrecno, nekateri molče, nekateri pa s konkludentnim ravnanjem. In če nočejo državljanstva se avtomatično evidentirajo kot tujci s stalnim prebivališčem. In če jih je država po uradni dolžnosti lahko postavila v evidenco tujcev, potem jim je morala pustiti stalno prebivališče. Cela Evropa nam to pojasnjuje, povrh še OZN, mi pa še kr svoje teramo. In če si že dala primer Nemčijo, ti garantiram, da ti tam ne izbrišejo stalnega prebivališča, ker ne vzameš državljanstva, ampak te evidentirajo kot tujca s stalnim prebivališče. Ne vzeti državljanstvo ni noben zločin, ampak svobodna odločitev posameznika, samo pri nas se poskuša prikazat, da je to zločin.