Izdaja računa fizični osebi iz tujine
Pozdravljeni,
imam sp in nudim turistično vodenje. Nisem zavezanka za ddv, sem pa pridobila identifikacijsko številko za ddv, skladno s 4. odstavkom 78. člena ZDDV-1. Na podlagi 1.odstavka 79. člena ZDDV-1 sem torej pridobila številko za poslovanje s tujino. Pogosto izstavljam račune v Italijo, izstavila pa sem že tudi račune v Avstrijo, Hrvaško in Poljsko.
Zanima me, ali lahko izdam račun tuji fizični osebi (EU in izven), ali ji obračunam DDV in kako, kako ta DDV odvajam. Zanima me tudi, kako naj ravnam s podjetji, za katere v VIES sistemu napiše, da njihova DDV številka ni veljavna?
Iz katerih aktov je razvidno, ali lahko tudi fizični osebi izdam račun?
Moj računovodja mi je povedal, da tujim fizičnim osebam (EU in izven) računa ne morem izdati, saj potem nihče ne obračuna DDV-ja, prav tako računa naj ne bi mogla izstaviti tujim podjetjem, ki niso zavedene v VIES sistemu. Ali je to res?
Do sedaj sem delala tako, kot mi je povedal računovodja, dobila pa sem informacije, da to ne drži!
Hvala za pomoč
Če gre za storitve s področja kulture, umetnosti, športa, znanosti, izobraževanja, zabav in podobnih prireditev iz 29. člena ZDDV-1, opravljene nezavezancem iz druge države članice ali iz tretjih držav – v to skupino sodijo tudi storitve organizatorjev:
– dejanski kraj opravljene storitve ni v Sloveniji, storitve so opravljene v drugi državi EU ali v tretjih državah
– v tem primeru je kraj obdavčitve v tisti državi in po pravilih tiste države, kjer se dejavnosti dejansko izvajajo
– klavzula na izdanem računu je: Neobdavčen promet po 2. odstavku 29. člena ZDDV-1 (VAT is accounted by te place of supply under Article 54 (1) of Directive 2006/112/EC)
– račun se ne vpiše v DDV-O obrazec
Hvala za odgovor!
Kako pa se potem odvaja DDV v drugih članicah?
Kako pa je z računi, ki so izdani tujim fizičnim osebam, storitev pa je opravljena v Sloveniji?
LP!
Forum je zaprt za komentiranje.