Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Izbrisani in nove krivice

Izbrisani in nove krivice

Pa saj sem te že vprašala, zakaj potem zdajšnja vlada skuša urejati problem, ki ga po tvoje sploh ni.

Saj sem ti odgovoril. Preberi si.Ker se je pri kakšnemu tudi zares zgodila krivica.Ta zakon pa omogoča da bi to tudi odkrili. Vendar stvari ne moreš reševati paketno, ker pri vseh pa se tudi ni.

To se zdej ne spomim tolk nazaj, točno kaj je bilo po medijih. Jest sm državljanstvo dobil avtomatsko.
Smo pa par mescev nazaj v službi debatirali na to temo, pa je en rekel za enga, da je čisto slučajno šel na občino zaradi neke druge stvari, pa so mu rekli, da nima državljanstva, njegov brat ga je pa imel. Je bil še čas in je hitro uredil, ni problema, ampak hočem rečt, da vsi pa tud niso vedeli, kako pravilno za njih postopat.
Tisti v službi takrat pod tabo, so sprejeli državljanstvo, in je razlika med njimi in tistimi, ki državljanstva niso hoteli, bi pa hoteli imet še naprej stalno bivališče v Sloveniji.
Register prebivalcev s stalnim prebivališčem ni bil narejen na novo. ta je obstajal že prej.

to je bil samo prikladen izgovor.
nobenih evidenc ni bilo potrebno na novo pisati, treba je bilo samo opredeliti statuse ljudem, ki so že bili v evidencah.

pa probi ti doumet, da samovoljno spremenit status in izbrisat pripadajoče pravice do zdravstvenega, socialnega in pokojninskega zavarovanja ni ne etično, ne moralno in globoko v nasprotju s človekovimi pravicami. seveda pa se ga da s pravnega vidika zagovarjat. še vsako svinjarijo, kar jih je kdaj kakšnakoli država naredila se je dalo s tega ali onega vidika pravno zagovarjat. kolikor so vredni taki zagovori pa je druga zgodba.

Ravno zato so upozarjali ljudi, da v primeri če ne dobijo potrdila da gredo preveriti zakaj ga ni bilo. Register je bil narejen za SR Slovenijo mi smo pa dobili novo državo, ki je morala na novo dobiti te podatke. Uporabila se je stara evidenca na podlagi katere se je tudi pošiljalo potrdilo o državljanstvu. V teh evidencah je bil podatek o bivšem državljanstvu, ki smo ga navedli za Jugoslavijo. In kateri je navedel drugo kot slovensko je bil avtomatično tretiran kot tujec, ki si je moral na novo urediti svoj status v NOVI DRŽAVI.In če si ga nisi uredil te pač niso uvedli v nove evidence.Razumi nastala je nova država ki je morala urediti evidence prebivalstva.

Opredeliti status v evidencah ob tvojem dokazilu. Če tega ni se te tretira kot ilegalca.

a dej no
en mesec prej si bil pa čisto normalen prebivalec, pol pa kar naenkrat ilegalec. ja, to se lahko zgodi samo v totalitarnih državah s popolnoma represivnim državnim aparatom.

Ustavno sodišče pa imamo zakaj???

_________________________________________________ http://monoblog.over.net/zogca/ Včasih pekel, včasih sanje …

A nas lahko razsvetliš, pa pojasniš, če je ustavno sodišče izreklo, da se mora podeliti državljanstvo in še izplačati odškodnino celotnemu kontingentu izbrisanih in so posamezniki nepomembni?

Btw: Butasta primerjava, a vendar – tovornjak športnih copat se ne prodaja v športni trgovini kot “1 kom tovornjak s športnimi copati” ampak se prodaja vsak par posebej, ko tovornjak razložijo in če vmes odkrijejo poškodovane oz. škart, jih je potrebno reklamirati in jih ne plačajo.

Saj pravim, butasta, a primerjava z nonsensom paketne obravnave izbrisanih, je več kot na dlani.

http://www.dnevnik.si/novice/karikature/

Karikature te nasmejijo, v arhivu jih je kar veliko.:-))

V nobenem primeru si država ne more vzeti pravice in samovoljno ljudem jemati stalnega prebivališča, zdravstvenega in socialnega zavarovanja.
In to nepovratno. To ni demokratičnost. Pa četudi se je osnovala nova država, to ni opravičilo, da si lahko dovoli posegati v človekove pravice. Tudi z našimi zdomci po svetu nihče ne ravna tako in enako bi morali mi postopati do vseh prebivalcev naše države. Kaj takega si je privoščila le še nacistična Nemčija. Nekateri so bili tudi neizobraženi – t.i. “neuke stranke”, katerim posledice niso bile jasne. In če smo odkriti – nikomur ni bilo kristalno jasno kaj natančno se bo zgodilo. Na upravnh enotah pa tisti uradnički sami niso vedeli za kaj gre in so nekaerim celo “svetovali” naj ne storijo ničesar v primeru, če so se odločili za neslovensko državljanstvo. Kdo bo pa za to prevzel krivdo?

Paziti moramo, da počasi vsi ne bomo na “napačni” strani in nas bo kdo dal v kakšen seznam, ki bo vodil v nemilost.

Poskušaj razumeti naslednje.Ko smo se ločili od juge smo postali nova država, ki je morala na novo postaviti ves zakonodajno pravni sistem. Zato smo napisali novo ustavo, sprejeli zakon s katerim smo prenesli v naš sistem zakone bivše juge, ki so nato veljali dokler jih nismo uspeli nanovo spisat. Tudi evidenco prebivalcev nove države smo začeli urejati leta 1992.Takrat je bilo vsem ljudem v Sloveniji dana možnost, da si uredijo status po veljavnem zakonu. Evidence prebivalstva so zelo slabe in ne ažurirane. Zato se je pač smatralo, da ljudje, ki se niso javili pač ne živijo več pri nas. Večina njih, ki so takrat izpadi iz evidenc si je status že uredila. Vprašanje pa je zakaj teh 2000 oseb tega noče.

Ne moreš inačiti zdomcev in teh “izbrisanih”.

Gre za več kot 18.000 ljudi, ki jim je država brez pravne podlage samovoljno vzela stalno prebivališče. za to dejanje ni opravičila in pravne podlage.

Odgovornost, kdo je izdal ukaz za to dejanje do sedaj še ni prevzel nihče. Ve pa se, da je bil Peterle predsednik vlade, Bavčar pa notranji minister v tistih časih. Take zadeve so protipravne.

Zame so vsi tujci,ki delajo in živijo pri nas prav enaki našim slovenskim zdomcem v tujini. Kakšna pa je razlika? Človek je človek, tu ni razlike in vsi imamo človekove pravice, ki so neodtuljive. Drugo je vprašanje državljanstva.

Žogca
velika razlika je ali si slovenec ali slovenac sam…..

Kakšna da je razlika? O, pa je. Če samo začnemo pri jeziku. Naši zdomci so se vsi lepo naučili jezik države v kateri prebivajo in delajo, spoštujejo in izvajajo zakone te države. Na svojih delovnih mestih ne uporabljajo svojega jezika, ampak njihov uradni jezik. A se ti zdi, da tu še vedno ni nobene razlike med njimi in temi tujci, o katerih je tu govora?

Mene bi bilo na smrt sram, če bi me Slovenec učil srbskega jezika.

Nepismen si. To delaš slovenskemu jeziku.

Ljubim Sloveniji? Očitno tudi brati ne znaš. Napisala sem, da gojim veliko ljubezni do slovenskega jezika. Nisem napisala, da gojim veliko ljubezni do Slovenije. Imam pa izjemno rada Ljubljano.[/quote]

Žogica ima prav. Naš narod je vedno manj pismen, kar je grozno. Še posebej, če pomislimo, da ravno tisti polpismeni tako udrihajo čez tujce, ki ne obvladajo popolnoma našega jezika.
Moja mama uči slovenščino na osnovni šoli in ravno danes je popravljala neke teste. Sem malo gledal zraven in videl, da skoraj nobeden ne ve, kaj pomeni beseda “davi” ali pa “brhka” itd. … Pa vprašam mamo, kateri razred je to, pa reče, da osmi … Me je skoraj kap …

___________________________________ i got soul but i'm not a soldier

Žogca, velika razlika je, ali si Slovenec ali Slovenac sam …

Kot je velika razlika med pismenimi in nepismenimi Slovenci.

Pet slovničnih napak v enem stavku … Tudi kakšna Slađana Đurišić iz Fužin jih ne bi naredila toliko.

_________________________________________________ http://monoblog.over.net/zogca/ Včasih pekel, včasih sanje …

Žogca :*

Zares žalostno. Mislim si, da ima tvoja mama težko dela, kajti pismenost dandanes žal ni več vrednota. Ljudje sploh nimajo želje, da bi se opismenili. Najhujši pa so tisti, ki so najbolj glasni. Najbolj glasni, ko razlagajo, da so čistokrvni in da vsi drugi v Sloveniji nimajo kaj iskati. Nikoli ne sprejmem razlage, da je to samo internet in da so sicer izjemno pismeni. Tisti, ki resnično znajo slovnična pravila, se jih držijo vedno in povsod. Četudi pišejo v slengu ali kaj podobnega … Vidiš, da so jim pravila jasna. In kakšen Slovenec si, če ne spoštuješ slovenskega jezika? Slab.

Takšna “nepismenost”, po forumih ipd. je ena zadeva, popolnoma druga pa je, ko gre za uradne zadeve. Nesprejemljivo je, da te v Slovenji uradna oseba kjerkoli uradno nagovori v jeziku tujega naroda. Še manj sprejemljivo pa je, da te takšna oseba ozmerja, seveda v svojem jeziku, in pošlje v rodni kraj, ker je pač na njenem “okencu” gužva. In takšnih uradnih oseb, seveda gre za narode bivše Yu, je po vseh ustanovah, zavodih, bankah, podjetjih kolikor hočeš. Kakorkoli nas kdo zmerjal z nestrpneži, to ni sprejemljivo. Kdor želi delati na delovnem mestu s strankami oz. v javnem sektorju, bi moral biti predpogoj aktivno znanje slovenskega jezika, šele nato primerna izobrazba.

Ne vem, kako se pogovarjajo z vami, ampak z menoj se v Sloveniji na banki, občini, davkariji, v zdravstvenih ustanovah … Z menoj se vsi in povsod pogovarjajo slovensko. Mogoče ste vi videti južni in vas zato ogovarjajo v južnih jezikih.

Žogca, pojdi že spat, čez dan pa malo več delaj…..

Tudi če te kdaj kdo ni ogovoril slovensko, nisi niti opazila, ker ti tako in tako južni jeziki zvenijo bolj domače, ali kot pesmica v tvojih ušeih, a ne? Slovenci pa smo na svoj jezik občutljivi, sploh v situacijah, kot sem jih prej opisala.
Torej tudi sama priznaš, da se južne opazi že po izgledu, ne le po govorici?

Tudi če te kdaj kdo ni ogovoril slovensko, nisi niti opazila, ker ti tako in tako južni jeziki zvenijo bolj domače, ali kot pesmica v tvojih ušeih, a ne? Slovenci pa smo na svoj jezik občutljivi, sploh v situacijah, kot sem jih prej opisala.
Torej tudi sama priznaš, da se južne opazi že po izgledu, ne le po govorici?[/quote]

Vi ste očitno videti južni, če vas južni ogovarjajo v svojem jeziku. Jaz sem videti bolj kot Švedinja in mene ne ogovarjajo v južnih jezikih. In ne, zelo dobro ločim slovenski jezik od srbskega in bi prav gotovo opazila, da me nekdo ogovarja v tujem jeziku.

Da in ne. Nekateri so videti drugačni, drugi spet ne.

New Report

Close