Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Izbrisani in nove krivice

Izbrisani in nove krivice

Novi predlog ustavnega zakona o izbrisanih, ki ga je v torek predstavila vlada, želi preprečiti odločbo ustavnega sodišča o izbrisanih. Namesto da bi končno popravili storjene krivice, nezakonite izbrise, se gredo zanikanje tega, da so komurkoli naredili krivico. Ker ta novi zakon sploh ne predvideva povračilo škode za protipravna dejanja izvajalcev državne oblasti.

Seveda se mnogi strinjajo s tem, da se tem ljudem ne povrne škoda. Če bi ti “nacionalisti” bili res zaskrbljeni za državne izdatke, zakaj pa se potem ne angažirajo proti denacionalizaciji, kjer se podarja zemljo in denar bivšim grofom in baronom in to potomcem v nevem katerem kolenu, ki so prej živeli na račun slovenskih tlačanov, zdaj pa bodo njihovi potomci pa na račun zgornjih pametnjakarjev.

Domov si jih pelji..

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Za kakšne krivice pa gre? In za kakšne izbrise?

In potem se pritožujete, ko kdo izusti, da je Slovenija na Balkanu. Za skupnost demokratičnih držav ste premalo zreli. Demokracija ni samo to, da si ti deležen vseh pravic, za katere misliš, da ti gredo. Ampak da te pravice omogočih tudi drugim. Pa tudi tistim, ki jih mogoče ne maraš.

_________________________________________________ http://monoblog.over.net/zogca/ Včasih pekel, včasih sanje …

Na bruhanje mi gre kako se sprenevedajo izbrisani in njihovi simpatizerji.Delam v kolektivu kjer je veliko ljudi iz drugih republik.Na vse so kleli da nikdar ne bodo vzeli slovenskega državljanstva!Nato so ugotovili da lahko poceni kupijo stanovanje,pa so poslali svoje žene da vzamejo državljanstvo,da so lahko kupili stanovanje.sami pa so še naprej manipulirali.Ker sem priča kaj se je dogajalo jim nikdar ne bi dal državljanstva pa če jih hudič vzame saj oni so tako želeli in še sedaj želijo nam.Će ša Evropi niso všeč naši argumenti ter borcem za človekove pravice pa naj jih vzamejo za svoje!!!

Meni pa gre na bruhanje, da se delajo izbrisane tisti, ki so svoje rojake, kateri so bili v času osamosvajanje lojalni Sloveniji zmerjali s fašisti, izdajalci maltretirali njihove otroke in doma brusili nože, da bi jih uporabili na Slovencih, ko se jim bi zdelo da so dovolj močni. Mnogi od teh se v dvasetih, tridesetih in več letih prebivanja v Sloveniji tudi niso naučili več kot triindvajset slovenskih besed, med katerimi pa prav gotovo ni besede “hvala”. Morda se je sicer res morda komu zgodila krivica, čeprav v to ravno ne verjamem, saj si ti ljudje mnogo bolj zaupajo koristne “skrivnosti” s katerimi je možno doseči razne ugodnosti, kot je to pri Slovencih.

Naj jih pošljejo na testiranje slovenskega jezika, slovenske zgodovine, slovenskih običajev, itd., in na podlagi rezultatov jim dajo državljanstvo.

Enako naj pošljejo na testiranje ARGENTINSKE SLOVENCE in jim potem na podlagi rezultatov odvzamejo slovensko državljanstvo.

Enako naj pošljejo na testiranje ARGENTINSKE SLOVENCE in jim potem na podlagi rezultatov odvzamejo slovensko državljanstvo.[/quote]

Ko je Argentincem, vemo, kdo, leta 1992 delil državljanstva, ni bilo vprašanj o tem, ali znajo jezik ali ne. In druga generacija, vsaj po mojih izkušnjah z ameriškimi sorodniki, nima pojma o slovenskem jeziku.

_________________________________________________ http://monoblog.over.net/zogca/ Včasih pekel, včasih sanje …

Mi Slovenci moramo zmeraj nekaj plačevati kvazi izbrisanim,ciganom moramo popravljati krivice iz pretekle vojne !Slovenski ćlovek z svojo mizerno plačo poplača vse kar si nori politiki in borci za človekove pravice izmislijo!Potrebno je enkrat reći odločno ne ker tudi slovenski pošten človek hoče živeti!!

Ne potrebujejo testiranja, ker oni so Slovenci.

Za ljudi, ki niso slovenskega porekla in (še) nimajo državljanstva, pa bi ga radi dobili, bi bilo smotrno uvesti testiranje. No, kakor vem, ti že obstajajo za prišleke, a za te izbrisane, ki se tako puntajo, bi jih morali izpeljati. In naj potem oni, ki bi pogrnili, utišajo gobec za večne čase.

Od kdaj slovenski človek tako zelo ljubi mehki ć?

Jaz tudi plačujem, ne sicer z mizerno plačo, ker moja plača je zelo dobra, za odškodnine tistim vašim, Cerkvi, veleposestnikom in drugim.

Izbrisanim nismo nič dolžni.

Žal pa smo dolžni onim, katerim je nekdanja oblast pokradla premoženje.

To ni res!!!

Ker Slovenci tako radi ugotavljate, kaj si o vas misli svet …

Kar je Slovenija naredila leta 1992, je doslej zabeleženo v državah kot so Kambodžija, Sirija, Etiopija itd. V čudoviti družbi ste se znašli.

On February 26, 1992, the newly independent state of Slovenia deleted the names of some 30,000 residents from the nation’s civil registries. The targeted population, which came to be known as izbrisani (erased residents) were not of Slovenian ancestry, but were so-called ‘new minorities” including ethnic Serbs, ethnic Croats and ethnic Bosnian Muslims, ethnic Albanian Kosovars and ethnic Roma which the government sought to force out of the country. (In contrast ‘old minorities’ include ethnic Italians and ethnic Hungarians, specifically mentioned in the December 1991 Constitution.)

Twelve years later the Slovenian Government has still not yet acted to fully redress this massive violation of human rights. Critics of this radical action by the Slovenian government have sometimes characterized the mass erasure as ‘soft genocide’ or ‘administrative genocide.” A more appropriate term is probably ‘administrative ethnic cleansing’ or ‘civil death.’ By whatever description, redress for the mass ‘erasure’ is still badly needed. In other historical contexts this kind of radical action which in and of itself is a massive violation of human rights, has been a step toward more extreme actions including mass expulsion and even genocide. In the case of Slovenia, the izbrisani were targeted for elimination solely on account of the non-Slovene groups into which they were born. Furthermore, this ‘administrative ethnic cleansing’ on February 26, 1992 in Slovenia can be viewed as a contributing factor to the radicalization in former Yugoslavia which only a few months later saw violent ethnic cleansing in Bosnia and Herzegovina.

The policy of “mass erasure”, which could also be called mass denationalization, must especially be condemned because it was a partially successful policy, causing over one-third (12,000 out of 30,000) of the targeted population to leave Slovenia. When officials asked an izbrisani for his old Yugoslav passport the top right corner would be cut off, making the document useless and marking the bearer for further discrimination. The izbrisani (erased residents) were not forced out at gunpoint and their homes were not burned down as in Bosnia, nevertheless they lost their jobs, medical benefits and sometimes were deported for minor offenses. The multiple possible translations of the term “izbrisati” (erase, red pencil, rub out, score out, scratch out, delete, expunge, obliterate) shows the impact the policy might have on a person. In Slovenia, seven izbrisani committed suicide. Ultranationalist politicians characterized the izbrisani as war criminals, swindlers and undesirables.

The radical ‘mass erasure’ of February 26, 1992 took place eight months after Slovenia declared independence from Yugoslavia on June 25, 1991. The erasure occurred just days after Slovenian Athletes participated for the first time in Olympic competition at the XVI Winter Olympic in Albertville, France. Acceptance into the United Nations was still three months away (May 22, 1992). Notably, Slovenia was not at war at the time the ‘mass erasure’. The previous summer war with Yugoslavia had lasted only a few weeks ending a with European Union sponsored agreement calling for withdrawal of Yugoslav Federal troops from Slovenia and the demobilization of Slovenian troops. Furthermore the ‘mass erasure’ came after the completion of a new Constitution is which Slovenia committed itself to protect human rights and fundamental freedoms (Article 5, and Articles 61 to 63).

For the past 12 years the status of the 18,000 izbrisani who remained in Slovenia in limbo status, has been unresolved. This year, after much delay and pressure from Human Rights groups, the European Union, and judges within Slovenia, the government may soon act to reverse the policy and compensate the victims of erasure.

Presently Slovenia is scheduled to join the European Union on May 1, 2004 and will also soon join NATO. The European Union and Council of Europe are providing important guidance toward a positive resolution of this issue. If this should occur the case of Slovenian izbrisani may become an important precedent for other countries which have pursued policies of mass denationalization. Other countries which have pursued such policies include Cambodia (ethnic Vietnamese 1993), Myanmar (Rohingya Arakanese 1992) and Syria (Kurds 1962). Another set of countries conducted mass denationalization followed by mass expulsion, including Ethiopia (Persons with Eritrean affiliation 1998), Bhutan (Lhotshampas – ethnic Nepalis 1991), Vietnam (Hoa – ethnic Chinese ‘boat people’, 1978-1979), France (ethnic Germans in Alsace-Lorraine 1918-1920). Seen together, these cases along with that of Slovenia, demonstrate that policies of this type can create large-scale international refugee problems.

Mass Erasure (or mass denationalization) can not be viewed solely as a matter of domestic policy, but must be viewed as a matter of international concern. Civil Society organizations within a country and outside it, along with regional intergovernmental organizations (such as the European Union) must hold countries which engage in policies accountable for their actions. This case of a massive human rights violation is quite different from other cases of atrocities, massacres, crimes against humanity and genocide. Still if global civil society is to truly prevent genocide instead of only halting it or afterward assisting the victims, we must also look at cases such as this one. Some governments will not stop with mere ‘civil death’, but will seize opportunities to take still more radical measures such as internment, expulsion or physical elimination of targeted population groups.

Žogca ti praviš za demokratične države ste premalo zreli !?Kateri državlan pa si potem ti ki si dobolj zrela!Sigurno da balkanskim lopovom ne bomo več plačevali -se opravičujem tistim ki pošteno živijo pri nas !

Mislim, da bi se vsak normalen slovenski politik prej odrekel tebe, čistokrvnega Slovenca, kot mene, balkanske duše. Od mene namreč država na leto dobi več milijonov starih tolarjev davkov. Z gotovostjo trdim, da ti nisi tako zaslužen. In za razliko od tebe, ki si čistokrven Slovenec, jaz vsaj znam slovenski jezik. Na kar sem izjemno ponosna. Jaz nerada rečem, da sem Slovenka, četudi to v bistvu sem … Vendar pa gojim veliko ljubezni in spoštovanja do slovenskega jezika. Sramota je, kaj Slovenci delate s svojim jezikom.

Ja balkanska duša kaj pa delam z svojim jezikom me pa res zanima -ker tako ljubiš Slovenijo in hkrati na vse pretege tolčeš po njejTipično balkansko!

Mene bi bilo na smrt sram, če bi me Slovenec učil srbskega jezika.

Nepismen si. To delaš slovenskemu jeziku.

Ljubim Sloveniji? Očitno tudi brati ne znaš. Napisala sem, da gojim veliko ljubezni do slovenskega jezika. Nisem napisala, da gojim veliko ljubezni do Slovenije. Imam pa izjemno rada Ljubljano.

Če ne gojiš ljubezni do Slovenije idi v Srbijo in jim daj svoje miljone saj jih potrebujejo !Nevem kako si tako visoka da misliš da sem jaz nepismen,to je tipično po vaše jaz sem-ti nisi tudi jaz sem živel v jugi in dobro poznam jezik!Jaz tebe osebno nisem napadel pač pa si ti mene.Za izbrisane pa še zmeraj trdim da jih je treba razen dokazanih izjem izbrisat!!!

Ne napadam te. Nič nimam proti tebi osebno. Hudo mi je pri srcu, ko vidim, kaj delate s slovenskim jezikom. Ne mislim, da si nepismen. Vem, da si nepismen. Na hitro sem prebrala teh nekaj stavkov, ki si jih napisal. Našla sem 14 napak. Če bi prebrala še enkrat, bi gotovo odkrila še kakšno. Zato vem, da si nepismen.

Izbrisanih pa ni potrebno brisati, kajti so že izbrisani.

In izbrisani naj tudi ostanejo izbrisani.

In ko bodo vsaj “petino” toliko znali slovensko kot žogca ali “polovico” kot jaz, lahko dobijo državljanstvo.

Ja ker sem nepismen mi to po nareku piše sveti Sava!Pripiši njemu napake!
Če bodo ostali izbrisani hvala bogu!

Enako naj pošljejo na testiranje ARGENTINSKE SLOVENCE in jim potem na podlagi rezultatov odvzamejo slovensko državljanstvo.[/quote]

Ne govori kar tako počez.
Gotovo nisi imela še nikoli možnosti srečati kakšnega argentinskega Slovenca oz. njihovega potomca. Jaz sem jo imela. Tako perfektne slovenščine kot jo govorijo oni, ne govorimo v Sloveniji, ti zagotavljam! Razen tega pa imajo visoko stopnjo slovenske narodne zavesti, ki jo marsikdo od nas ne premore. Zagotovo pa nihče od izbrisanih!!

Vau, Spider, kakšna argumentacija! Povsem si me očaral. Takšno nizanje argumentov in njihovo stopnjevanje! To je to! Bistvo slovenske politične debate!

Mislite vi, kar hočete. Ustavni zakon je zgolj še eden v nizu diskriminatornih ukrepov zoper izbrisane. Predlog je v nasprotju z odločbami ustavnega sodišča, je diskriminatoren, omogoča nove odvzeme že pridobljenih statusov, zanika odgovornost državnih organov za izbris ter izbrisanim popolnoma odvzema pravico do odškodnine.

New Report

Close