Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek izdelava skute

izdelava skute

Saj vem da je to bolj za forum Prehrana, ampak ker tam ni nihče aktiven oz. ne odgovori, vprašam še tu:

Kako se naredi domača skuta iz domačega mleka?
Vem, da je ena varianta da se da notgri kis, ampak ne vem postopka, niti količin.

Hvala in lp

Mleko pustim skisati – imam 10 litrski lonec, v katerega dodam 1 lonček navadnega čvrstega jogurta (če je poletje kot mora biti, tudi jogurt ni potreben,; mleko mora biti skisano nekje v 24. urah, sicer nima dobrega okusa). Ko je mleko kislo, poberem kislo smetano, nato pa dam lonec na plin in na najmanjšem ognju pregrevam. Ko mleko ni več želatinasto čvrsto, ampak se začnejo tvoriti grudice, je to to. V vedro in čez rob dam tetra plenico, zlijem vse skupaj notri, neredim vozel in obesim nekam, da se odteče – skozi noč.
Skuto uporabim svežo ali jo zamrznem.

Veliko uspeha želim in lep dan,
Misxy

Če daš v mleko kis ali jogurt, to ni več skuta, ampak sirček.

Pravo skuto je moja babica delala iz domačega mleka. Mleko ( surovo- ne zavreto) je nalila v lončeno posodo da je skisalo. Ko je bilo skisano- da se z žlico lahko reže,je pobrala smetano ki se je nabrala na vrhu in ostalo stresla v lonec. dala je na štedilnik in počasi, res počasi segrevala.( ne do vrelišča- tam nekje do 50 -60 stopinj se mi zdi. Kislo mleko se je sesirilo. Potem je pustila da se ohladi in nato je odcedila skozi gazo tisto siritko. Nastala slastna skuta. V to skuto je nazadnje vmešala smetano ki jo je prej pobrala.
Ponavadi ni uspela spečt iz skute ničesar, ker smo jo vnuki z veseljem kar s tavelko žlico pojedli.

Najboljša je takole narejena: mleko skisaš. Kislo mleko preliješ v kovinsko posodoin jo daš v pečico, segreto na 50-60 stopinj in pustiš nekaj ur(od oka 6, 7 ur). Potem zadevo precediš skozi bombažno krpo ali zelo gosto cedilo (to kar traja…). Ko odteče vsa tekočina je skuta narejena.Tekočina, ki odteka, je zelo dragocena, v trgovini se jo kupi pod imenom pinjenec, mi pa ji rečemo sirotka. Zato je ne zavrzi, ampak jo popijte.
Vsi ostali postopki ne dajo tako mehke, sočne in okusne skute.

Hvala punce!

Koliko časa oz. ur pa približno traja, da se mleko skisa?

Misxy, ti si sicer napisala da v 24 urah, ampak mi je pa enkrat rekla ena gospa, ko smo bili na kmečkem turizmu, da naj bi se skisalo najkasneje v 5, 6 urah.
Aja pa še to, a skisati mleko pomeni, da ga enostavno pustiš v loncu na sobni temperaturi?

lp
byby

Ja to pomeni da mleko direkt izpod krave daš v posodo in naj kisa. Babi ga je ponavadi res pustila cel dan.
Se pa zgodi, da včasih noče skisati, ne vem ali je od prehrane krave kaj odvisno, ali od temperature,postane kar grenko, takrat ni dobro. Mora pa biti malo bolj na toplem, ne v hladilniku.

Ma jst pa kr limono stisnem v mleko… kr tku na približno… se skisa v par minutah.. odcedim in takoj pojem.. :)) Mi je ful všeč okus take skute.

Mleko zavreješ – lahko je tudi kupljeno, alpsko, kakršnokoli in ko zavreje, daš notri malo kisa – malo našpricaš, počakaš malo časa in začne odstopat gostejši del od sirotke. Ko je ločeno, zliješ v cedilo, da se odcedi. Najmi.

New Report

Close